Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

«Μαύρος» Οκτώβριος για τα έσοδα των Ταμείων

Του Γιώργου Γάτου από την Ημερησία

«Μαύρος Οκτώβριος» για τα έσοδα και τις ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία ήταν ο προηγούμενος μήνας καθώς τον Οκτώβριο, πέρα από τις μειωμένες έως και 10% εισπράξεις από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, αυξήθηκε κατά 167,19% το ποσό των οφειλών που τέθηκαν εκτός διακανονισμού και κατά 59,90% ο αριθμός των οφειλετών που σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις αναμένοντας τη νέα ρύθμιση των χρεών σε 72 - 100 δόσεις και το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις προσαυξήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τον Οκτώβριο 1.503 οφειλέτες «έχασαν» ρυθμίσεις οφειλών ύψους 200,1 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 940 που είχαν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις για οφειλές 74,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και σε αναμονή της νέας ρύθμισης που άρχισε να «τρέχει» από τις 12 Νοεμβρίου και μετά, οφειλές συνολικά 275 εκατομμύρια ευρώ «βγήκαν» από τις προηγούμενες ρυθμίσεις (την «πάγια» και τη «νέα αρχή»).
Τα στοιχεία
«Μαύρος» Οκτώβριος για τα έσοδα των Ταμείων
Με βάση τα στοιχεία, τον Οκτώβριο το ύψος των οφειλών που είχαν «μεταφερθεί» στο ΚΕΑΟ έφτασαν τα 11,485 δισ. ευρώ από 11,318 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο (+125,2 εκατ. ευρώ) και εισπράχθηκαν συγκριτικά λιγότερα ποσά από προηγούμενες ρυθμίσεις (28,6 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ). Το ΚΕΑΟ έλαβε αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών που έχασαν τις ρυθμίσεις για τα 48,8 εκατ. ευρώ και συνολικά (από προηγούμενους μήνες) για 1,5 δισ. Τον ίδιο μήνα διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ για να εισπραχθούν οφειλές ύψους 156,8 εκατ. ευρώ (38,5 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, 63,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ, 22 εκατ. από το ΕΤΑΑ και 32,8 εκατ. ευρώ από τον ΟΓΑ).
Τελευταία ευκαιρία
Για την αποφυγή των κατασχέσεων και των άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το ΚΕΑΟ ακόμη και όσοι σταμάτησαν τον Οκτώβριο να πληρώνουν βγαίνοντας «εκτός ρυθμίσεων», θα πρέπει να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές της περιόδου από 1ης Σεπτεμβρίου και να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση - «τελευταία ευκαιρία» όπως σημειώνουν στελέχη των Ταμείων - για τις ληξιπρόθεσμες έως τις 30 Σεπτεμβρίου οφειλές τους. Για την ένταξη στη νέα ρύθμιση απαιτείται η υποβολή αίτησης στο Ταμείο ή στο ΚΕΑΟ (αν έχουν μεταφερθεί οι οφειλές στο ΚΕΑΟ) και η καταβολή της πρώτης δόσης έως τις 21 Νοεμβρίου. Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και αν δεν είναι εργάσιμη την επόμενη ημέρα με αυτόματη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή) χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη. Με την ένταξη στη ρύθμιση αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η εκτέλεση ποινών και ποινικών διώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου