Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Όχι στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή τις εισφορές των μηχανικών


Όχι στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή τις εισφορές των μηχανικών

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την πρόσφατη (μόλις 1 χρόνο πριν) ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με 400 εκατ € (στην οποία το ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε με περίπου 200 εκατ. €) και βάσει των σεναρίων των stress tests που διενέργησε η Τράπεζα της Ελλάδος απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση της από 376 έως 434 εκατ. Ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά μέχρι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ έχει “επενδύσει” περί τα 420 εκατ. € στην Άττικα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυρίαρχων παρατάξεων που διοικούν διαχρονικά ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ.
Μέσα στις θερινές διακοπές (όπως πάντα γίνονται οι σωστές δουλειές) το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ με ψήφους 6-1 αποφάσισε να συμμετέχει στη νέα αύξηση αυτή, με συμμετοχή από 108 έως 221 εκατ €. Για την απόφαση αυτή χρησιμοποιήθηκε non paper (και όχι επίσημη απόφαση) με την εισήγηση του (επανεκλεγέντος) προέδρου του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζη και τη σύμφωνη γνώμη των 11 από τα 15 μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ (πλην των 4 εκπροσώπων των αριστερών παρατάξεων).
Με τον τρόπο αυτό μεγάλο μέρος (15%) από τα τελευταία εναπομείναντα αποθεματικά (220 από τα 1,5-2 δις από απέμειναν από το PSI) θα κατευθυνθούν στη “μαύρη τρύπα” της Τράπεζας Αττικής (ΤΑ).
Η απόφαση αυτή –με τη στήριξη και της κυβέρνησης, του ΕΤΑΑ και με εισήγηση προέδρου της Τράπεζας Αττικής (ΤΑ) και του ΤΣΜΕΔΕ κου Γαμβρίλη- απολύτως δικαιολογημένα προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση σε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς:
  • Το ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη απολέσει 1,8 δις € λόγω του ληστρικού “κουρέματος” του PSI, 400 εκατ. € από την Άττικα, άγνωστο πόσα από άλλες “επενδύσεις”, ενώ το κράτος εξακολουθεί να του οφείλει περί τα 600 εκατ €.
  • Οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχουν σημαντική ευθύνη στην εξέλιξη της κρίσης και παραμένουν οι βασικοί κερδισμένοι αυτής, με τις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις που πληρώνουμε όλοι μας μέσω της περικοπής μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων και ληστρικής φορολογίας.
  • Προκαλούνται σοβαρότατα ερωτηματικά για το πως μια τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε με 400 εκατ. πριν ένα χρόνο, χρειάζεται άμεσα άλλα τόσα. Πρέπει όλοι να μάθουμε, που έχουν πάει αυτά τα λεφτά, πως προέκυψαν όλες αυτές οι επισφάλειες.
  • Αποτελεί απαράδεκτη πρακτική συναλλαγής η εμπλοκή της Τράπεζας Αττικής με το πολύ υπαρκτό ενδεχόμενο κατάργησης του ΤΣΜΕΔΕ και ενοποίησης του με τον ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ, που κάνει με την εισήγηση του η εισήγηση της πλειοψηφίας του ΤΕΕ.
  • Κυρίως όμως αποτελεί πρόκληση, να διατίθενται οι εισφορές όλων μας (που πλέον πληρώνονται με πολλές θυσίες από τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς) σε τραπεζικά και επενδυτικά παιχνίδια. Τη στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι στερούνται των στοιχειωδέστερων παροχών (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ταμείο ανεργίας, ασφαλιστική ενημερότητα) και τρόικα - κυβέρνηση – ΕΤΑΑ αυξάνουν τις εισφορές και ετοιμάζονται να μας πάρουν και όποια περιουσία λόγω οφειλών, το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ ενώ ελάχιστα έχουν κάνει για τα παραπάνω σπεύδουν να δώσουν τα χρήματα αυτά την Τράπεζα “μας” (η οποία το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να δίνει εισφοροδάνεια στους μηχανικούς).
Είναι σαφές συνάδελφοι, ότι τούτη την ώρα που τα βουβάλια τσακώνονται για το μοίρασμα του τραπεζικού κλάδου με την ενεργό παρέμβαση της κυβέρνησης και των ΕΕ – ΔΝΤ, τα αποθεματικά των ταμείων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στα σχέδια τους. Αν κρίνουμε μάλιστα από την μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων, το πιθανότερο είναι και τα αποθεματικά να ριχτούν στην τράπεζα Αττικής – και τελικά η ΤΑ να δοθεί προσφορά σε κάποια μεγάλη τράπεζα ή να χρειαστεί σύντομα άλλα τόσα (πίθος των δαναίδων). Σε όσους φοβούνται μήπως οι μηχανικοί χάσουν την τράπεζα “τους” – τους απαντάμε: «ποτέ δεν ήταν των εργαζόμενων μηχανικών η τράπεζα – αλλά των διαδρόμων, των κολλητών και των μηχανισμών».
Σε όλους όσους θέλουν να ρίξουν και τα λίγα αποθεματικά που έμειναν σε τραπεζικά παιχνίδια λέμε : «κάτω τα ξερά σας – αρκετά πια».
Απαιτούμε:
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα Ταμεία και όχι οι Τράπεζες – δεν χαρίζουμε τις απώλειες του κουρέματος. Να επιστρέψει το κράτος την κάλυψη των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων (PSI, χρωστούμενα κλπ)
  • Να σταματήσει κάθε χρηματιστηριακή και επενδυτική αξιοποίηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ – να αποδεσμευτούμε από την Τράπεζα Αττικής.
  • Να περάσει στον έλεγχο του κράτους το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, μια και με τα χρήματα που ήδη έχουν δοθεί για τις ανακεφαλαιοποιήσεις του, επαρκούν για να αγοραστεί ολόκληρο 2 και 3 φορές.
  • Η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ να αποσύρουν την πρόταση τους για τη νέα κλοπή αποθεματικών και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα επιβίωσης των ανέργων, των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών
1/9/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου