Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΟΑΕΕ: Μέχρι το 2016 η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Το δούλεμα των μηχανικών συνεχίζεται...

oaee-logo 
Για δύο χρόνια ακόμη θα διατηρήσουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ το δικαίωμα να πληρώνουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Με νομοθετική ρύθμιση που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ.: ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις) παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 (αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2014 που έληγε κανονικά) η προθεσμία για την επιλογή της κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Οσοι έχουν ήδη διαλέξει να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα, θα διατηρήσουν το δικαίωμα για επιπλέον δύο χρόνια.
Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσονται και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που αφορούν τον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας:
  • Καθιερώνεται ηλεκτρονική διαδικασία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Η διαδικασία αυτή, η οποία θα είναι απλή για τους εργοδότες ώστε να μπορούν να δηλώνουν ανά πάσα στιγμή το ωράριο των εργαζομένων, έχει μεγάλο ελεγκτικό ενδιαφέρον για τις αρχές. Μέσα από το σύστημα θα μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις καταστρατήγησης του νόμου, καθώς έχει εντοπιστεί το φαινόμενο εργαζόμενοι να ασφαλίζονται στα χαρτιά ως τετράωροι (προκειμένου εργοδότης και εργαζόμενος να πληρώνουν λιγότερες εισφορές) και στην πράξη να απασχολούνται ως 8ωροι. Αυτό το «παράθυρο» αναμένεται να κλείσει με το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο η δήλωση του ωραρίου θα πρέπει να προηγείται της εκτέλεσης της εργασίας.
  • Μειώνονται αισθητά (ακόμη και κατά 50%) τα πρόστιμα για τις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι θα «ξεχνούν» να δηλώνουν ότι εξακολουθούν να εργάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου