Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ υποχρεωτικά πρέπει να μειωθεί στην Attica bank; – Μια παράμετρος που ελάχιστοι γνωρίζουν

Αναδημοσίευση από εδώ
Η DGCom η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού....θα μπλοκάρει το ΤΣΜΕΔΕ αν αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό του στην Attica bank
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank βρίσκεται σε εξέλιξη, το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών που κατέχει το 51% της τράπεζας συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους 2 ξένους επενδυτές που ζητούν πλήρη έλεγχο δηλαδή 51% και management.
Η αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ βρίσκεται ακόμη στον αέρα αν και η διοίκηση Γαμβρίλη της Attica bank αναφέρει ότι βλέπει φως στον ορίζοντα.
Το www.bankingnews.gr έχει παρουσιάσει αναλυτικότατα στοιχεία για την πραγματική χρηματοοικονομική θέση της Attica bank, τα εναλλακτικά σενάρια ενόψει της αύξησης κεφαλαίου, τις απαιτήσεις των ξένων που ζητούν πλήρη έλεγχο που ουσιαστικά περιθωριοποιεί το ΤΣΜΕΔΕ, τις παραμέτρους της αύξησης κεφαλαίου.
Ενώ έχουν γραφεί πολλά ελάχιστοι γνωρίζουν μια πραγματικότητα την οποία και καταγράφουμε….ως πραγματικότητα, που αναλύει θεσμικός παράγοντας.
«Αρχές του 2015 ή κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο κρατικό ασφαλιστικό φορέα.
Η εξέλιξη αυτή, επηρεάζει άμεσα την….Attica bank.
Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος της Attica bank ήδη με το 51% ή σε μια υποθετική περίπτωση που κάλυπτε τα 221 εκατ σε σύνολο 434 εκατ της αύξησης όπως επίσημα έχει αναφέρει….θα βρισκόταν στο μικροσκόπιο της DGCom εποπτευόμενο στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.
Το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να αυξήσει ούτε κατά 1 μετοχή το στρατηγικό ποσοστό στην Attica bank γιατί η DGCom θα ακυρώσει την διαδικασία, εξέλιξη που θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην Attica bank.
Για να ειπωθεί απλά αν υποθέσουμε ότι οι ξένοι αποχωρούν και δεν επενδύουν στην Attica bank, το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να δήλωνε ότι θα καταβάλλει τα 221 εκατ της ΑΜΚ αλλά λίγο αργότερα η DGCom θα ακύρωνε την διαδικασία.
Για την Attica bank είναι μονόδρομος η μείωση του ποσοστού του ΤΣΜΕΔΕ.
Το 34% ή και χαμηλότερα 30% ή 25% δεν αλλάζει τα δεδομένα της Attica bank.
Το θέμα είναι το ποσοστό συμμετοχής ή το management και στο ερώτημα αυτό πρέπει να απαντήσει η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ που είναι και διοίκηση της Attica bank;
Το πρόβλημα είναι το ποσοστό που θα κατέχει το ΤΣΜΕΔΕ ή το management που δεν θέλει να χάσει το ΤΣΜΕΔΕ;»
Η προσέγγιση αυτή είναι άκρως ενδιαφέρουσα και αποδεικνύει ότι για το ΤΣΜΕΔΕ είναι μονόδρομος η μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην Attica bank.
Το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να συνεργαστεί με τους υποψηφίους ενδιαφερόμενους, να παραχωρήσει το 51% και να δεχθεί τους όρους που θέτουν.
Βέβαια ένα θέμα που δεν μπορεί να αποτραπεί είναι το ακραίο dilution των 20.000 μικρομετόχων που αυτοί θα υποστούν οικονομική καταστροφή.
Το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να αφήσει μισή την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank, χρειάζονται και τα 434 εκατ της αύξησης κεφαλαίου.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Η Attica bank χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου 434 εκατ για να πληρεί τις προϋποθέσεις των stress tests, ωστόσο διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αν καλυφθεί μερικώς η αύξηση κεφαλαίου.  
Οι δύο ξένοι προσδιορίζουν την τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ σε πολύ χαμηλές τιμές 0,06 ευρώ ή κάτω των 0,05 ευρώ προ reverse split.
Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε αναφέρει ότι funds όπως το Apollo ή το Wilbur Ross θέλουν να πάρουν τσάμπα την Attica bank.
Αποκλείεται να υπάρξει προσφορά από ξένο ή ξένους επενδυτές χωρίς μεγάλο discount, περί το 50%.
Το ΤΣΜΕΔΕ αν δεχθεί το στρατηγικό επενδυτή χάνει τον έλεγχο της Attica bank.
Αν δεχθεί το ΤΣΜΕΔΕ τον στρατηγικό επενδυτή σημαίνει ότι θα επενδύσει 108 εκατ θα κατέχει το 34%, ο στρατηγικός επενδυτής θα επενδύσει 326 εκατ και θα ελέγχει το 51%, δηλαδή σχεδόν εξαφανίζεται το free float στο 12%.
Οι ιδιώτες μέτοχοι οι 20.000 μέτοχοι απλά καταστρέφονται.
Στο βασικό σενάριο στρατηγικός επενδυτής καλύπτει από τα 434 εκατ τα 326 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ τα 108 εκατ μειώνοντας το ποσοστό του το ταμείο στην Attica bank από 51% στο  34%.
Η τράπεζα σε αυτό το σενάριο θα διαθέτει 413,9 τα υφιστάμενα κεφάλαια + 434 εκατ τα νέα κεφάλαια συνολικά 848 εκατ ευρώ κεφάλαια ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 23,8% επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο αν αφαιρεθούν τα 95 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές και μόνο τα 7 εκατ από τα  79,3 εκατ του ομολογιακού tier II που λήγει στα μέσα του 2015, το καθαρό κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 745 εκατ και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 21%.
(Από τα 79,3 εκατ αφαιρούνται μόνο τα 7 εκατ από το κεφάλαιο ενώ όλα τα υπόλοιπα αφαιρούνται από την ρευστότητα)

Η παραίτηση Δελή

Ο Ευάγγελος Δελής δεν ήταν ένας τυχαίος Γενικός Διευθυντής στην Attica bank, ήταν Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων, της πιο  νευραλγικής διεύθυνσης της τράπεζας.
Γιατί παραιτήθηκε;
Όχι πάντως για προσωπικούς λόγους.
Η εξέλιξη αυτή σκιάζει την Attica bank.
Δεν θα γράψουμε λεπτομέρειες - ακόμη - για τους λόγους της παραίτησης καθώς η Attica bank, βρίσκεται σε περίπλοκη θέση λόγω της ΑΜΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου