Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ταμείο για τους ασφαλισμένους και όχι για τις Τράπεζες

ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η ΤτΕ και το ΤΣΜΕΔΕ, εκβιάζουν μια ακόμα αύξηση Μετοχικό Κεφαλαίου της Attica Bank, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη (Ιούνιος 2013, 400 εκ. €) επαναφέροντας το ανυπόστατο σενάριο του ενδεχόμενου ξαφνικού θανάτου της τράπεζας.

Κανείς δεν ισχυρίζεται πια ότι η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στο ΜΤΚ της Attica Bank, είναι ή μπορεί να αποβεί συμφέρουσα για τα αποθεματικά των μηχανικών. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της νέας αύξησης στέκονται στον δήθεν κίνδυνο να μην χαθούν τα λεφτά των προηγούμενων αυξήσεων.

Είναι όμως απολύτως σαφές ότι η αύξηση ΜΤΚ δεν συνδέεται με την βιωσιμότητα της τράπεζας, αλλά με τον έλεγχό της και το μερίδιο της στην τραπεζική αγορά.
Πολύ περισσότερο, είναι απολύτως ανακριβές ότι πιθανή άρνηση συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ (κύριος μέτοχος με 51%) στην επικείμενη αύξηση θα θέσει σε περεταίρω κίνδυνο τα επενδυμένα αποθεματικά των ασφαλισμένων.

Ακόμα και ίδιοι οι υπέρμαχοι της νέας αύξησης (τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι, όσο και οι δίδοντες πολιτική κάλυψη) στις επίσημες τοποθετήσεις τους συμφωνούν σε αυτή την διαπίστωση!

Ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ και της Attica Bank (Γ. Γαμβρίλης) σε σχετικό γράμμα του προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ στις 24/7/14 αναφέρει ότι «…η άντληση των νέων κεφαλαίων αποσκοπεί πρωτίστως στην ανάπτυξη και ισχυροποίηση της Attica Bank στην αγορά…»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ (Χ. Σπίρτζης) στην από 5/8/14 εισήγησή του προς την ΔΕ αναφέρει ότι «…η ΤτΕ επιβάλλει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank με αδιαφανή κριτήρια και σίγουρα διαφορετικά από αυτά των 4 «συστημικών» τραπεζών..».

Ο δε Δ/νων Σύμβουλος της Attica Bank (Γ. Μάναλης) σε έγγραφό του προς την ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ την 01/7/14, ανακοινώνει ως ειλημμένη την απόφαση της ΤτΕ για την επικείμενη αύξηση ΜΤΚ (320 ως 434 εκ. €) ερωτώντας το ΤΣΜΕΔΕ για το ποσό της συμμετοχής του.

Δεν τίθεται λοιπόν θέμα διάσωσης της Τράπεζας, ειδικά από εκείνους που φέρονται ως οι διασώστες. Ειδικά μετά και την κατά πλειοψηφία απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ στις 11/8/14 να συμμετάσχει στην αύξηση, χωρίς σχετική απόφαση του ΤΕΕ, το θέμα εισάγεται στην συνεδρίαση της σημερινής ΔΕ με μόνο στοιχείο αυτό της πολιτικής κάλυψης.

Πολιτικής κάλυψης των μηχανικών στην ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ, στον Δ/ντα Συμβ. της Attica Bank, στον διοικητή της ΤτΕ και στην Κυβέρνηση. Εμείς, το είπαμε από την πρώτη στιγμή, τέτοια πολιτική κάλυψη στο όνομα των μηχανικών δεν θα δώσουμε.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί που στην πλειοψηφία τους μαστίζονται από τις επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων, δεν έχουν κανένα όφελος από την απόφαση συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στη νέα αύξηση ΜΤΚ της Attica Bank. Μάλιστα είναι εις βάρος τους.

Αν η Attica Bank παραμείνει κάτω από τον έλεγχο του κ. Στουρνάρα προκειμένου να μην μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του κ. Ντράγκι, δεν σημαίνει πως λειτουργεί εις όφελος των μηχανικών.
Αν η Attica Bank διατηρήσει και διευρύνει το μερίδιο της μέσα στον κόκκινο ωκεανό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν σημαίνει πως λειτουργεί εις όφελος των μηχανικών.
Αν το ΤΣΜΕΔΕ διατηρήσει την πλειοψηφία του στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, δεν σημαίνει πως λειτουργεί εις όφελος των μηχανικών.
Αν ο κ. Γαμβρίλης παραμείνει πρόεδρος στο ΔΣ της της Attica Bank, δεν σημαίνει πως λειτουργεί εις όφελος των μηχανικών.

Όλα τα παραπάνω ωφελούν βεβαίως τις μερίδες του κατασκευαστικού κεφαλαίου με επενδυμένα συμφέροντα στην τράπεζα, και πιθανά και το διαπαραταξιακό σύστημα εξουσίας που ελέγχει την διοίκησή της. Περί αυτού πρόκειται στον παρόντα χρόνο.

Η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στη νέα αύξηση ΜΤΚ της Attica Bank με πόρους των ασφαλισμένων αποτελεί τμήμα μιας διαδικασίας:
- εκμετάλλευσης και εμπαιγμού των μηχανικών από το ΤΣΜΕΔΕ (τώρα μας στέλνουν και ηλεκτρονικά τις αυξημένες εισφορές, τοκογλυφικές προσαυξήσεις, KAEO)
- εκμετάλλευσης και εμπαιγμού των μηχανικών από την Attica Bank, η οποία κατασκευάζει τραπεζικά προϊόντα στηριγμένα στο ασφαλιστικό τους χρέος (κάρτα για δόσεις στο ΤΣΜΕΔΕ)

Επιχειρείται ακόμα να συνδεθεί η διάσωση της τράπεζας με την διάσωση του ΤΣΜΕΔΕ ως αυτοτελές ανταποδοτικό επαγγελματικό ταμείο.
Ωστόσο η διάλυση των τομέων και κλάδων του ΕΤΑΑ, όπως και η περαιτέρω ενοποίηση των ταμείων αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή που δεν εξαρτάται και δεν τροποποιείται από την συναίνεση του ΤΕΕ στην αύξηση ή μη του ΜΤΚ.

Γιάννης Πάνου

4.9.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου