Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Εναλλακτικό σχέδιο στην τρόικα για το ασφαλιστικό – Τι προβλέπει για τους 3 τομείς ασφάλισης του ΕΤΑΑ (μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων)

engineersΕναλλακτικό σχέδιο που περιλαμβάνει ήπιες αλλαγές στο ασφαλιστικό με ενοποιήσεις Ταμείων, μετάθεση των επώδυνων ρυθμίσεων για τις επικουρικές συντάξεις μετά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και τροποποιήσεις στο συνδικαλιστικό νόμο όσον αφορά τις απολύσεις συνδικαλιστών, τις άδειες και τη χρηματοδότηση των οργανώσεων, σκοπεύει να παρουσιάσει στην τρόικα το υπουργείο Εργασίας.
Στο θέμα του λοκ άουτ εξετάζεται να γίνει «χειρουργική επέμβαση» και μελετάται αντί να αλλάξει ο νόμος που να δίνει πλήρη ελευθερία στον εργοδότη να μην πληρώνει μισθούς ακόμη και αν υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν απεργούν, να βγαίνει το ίδιο αποτέλεσμα μέσω της δικαστικής οδού.
Για τις ομαδικές απολύσεις υπάρχει και τηρείται προς το παρόν «κόκκινη γραμμή» για καμία περαιτέρω αλλαγή.
Το σχέδιο αυτό συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, συνεργατών του πρωθυπουργού και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ που έγινε το Σάββατο στο υπουργείο Εργασίας με κύρια επιδίωξη να παρακαμφθούν οι πιέσεις των δανειστών που ζητούν:
1. Νέο νόμο για το ασφαλιστικό από την 1η/1/2015 με κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, θέσπιση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης 20 έτη για την κατώτατη σύνταξη.
2. Αλλαγές με νόμο στις ομαδικές απολύσεις, ώστε το καθεστώς να απελευθερωθεί πλήρως και να μην απαιτείται ούτε καν η έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που ισχύει σήμερα.
3. Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο με στόχο να μπει φραγμός στην προκήρυξη των απεργιών, αν δεν προηγείται πλειοψηφική απόφαση από τους εργαζόμενους που είναι μέλη ενός σωματείου.
Τα παραπάνω δεδομένα εξετάστηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία μετείχαν ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Αννα Στρατινάκη, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Ρήγα, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι θέσεις που θα υποστηρίξει η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις με την τρόικα και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγές ήπιου χαρακτήρα στο ασφαλιστικό μέσα από τις ενοποιήσεις των Ταμείων. Το σχέδιο, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, προβλέπει εσωτερικές ενοποιήσεις σε κάθε Ταμείο. Για παράδειγμα, οι τρεις τομείς ασφάλισης του ΕΤΑΑ (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων) καταργούνται και θα εφαρμοστεί ένα ενιαίο καταστατικό παροχών ίδιο για όλους. Το ίδιο θα συμβεί και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Ανάλογη «εσωτερική ενοποίηση» θα γίνει και στο ΙΚΑ όπου η ΔΕΗ έχει αυτόνομο Ταμείο.
Ενώ στον ΟΑΕΕ εξετάζεται να ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους το καταστατικό του ΟΑΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση οι νέοι συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ θα πάψουν να εισπράττουν το προνοιακό τμήμα των 220 ευρώ στη σύνταξή τους. «Με τις εσωτερικές ενοποιήσεις θα καταργηθούν οι επιμέρους τομείς ασφάλισης που είναι εντός των μεγάλων Ταμείων» ανέφερε στον «Ε.Τ.» στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη του Σαββάτου, χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει αν δεν συμφωνήσει η τρόικα.
2. Στα επικουρικά ο στόχος είναι να εφαρμοστεί μετά τον Μάρτιο του 2015 η ρήτρα μηδενισμού των ελλειμμάτων που θα φέρει μειώσεις τόσο στις επικουρικές συντάξεις όσο και στα εφάπαξ.
3. Στα εργασιακά, η ελληνική πλευρά δεν συζητά αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις. Αντίθετα συζητά τροποποιήσεις στο καθεστώς απολύσεων και αδειών για τους συνδικαλιστές και αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των οργανώσεων. Στο θέμα του λοκ άουτ μελετάται μέσω της δικαστικής οδού να μπορεί μια επιχείρηση να δικαιολογεί τους λόγους που κάνει «ανταπεργία», αρνούμενη να καταβάλει μισθούς, ακόμη και στους εργαζόμενους που δεν απεργούν.
Για τα θέματα αυτά σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Εργασίας με στελέχη της τρόικας ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου