Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αυταρχικές και αντιδημοκρατικές οι πρακτικές των νέων πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ απέναντι σε φοιτητές και εργαζόμενους

Αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα τις διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου εμφανίζεται ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης. Αναδημοσίευση από το Left.gr, ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού του Πανεπιστημίου και της ΑΔΕΔΥ.


13:00 Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές.
Media preview
(Φωτογραφία: Μάκης Συνοδινός)
 

 
    ----------------------------
Ο θιασώτης της "πανεπιστημιακής αστυνομίας" αντιμετώπισε σήμερα το πρωί διαμαρτυρόμενους φοιτητές του ΕΚΠΑ (περίπου 150 άτομα) καλώντας... αστυνομικές κλούβες!

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο της πρυτανείας του ιδρύματος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φοιτητικών τους συλλόγων, ώστε να διαμαρτυρηθούν για αντίστοιχη πρακτική του κ. Φορτσάκη μόλις λίγες μέρες πριν.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 13/10, η νέα Διοίκηση του ΕΚΠΑ έκανε λοκ-άουτ στο Κεντρικό Κτήριο, ενόψει κινητοποίησης φοιτητικών συλλόγων, πράγμα που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο των φοιτητών όσο και του Συλλόγου Διοικητικών του Ιδρύματος. Στο ζήτημα επανήλθε σήμερα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, καταγγέλλοντας συνθήκες εργασίας αυξημένης επικινδυνότητας λόγω του λοκ-άουτ του κτιρίου από τον Πρύτανη. (Ολόκληρη η καταγγελία στο τέλος της δημοσίευσης).

Ακόμα, σε διαμαρτυρία φοιτητών με αφορμή τις εταιρίες security που έχει "συστήσει" στο ΕΚΠΑ ο κ. Φορτσάκης, ο Πρύτανης κάλεσε (ξανά) την αστυνομία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία φοιτητών-αστυνομικών ήταν ένας προς έναν...

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού

Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.

Πανεπιστημίου 30


 

Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2014

 

Προς                      Διοικητικό και λοιπό προσωπικό του ΕΚΠΑ

Κοινοποίηση      Πρυτανικές Αρχές ΕΚΠΑ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Από το πρωί της Δευτέρας, 13 Οκτωβρίου 2014 μέχρι και σήμερα Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, το Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) παραμένει κλειστό με απόφαση της Διοίκησης. Ο λόγος που επικαλείται η Διοίκηση είναι η εξαγγελία φοιτητικών κινητοποιήσεων για τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο Κεντρικό Κτήριο παραμένουν εδώ και 4 ημέρες κλειδωμένοι στα γραφεία τους, χωρίς να έχουν το δικαίωμα, ούτε και τη δυνατότητα, να εξέλθουν από αυτό για οποιονδήποτε λόγο, πριν τη λήξη του ωραρίου τους.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού προέβη σε καταγγελία της απαράδεκτης αυτής πρακτικής που συνεχίζουν προκλητικά οι πρυτανικές αρχές και την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και επενέβη η Επιθεώρηση Εργασίας, της οποίας το πόρισμα αναμένεται.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η πρακτική που εφαρμόζουν οι Πρυτανικές αρχές στο κεντρικό κτήριο, εκτός από αντιδημοκρατική και αυταρχική, είναι και σαφώς παράνομη. Παραβιάζει ευθέως το σύνταγμα και το σύνολο των διατάξεών του που καθιερώνουν τις ατομικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην προσωπικότητα και τον αυτοκαθορισμό της, το δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης. Ο χώρος εργασίας δεν είναι κάτεργο ή ρωμαϊκή γαλέρα, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν κλειδωμένοι ή με σιδερένια μπάλα δεμένη στο πόδι. Παραβιάζεται το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, αφού σε περίπτωση κάθε κινδύνου από ενδεχόμενο σεισμό, πυρκαγιά, κ.α. οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγουν από το κτήριο. Δημιουργείται έτσι κίνδυνος για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλειά μας.

Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους του Κεντρικού Κτηρίου του ΕΚΠΑ ότι ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, υπό αυτές τις μη ασφαλείς για τους ίδιους συνθήκες εργασίας αυξημένης επικινδυνότητας.

Επίσης ενημερώνουμε τους εργαζόμενους πως δεν είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, είτε σε υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας security είτε σε εργαζόμενους του Ιδρύματος, κατά την είσοδο ή έξοδό τους από τα κτήρια του ΕΚΠΑ, καθώς αυτή η πρακτική συνιστά –εκ μέρους εκείνων που απαιτούν ταυτότητες, κ.α.- Αντιποίηση Αρχής (Άρθρο 175 του ΠΚ).

Το δικαίωμά μας να κινούμαστε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα μέσα στους χώρους εργασίας μας, είναι αδιαπραγμάτευτο.

Όποιος συνεχίσει να το καταστρατηγεί, θα μας βρει απέναντί του.


Για το Δ.Σ.



Ο Πρόεδρος                                       Η Γ.Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης                          Μαρλέν Λογοθέτη

Αυταρχικές και αντιδημοκρατικές οι πρακτικές των νέων πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει ως ακραία αυταρχικές και αντιδημοκρατικές τις πρακτικές των νέων πρυτανικών αρχών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με απόφασή τους και προκειμένου να αποτρέψουν τη διενέργεια διαμαρτυρίας φοιτητών, απαγορεύσουν σε όλους την πρόσβαση στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου. Κατά παράβαση δε των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας κρατά κλειδωμένους τους εργαζόμενους, επιτρέποντας την είσοδο και έξοδο μόνο κατά την έναρξη και λήξη του ωραρίου τους. Παράλληλα-σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων-είχαν κλειδωθεί ακόμη και οι ενδιάμεσες πόρτες, ενώ ελέγχους διενεργούσαν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, που αντικατέστησαν τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ ζήτησε να εισέλθει στο χώρο προκειμένου να πληροφορηθεί την κατάσταση των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς οι Πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο της, τοποθετώντας μάλιστα μπροστά στην πόρτα διμοιρία των ΜΑΤ!

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έμεινε ανοικτό ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης μας ιστορίας παραμένοντας φορέας γνώσης, αμφισβήτησης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Εκτιμούμε ως άκρως επικίνδυνη τη συμπεριφορά των πρυτανικών αρχών καθώς επιχειρούν να μετατρέψουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε ιδιωτική επιχείρηση και εργασιακό κάτεργο.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει, επίσης, την απρόκλητη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον συγκεντρωμένων έξω από το Πανεπιστήμιο φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις διαγραφές των συναδέλφων τους και για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.
Καλούμε τέλος, τους εργαζόμενους να προασπίσουν μαχητικά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και να σταθούν εμπόδιο στον αυταρχισμό υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου