Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτή είναι η ολιγαρχία – Λαϊκό μέτωπο ενάντιά της!

kaltsonis_metopoΔημήτρης Καλτσώνης
επ. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
από εδώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP η κρίση ενίσχυσε την κερδοφορία των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας μας. Σύμφωνα επίσης με μελέτη της BostonConsultingGroup οι 559 πλουσιότεροι έλληνες έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι μέσα στην κρίση (και εξαιτίας της κρίσης): κατέχουν περιουσία 76 δις δολαρίων, ίση με το 30% του ΑΕΠ. Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων στο εξωτερικό υπολογίζονται σε 140 δις.
Αυτή είναι λίγο πολύ, με απλά λόγια και πρόχειρους αριθμούς, η ελληνική ολιγαρχία που μας κυβέρνησε και μας κυβερνά, που πλουτίζει κάθε μέρα και περισσότερο από τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των εκατομμυρίων εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. Η ίδια ολιγαρχία συνεχίζει να ξεπουλά τη χώρα μας στους ξένους δανειστές-εταίρους της.
Η ίδια ολιγαρχία σύρει διαρκώς τη χώρα μας σε κάθε ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό με συνέπειες στην οικονομία και στην ασφάλεια του λαού και της χώρας.
Αυτή η αδίστακτη ολιγαρχία πρέπει να ανατραπεί. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ενωμένος λαός, μόνο ένα λαϊκό, δημοκρατικό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αντιπαλεύει τον ιμπεριαλισμό και το μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Τα πράγματα είναι τόσο απλά και τόσο σύνθετα παράλληλα. Διέξοδος υπάρχει, αρκεί κανείς να μην υποτάσσεται στις δυσκολίες και να μην αρνείται να τις αντιμετωπίσει κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο, όπως η στρουθοκάμηλος. Η υποταγή, βήμα προς βήμα, στο πλαίσιο που χαράσσουν η ΕΕ και οι ισχυροί δεν μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση του λαού. Ούτε οι επαναστατικές μεγαλοστομίες μπορούν να το πετύχουν.
Με βάση τα παραπάνω, επείγει η ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού και γενικότερα του μαζικού κινήματος με ενωτικές, αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Επείγει η οργάνωση μαζικής αντίστασης του λαού (εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων) στην επίθεση που θα συνεχίσει να δέχεται το επόμενο διάστημα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού.
Σε πολιτικό επίπεδο, επείγει να συγκροτηθεί μια συμμαχία, ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων οι οποίες, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές και διατηρώντας η κάθε δύναμη την αυτοτέλειά της, θα παρέχουν μια ενωτική, αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική λύση που θα πρέπει να περιέχει, κατά τη γνώμη μου, πάνω κάτω τα ακόλουθα σημεία:
  1. Ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, άρνηση της πληρωμής του χρέους, μονομερής διαγραφή του.
  2. Ακύρωση όλων των μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
  3. Μη εφαρμογή των μέτρων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, έξοδος τελικά από την ΕΕ.
  4. Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  5. Εθνικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  6. Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που αδυνατούν (ή η ιδιοκτησία τους ισχυρίζεται ότι αδυνατεί) να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων, εγκαθίδρυση εργατικού ελέγχου σε αυτές, δημιουργία δημόσιου φορέα από επιχειρήσεις ομοειδούς αντικειμένου, δήμευση της περιουσίας των off shore που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  7. Σύστημα προοδευτικής φορολογίας, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και φορολογικές ελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, έλεγχος της κίνησης των κεφαλαίων.
  8. Εθνικοποίηση των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων και όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, ορυχεία, μεταφορές κ.λπ.) με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  9. Φιλολαϊκή, δημοκρατικά σχεδιασμένη, ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με την ανάπτυξη της έρευνας, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας με μοχλό τον εκδημοκρατισμένο και εξυγιασμένο δημόσιο τομέα με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  10. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων αγροτών, με ενθάρρυνση δημοκρατικά οργανωμένων συνεταιρισμών
  11. Ανάπτυξη πολυδιάστατων, ισότιμων οικονομικών σχέσεων με όλες τις χώρες. Έμφαση στη συνεργασία με τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου και της βόρειας Αφρικής, καθώς και με άλλες ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις.
  12. Δραστικά μέτρα ανόρθωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού, αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό, ανύψωση του πολιτιστικού του επιπέδου, ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, πάλη για τον περιορισμό με τελικό στόχο την κατάργηση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς.
  13. Υπεράσπιση και κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από το έδαφός της και ακύρωση όλων των παλαιότερων και πρόσφατων συμφωνιών.
  14. Αποκατάσταση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που σαρώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
  15. Ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός γενικότερα των συνταγματικών θεσμών, του πολιτικού συστήματος, του εκλογικού συστήματος, της Δικαιοσύνης, υιοθέτηση νέου Συντάγματος που θα κατοχυρώνει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, την απλή αναλογική, τη δυνατότητα του λαού να ανακαλεί οποτεδήποτε τους αντιπροσώπους του, τη δημόσια ιδιοκτησία των στρατηγικών τομέων της οικονομίας
  16. Ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός και αναπροσανατολισμός των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, όλων της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών μηχανισμών, με την ενεργό και αποφασιστική συμμετοχή της εργατικής τάξης και του λαού. Εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τα φασιστικά στοιχεία και όλα τα όργανα του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, ανασυγκρότησή του σε επαναστατική δημοκρατική βάση. Κατάργηση των υψηλών αποδοχών και προνομίων των υπουργών, βουλευτών και γενικότερα των στελεχικών θέσεων πολιτικού χαρακτήρα.
  17. Κοινωνικός, λαϊκός έλεγχος σε όλες τις μορφές πληροφόρησης. Στήριξη πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων και της αυτοδιοίκησης στον τομέα της ενημέρωσης. Εκδημοκρατισμός, ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοσίων ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Περιορισμός έως και κατάργηση της δυνατότητας δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα αυτόν.
Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία, για την απελευθέρωση του λαού.
- See more at: http://aristerisymporefsi.gr/index.php/component/k2/item/89-laiko-metopo#sthash.FaN6AAVo.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου