Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η τοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη στην τροπολογία για το φυσικό αέριο

Αναρτούμε την τοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη -βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- στη βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για το φυσικό αέριο. 


ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για άλλη μια φορά θα κριτικάρουμε την προσφιλή τακτική αυτής της Κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τροπολογίες, μία διαδικασία η οποία συνεχίζεται και στη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Τι σχέση μπορεί να έχει, κύριοι της Συγκυβέρνησης, η οργάνωση νομικής μορφής θρησκευτικών κοινοτήτων με το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου; Αν είναι ποτέ δυνατόν! Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι τα νομοσχέδιά σας είναι γραμμένα στο πόδι –όπως λέει η λαϊκή ρήση- και χρειάζονται τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια για να κάνετε τις σχετικές διορθώσεις.

Σε σχέση με την εν λόγω τροπολογία, η οποία αφορά το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου: Μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom, άρχισε η Συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να μηχανεύεται τρόπους να αποδυναμώσουν και να αποψιλώσουν από δραστηριότητες ακόμα περισσότερο τη ΔΕΠΑ και να εκμεταλλευτούν μέχρι σήμερα την ισχυρή θέση την οποία κατέχει στην αγορά.

Πρώτα χάνει τη θυγατρική της, τη ΔΕΣΦΑ, κατά 100%, η οποία μεταβιβάζεται στην αζέρικη κρατική –το σημειώνω αυτό- εταιρεία Socar, με τα έσοδα από την πώληση, 400 εκατομμύρια, να πηγαίνουν κατευθείαν στους μετόχους, στο ΤΑΙΠΕΔ και στα ΕΛΠΕ. Μετά, η ΔΕΠΑ χάνει από τη δραστηριότητα πώλησης φυσικού αερίου σημαντικό μερίδιο της αγοράς, μιας και επιτρέπει, με την πρόσφατη τροπολογία, σε οποιονδήποτε να πουλά φυσικό αέριο στους πελάτες της μέσω των λεγόμενων δημοπρασιών, δηλαδή παραχωρήσεων ποσοτήτων.

Σε λίγο, όπως επιβεβαιώνει και το ΥΠΕΚΑ, θα έρθει νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Τελικά τι δραστηριότητα είναι αυτή που θα μείνει στη ΔΕΠΑ; Να δανείζεται για να πληρώνει μπόνους στους λογαριασμούς των μετόχων, ενώ ήδη τους έχει δώσει όλο το μέρισμα; Γιατί βιάζεστε να απελευθερώσετε με τροπολογίες την αγορά;

Οι καταστάσεις στις εποχές που ζούμε, λόγω και της ουκρανικής κρίσης, χρειάζονται πολύ προσεκτικά βήματα. Πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα και πώς θα χαραχθεί η στρατηγική στο φυσικό αέριο, όταν εν τω μεταξύ η ΔΕΠΑ χρηματοδοτεί μεγάλους πελάτες της μέσω ρυθμίσεων και χρεών που έχουν;

Χρειάζεται ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τις δαπάνες προμήθειας, τις ρήτρες, που για πρώτη φορά θα επιβληθούν από τη συμφωνία –take or pay- με τη Gazprom, λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Χρειάζεται ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν έλλειψη φυσικού αερίου, λόγω της κρίσης της Ουκρανίας, για την προμήθεια LNG από άλλες πηγές, όπως είναι η Αλγερία, προϊόν που είναι ακριβότερο.

Εκκρεμεί στα δικαστήρια απόφαση για οικονομική διαφθορά με την Botas, μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Χρειάζεται πόρους για να εφαρμόσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα σε όφελος των καταναλωτών.

Όμως, κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, μεγάλο θέμα είναι η χθεσινή είδηση ότι η Κυβέρνησή σας επιβάλλει στη ΔΕΠΑ να πάρει δάνειο 200 εκατομμύρια, για λογαριασμό των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί γίνεται αυτό; Μήπως θέλετε, ουσιαστικά, να υποβαθμίσετε, θα έλεγα ακόμα και να εξαφανίσετε, τη ΔΕΠΑ; Γιατί θέλουν τα ΕΛΠΕ, δηλαδή ο κ. Λάτσης και το ΤΑΙΠΕΔ, τα 200 εκατομμύρια ευρώ; Με ποιο δικαίωμα υποχρεώνετε τη ΔΕΠΑ να πάρει αυτό το δάνειο;

Περιμένουμε μία απάντηση και βάζουμε και ένα ακόμα ερώτημα. Τι επίδραση θα έχει, αν ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία, στην τιμή του οικιακού ρεύματος και στους οικιακούς καταναλωτές;

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω για άλλη μία φορά ότι η τροπολογία που καταθέτετε εσείς ως Κυβέρνηση σχετικά με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% είναι ανεπαρκέστατη, δεν λύνει το πρόβλημα. Εμείς έχουμε διατυπώσει -και στο προηγούμενο νομοσχέδιο συζητήσαμε εκτενώς- την πρόταση, τροπολογία μας για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ώστε να έρθει στο επίπεδο του Μαρτίου 2011 σαν τη μόνη, ελάχιστη, θα έλεγα, λύση η οποία απαιτείται αυτή τη στιγμή.

Με την πολιτική σας, κύριοι της συγκυβέρνησης ούτε το πρόβλημα λύσατε, ούτε το λαθρεμπόριο πατάξατε, όπως λέγατε όταν ψηφίσατε την εν λόγω ρύθμιση. Και φυσικά καταδικάσατε τον ελληνικό λαό τα μνημονιακά αυτά χρόνια να μην μπορεί να ζεσταθεί, να έχουμε ακόμα θύματα, να έχουμε σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση με το νέφος της αιθαλομίχλης, αποψιλώνοντας και τους ορεινούς όγκους των πόλεων από καύσιμο υλικό, από ξύλα. Πρέπει να το ξανασκεφθείτε.

Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου