Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η επιστολή που συνδέει τον Μπαλτάκο με τις Energa και Hellas Power


Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιδίωξη εξωδικαστικού συμβιβασμού αναφορικά με το σκάνδαλο των δύο ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών Energa και Hellas Power, φαίνεται να έχει ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, σύμφωνα με επιστολή του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ Γιώργου Αντωνόπουλου, που κατατέθηκε σήμερα στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο.
Στην προσκομιθείσα επιστολή περιγράφεται συνάντηση του κ. Αντωνόπουλου με τον Άρη Φλώρο, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, προκειμένου να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός για το σκάνδαλο με τις δύο εταιρείες, οι οποίες υπεξαίρεσαν σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο μη αποδίδοντας τέλη και φόρους.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η συνάντηση έγινε «κατόπιν παρακλήσεως» του κ. Μπαλτάκου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ, ο κ. Φλώρος ζήτησε εξωδικαστικό συμβιβασμό και όταν ο κ. Αντωνόπουλος αρνήθηκε, «εξεμάνη, μου δήλωσε ότι αυτά δεν μπορεί να γίνουν, και ότι η επιμονή μου στη λύση αυτή γίνεται, επειδή θέλω να τον δω να καταδικάζεται και να φυλακίζεται και αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση».
Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ο κ. Φλώρος δήλωσε ότι «εκείνοι που συνέβαλαν στην «καταστροφή», όπως ο ίδιος θεωρεί της ζωής του, στους οποίους συμπεριλαμβάνει και εμένα και μάλιστα ως πρώτον στη σειρά, θα έχουν ανάλογη μεταχείριση και τύχη».
Απερρίφθη αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση του προέδρου του ΛΑΓΗΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr,  η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Τάσος Γκαρής, ο δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ Γιώργος Αντωνόπουλος και ο πρώην ΓΓ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.
Οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης επεσήμαναν ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισαν ότι η υπόθεση αφορά «μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος».

Πιέσεις από τον πρώην Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο υπέρ των ιδιοκτητών των 2 ενεργειακών εταιρειών Hellas Power και Energa που υπεξαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το ελληνικό Δημόσιο, καταγγέλλει, επικαλούμενος επιστολή δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και την ακρόαση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νικολάου Βασιλάκου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την ύπαρξη επιστολής δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ στην οποία αναφέρεται ότι δεχόταν πιέσεις από τον κ. Μπαλτάκο για να δεχθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό υπό τη διαιτησία της ΡΑΕ.
«Πιέστηκε από τον συνήγορο των εταιριών, τον κ. Μπαλτάκο, να γίνει συνάντηση και να πιεστεί για εξωδικαστικό συμβιβασμό υπό την διαιτησία της ΡΑΕ. Ο δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ δέχθηκε πυροβολισμό στις 3 Νοεμβρίου και κατόπιν απέστειλε επιστολή. Η ΡΑΕ γνώριζε για αυτή την προσπάθεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού;»,ρώτησε ο κ. Πετράκος.
«Είπατε για την επιστολή του κ. Μπαλτάκου. Εγώ από την τηλεόραση το έμαθα. Δεν γνωρίζουμε τι έκανε ο κ. Μπαλτάκος. Απολύτως καμία γνώση δεν είχαμε επί των διαιτησιών. Σας κάνω κατηγορηματική δήλωση», απάντησε ο κ. Βασιλάκος.

Και συμπλήρωσε αναφορικά με την υπόθεση αυτή:

«Η ΡΑΕ συνεργάστηκε στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο δικός μας ρόλος και οι πράξεις διερευνήθηκαν αναλυτικά από τον εισαγγελέα και για αυτό, σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕ, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Το 2012-2013 βάλαμε εκατομμύρια πρόστιμα τα οποία οι εταιρίες τα πολέμησαν. Βάλαμε την απαίτηση εγγυήσεων πολλών εκατομμυρίων και είναι στη διάθεση σας όλα τα στοιχεία».

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου αν έχει κληθεί να καταθέσει η ΡΑΕ στην δίκη που ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Βασιλάκος απάντησε αρνητικά.

«Στο ποινικό μέρος δεν έχουμε κληθεί, γιατί δεν διαχειριστήκαμε χρήματα. Το θέμα της παρακράτησης φόρων, αφορά την πολιτεία και τους δήμους. Τα δε θέματα των συναλλαγών, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας όσων διαχειρίστηκαν τα χρήματα. Εμείς, ως ΡΑΕ, έχουμε συνδράμει τα μέγιστα στην ποινική διαδικασία. Όλο το ογκωδέστατο υλικό δόθηκε από το 2012 στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Βασιλάκος.

«Στην υπόθεση αυτή που αφορά οικονομικό αδίκημα εντοπίζεται το φαινόμενο, υπερασπιστές κατηγορουμένων να είναι κυβερνητικά στελέχη και μάλιστα πρώτης γραμμής. Εντοπίζετε να υπάρχει σύγκρουση καθηκόντων και συμφερόντων που να υπονομεύει τα συμφέροντα του δημοσίου;» επέμεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Είμαι πρόεδρος της ΡΑΕ. Δεν μπορώ να κάνω πολιτική κρίση εκ του θεσμικού μου ρόλου», ήταν η απάντηση του κ. Βασιλάκου.

Οι αναφορές της κας Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, με τον Ανδρέα Κουτσούμπα να αποχωρεί από την Επιτροπή, ενώ η κ. Κωνταντοπούλου έκανε λόγο για «μαφιόζικες πρακτικές στην υπόθεση αυτή».

Ο κ. Βασιλάκος επανέλαβε ότι τίποτα περισσότερο δεν γνωρίζει για την υπόθεση, πέραν αυτών που παρουσίασαν οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου