Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Χαλκιδική - Ελληνικό: Κοινός αγώνας

XΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ:
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

                                                                                                                                    Πάνος Τότσικας
                         Μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό».
                          Εισήγηση  στο  10ήμερο  στις Σκουριές –Χαλκιδική, 22-31 Αυγούστου 2014

Αναρωτιούνται ενδεχομένως κάποιοι,  ποιος  «άνεμος» φέρνει εδώ,  εμάς τους Αθηναίους , σε μια συνάντηση με την «Επιτροπή Αγώνα  Παναγίας» και τις άλλες Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής  και της Θεσσαλονίκης, της Θράκης, των Σερρών , του Κιλκίς, της Καβάλας, της Δυτ. Μακεδονίας, της Φωκίδας , με τις συλλογικότητες  κατοίκων του Άγιου Νικολάου , της Κέρκυρας,  του Πηλίου και όσων άλλων δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 
Αυτό που συνδέει τους αγώνες της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο  Ελληνικό» με  όσους συμμετέχουν σ’ αυτό το 10ήμερο, είναι, κατ’ αρχήν, η κοινή μας αντίθεση στην συρρίκνωση της δημόσιας γης  και της δημόσιας περιουσίας, που ενώ αποτελούν «κοινά αγαθά», αντιμετωπίζονται από αυτούς που  έχουν αναρριχηθεί στην κυβέρνηση της χώρας μας ως εμπορεύματα για αγοραπωλησία.

*Είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση των «κοινών αγαθών», του εδάφους και του υπεδάφους, του νερού, των ακτών, των παραλιών, των δασικών χώρων, για εκμετάλλευση σε ιδιώτες  «επενδυτές», ντόπιους και ξένους, οι οποίοι έχουν ως μοναδικό στόχο την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και την συσσώρευση χρήματος.

*Είμαστε αντίθετοι στην  «ανάπτυξη» που έχει  ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.
 Αυτό είναι που μας συνδέει και με τους αγώνες  στη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ Μακεδονίας, με τους αγώνες  στην Γαλλία (αεροδρόμιο στη Νάντη) και στην Βόρεια Ιταλία (τραίνα ΝΟΤAV).

*Θεωρούμε ότι κάποια από τα προγραμματιζόμενα  «μεγάλα έργα» δεν κατασκευάζονται για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες, αλλά αποτελούν στην πραγματικότητα άχρηστες κατασκευές , με σημαντικές  καταστροφικές επιπτώσεις για τις περιοχές που γίνονται αλλά και για ευρύτερες  περιοχές.

*Θεωρούμε ότι μια σειρά  «μεγάλα έργα» που βρίσκονται στο στάδιο των σχεδίων ή της υλοποίησης , πρέπει να σταματήσουν αμέσως , και επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τους εμπνευστές και τους κερδοσκόπους υποστηρικτές τους, πρέπει και  μπορεί  να τα σταματήσει ένα κίνημα πολιτών.

Ο αγώνας στο Ελληνικό.

Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου  και της παραλίας του Ελληνικού, συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους, αδόμητους  - στο μεγαλύτερο τμήμα τους- χώρους που απέμειναν στην Αττική, η  οποία έχει το μοναδικό «προνόμιο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συγκεντρώνει τον μισό περίπου πληθυσμό της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών της δραστηριοτήτων.
Επισημαίνεται ότι η οι  χώροι πράσινου στην Αττική  δεν ξεπερνούν συνολικά τα 2 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο, ενώ στις ευρωπαϊκες πρωτεύουσες,  ξεπερνούν  τα 8-10 τετρ. μέτρα.
Σε αυτόν ακριβώς τον αδόμητο σήμερα δημόσιο χώρο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς και σε μια παραλιακή ζώνη μήκους 3,5 χιλιομέτρων, αποφάσισαν  οι σημερινοί τυχάρπαστοι κυβερνώντες   να κτισθούν κτιριακές εγκαταστάσεις 3.000.000 περίπου τετρ. μέτρων!  Ήδη  έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης  για 99 χρόνια της συνολικής  έκτασης σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στον  Όμιλο Λάτση, μέσω ενός απερίγραπτης φαιδρότητας «διαγωνισμού».  Στο υπό διαμόρφωση πρότζεκτ, προβλέπονται πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά κέντρα , πολυόροφα ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης. Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση «πάρκου» στον χώρο που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση και η κατασκευή Καζίνο, για το οποίο ερίζουν γνωστοί μεγαλοπαράγοντες της εγχώριας οικονομικής ελίτ, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Μπόμπολας.
 Επισημαίνεται ότι, από το συνολικό μήκος των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Ελληνικού,  μόνο στο 1 χιλιόμετρο προβλέπεται να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες, ενώ τα υπόλοιπα θα αποτελούν ουσιαστικά περιφραγμένους χώρους που  προορίζονται για τους χρήστες των ξενοδοχείων και των άλλων εγκαταστάσεων διασκέδασης. Ακόμη, προβλέπονται εκτεταμένες επιχωματώσεις της ακτής, με τα εκατομμύρια κυβικά μπάζα που θα προκύψουν από την  κατεδάφιση εγκαταστάσεων που υφίστανται σήμερα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και στην παραλία του Αγίου Κοσμά.
 Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι στην σημερινή παραλιακή ζώνη του Ελληνικού που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, υπάρχει ένας  ιδιαίτερα σημαντικός  κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, με ευρήματα από την Πρωτοελλαδική περίοδο (2800-2300 π.χ). Στην  παραλιακή αυτή ζώνη, υπάρχουν επίσης το «Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών» και το κατάφυτο προπονητικό «Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά», το οποίο αποτελεί και το μοναδικό κέντρο μαζικού αθλητισμού στην Αττική.  Όλα αυτά εκδιώκονται από την συγκεκριμένη περιοχή που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, ενώ είναι  άγνωστο που θα μετεγκατασταθούν. Τέλος , στην ίδια παραλιακή ζώνη που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, βρίσκεται και η ελεύθερη παραλία του Αγίου Κοσμά, η οποία  «απελευθερώθηκε» ύστερα από σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες  με κυκλώματα της νύχτας, από την σημερινή Δημοτική αρχή Ελληνικού και τον δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη.
 Πιστεύουμε ότι  τα «μεγάλα έργα» που σχεδιάζονται  να γίνουν στο Ελληνικό, όχι μόνο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της Αττικής, αλλά  συνιστούν ένα πολεοδομικό τερατούργημα και ένα περιβαλλοντικό έγκλημα για την Αττική, υποβαθμίζοντας το παρόν και  υπονομεύοντας το μέλλον της.
 Επίσης, συνιστούν ένα τεράστιο  οικονομικό σκάνδαλο, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να έχει κάποιο ουσιαστικό και αξιόλογο οικονομικό όφελος, βραχυπρόθεσμα  ή μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, το Ελληνικό «δωρίζεται» στον Όμιλο Λάτση.

 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:   Εκτός από τις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον υπό παραχώρηση χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και οι οποίες στοίχισαν «επισήμως» 227 εκ ευρώ στους έλληνες φορολογούμενους, παραχωρείται δωρεάν και το λεγόμενο «Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο», το οποίο μας στοίχισε 116 εκ ευρώ και το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα μια μαρίνα, ένα ιδιωτικό λιμάνι για τους χρήστες του συγκροτήματος του Ομίλου Λάτση. Μαζί μ’ αυτό παραχωρείται και η διπλανή παραλία του Αγίου Αλεξάνδρου, με όλο τον δασωμένο χώρο που την περιβάλλει.

Εν κατακλείδι, στο Ελληνικό τα συναντά κανείς όλα: ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας, μεγάλα άχρηστα έργα, υπερδόμηση,  περίφραξη μεγάλου τμήματος της παραλίας, επιχωμάτωση ακτών, δωρεάν παραχώρηση πανάκριβων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Κι’ όλα αυτά, χωρίς να λογοδοτεί κανείς, το αντίθετο μάλιστα,  έχουν το θράσος να μιλάνε για «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη»…

Το ζήτημα που τίθεται τελικά, είναι μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτούς που σχεδιάζουν  τα «μεγάλα έργα» μιας  «ανάπτυξης» καταστροφικής  για το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας. Μέχρι πότε δεν θα διαμορφώνουμε τα «αντίπαλα σχέδια», σε όλα τα επίπεδα, μέχρι πότε δεν θα συγκροτούμε τις αντίπαλες κοινωνικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να δημιουργήσουν έναν διαφορετικό πολιτισμό, ένα διαφορετικό μέλλον…


                                                                                                                                     Πάνος Τότσικας

                                    Μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου