Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Το ρέμα της Πικροδάφνης αντιστέκεται...

 
«Είναι το μόνο τμήμα του πιο σημαντικού ρέματος των νοτίων δήμων που διασώθηκε από τα έργα που είχαν ξεκινήσει από την εποχή της χούντας», αναφέρει στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας. Από την ΕφΣυν
Μπουλντόζες έχουν κάνει έφοδο εδώ και μερικές ημέρες μέσα στην κοίτη της Πικροδάφνης, το πιο σημαντικό ρέμα της Ηλιούπολης και των γειτονικών δήμων. Εχουν ήδη κόψει τέσσερα μεγάλα δένδρα, για να κατασκευάσουν έναν αντιπλημμυρικό αγωγό, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα, αφού λίγα μέτρα πιο πάνω και μέσα στην παραρεμάτια ζώνη έχουν ήδη σημαδευτεί με κόκκινη μπογιά πεύκα που προβλέπεται να κοπούν τις επόμενες ημέρες.
Κατόπιν αδείας
Η αρχική άδεια παρέμβασης σε εκτάσεις που καλύπτονται από δασική βλάστηση -όπως κατά λέξη αναφέρει η απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με ημερομηνία 30/7/2012, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.»- εκδόθηκε στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που είχαν πληγεί το καλοκαίρι του 1998! Είχαν προηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και άλλα έγγραφα του Δήμου Ηλιούπολης που ζητούσαν άδεια για την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών αγωγών.
Η χαριστική βολή όμως δόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014, αυτή τη φορά από τη Διεύθυνση Δασών, που επίσης ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Με απόφαση της υπηρεσίας, που έχει αποστολή να προστατεύει το λιγοστό πράσινο στο Λεκανοπέδιο, δίνεται άδεια να κοπούν 15 πεύκα, δύο εχίνοποι (πρόκειται για καλλωπιστικούς θάμνους με ύψος που φτάνει τα 3-4 μέτρα) και 20 πικροδάφνες. Επιτρέπεται επίσης το κλάδεμα άλλων πέντε πεύκων. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται «αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου» και «αντικατάσταση των υλοτομηθέντων με δασικά».
«Είναι κοροϊδία», μας εξήγησε κάτοικος της περιοχής που έχει το σπίτι της δίπλα στο ρέμα και θυμάται πως τα πεύκα που κόπηκαν είχαν φυτευτεί πριν από 50 χρόνια. «Θα περάσουν χρόνια, για να αναπτυχθούν τα νέα δένδρα, ούτε τα εγγόνια μας δεν θα προλάβουν να τα δουν», παρατηρεί. «Η περιοχή μας είναι κατηφορική και δεν έχει ανάγκη από αντιπλημμυρικά έργα τέτοιας μεγάλης κλίμακας», προσθέτει άλλος γείτονας και προτείνει να σταματήσει η κατασκευή του νέου αγωγού και να τοποθετηθούν 2-3 εγκάρσιες σχάρες που αρκούν, για να απορροφούν τα νερά της βροχής.
Οικοσύστημα
«Είναι το μόνο τμήμα του πιο σημαντικού ρέματος των νοτίων δήμων που διασώθηκε από τα έργα που είχαν ξεκινήσει από την εποχή της χούντας», μας εξηγεί ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας εκ μέρους της Κίνησης πολιτών που οργανώνει την Κυριακή ανοιχτή συζήτηση στις 6 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Σ. Βενιζέλου 146 και Μ. Αντύπα). Τα κινήματα της περιοχής είχαν σταματήσει τα έργα στην Πικροδάφνη με προσφυγή στο ΣτΕ.
Από τότε έχουν εκδοθεί άλλες τρεις αποφάσεις του ακυρωτικού δικαστηρίου που αναφέρουν ότι τα ρέματα αποτελούν ιδιαίτερα οικοσυστήματα και γι’ αυτό προστατεύονται από το άρθρο 24 του ισχύοντος Συντάγματος. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ρέματα που διασχίζουν οικισμούς, όπως η Πικροδάφνη, όπου απαγορεύεται «κάθε αλλοίωση της φυσικής τους καταστάσεως». Ολα αυτά θεωρήθηκαν ψιλά γράμματα για τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης...

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ…

Γύρω στο 2000, ο τότε δήμαρχος Ηλιούπολης Θοδ. Γεωργάκης, προώθησε με βάση μια μελέτη της ΕΥΔΑΠ που είχε εγκριθεί και από την τότε Νομαρχία Αθήνας, την κατασκευή ενός αγωγού από μπετόν και επένδυση πέτρας, σε ανοιχτό τμήμα μήκους 600μ περίπου μέτρων, στο ρέμα της Πικροδάφνης, στην Ηλιούπολη. Το «έργο» αυτό, σύμφωνα με το Εργαστήριο Εγγειοβελτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ, είχε εκτιμηθεί ως «μη φιλικό προς το περιβάλλον», ενώ «τα υδρολογικά/υδραυλικά στοιχεία έχουν υπερεκτιμηθεί …με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση…»
Οι αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όλων των Δημοτικών Παρατάξεων της Ηλιούπολης (εκτός αυτής του τότε Δημάρχου) και οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οδήγησαν στη διακοπή και στην συνέχεια στην ακύρωση αυτών των «έργων».
Από τότε, τέθηκε το ζήτημα της αποκατάστασης της κοίτης και των πρανών του ρέματος της Πικροδάφνης στο μήκος που είχαν κακοποιηθεί βάναυσα. Την θέση αυτή υιοθέτησε και ο σημερινός Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλος, διακηρύσσοντας στο προεκλογικό του πρόγραμμα του 2010: «…άμεση αποκατάσταση της κοίτης του ρέματος και ανάπλαση ήπιας μορφής ώστε να αποκατασταθεί το οικοσύστημα…».
Ωστόσο, ο δήμαρχος Ηλιούπολης «ξεχνώντας» το τι έλεγε πριν λίγα χρόνια, προχώρησε στη σύνταξη νέας Μελέτης για το υπόλοιπο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, που δεν είχε προλάβει να καταστρέψει ο προηγούμενος ομογάλακτος Δήμαρχος, και χωρίς καμία ενημέρωση, συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και της τοπικής κοινωνίας, εξασφάλισε την «‘Έγκριση περιβαλλοντικών όρων» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Κι΄όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει μια εγκεκριμένη οριοθέτηση για το σύνολο του ρέματος, μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος.
Παράλληλα, ο σημερινός δήμαρχος Ηλιούπολης προχωρά στην κατασκευή 2 αγωγών ομβριων υδάτων που ξεκινούν από διάφορες περιοχές της Ηλιούπολης και καταλήγουν στο ρέμα της Πικροδάφνης, στην συμβολή του με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το έργο αυτό, του οποίου η νομιμότητα δεν είναι δεδομένη, θα καταστρέψει κατά την διαδρομή του δεκάδες δέντρα, κυρίως πεύκα, για τα οποία έχει δοθεί άδεια από το Δασαρχείο και επίκειται κοπή τους.
Βρισκόμαστε σ’ αυτό ακριβώς το σημείο: Αφ’ ενός, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, συγκρότησαν το «Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» και προσέφυγαν στις 17.11 στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αφ’ ετέρου, κάτοικοι της περιοχής της Ηλιούπολης όπου θα περάσουν οι νέοι αγωγοί ομβρίων, που θα καταλήξουν στο ρέμα της Πικροδάφνης, αντιδρούν στην κοπή των δέντρων και ζητάνε την τροποποίηση της μελέτης.
Το ζήτημα που τίθεται, ξανά, είναι: θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή του ρέματος;
28.11.2014
Πάνος Τότσικας, Αρχιτέκτων –Πολεοδόμος
Μέλος του “Δικτύου Πολιτών για tην διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου