Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Το ΤΕΕ Μαγνησίας ζητά την κατάργηση των εξετάσεων για τους ενεργειακούς επιθεωρητές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά την συνεδρίαση της 30-07-2014 της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας πάρθηκαν οι εξείς ομόφωνες αποφάσεις:

Υπερψήφισε το κείμενο διαμαρτυρίας της Δ.Ε. σχετικά με τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, το οποίο έχει ως ακολούθως:

«Οι εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών αποτελούν σαφέστατα υποβάθμιση των Πολυτεχνικών Σχολών και μάλιστα σε μια περίοδο που ο κλάδος του επαγγέλματος των Μηχανικών βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική του κατάσταση.

Είμαστε υπέρ της συνεχούς επικαιροποίησης και παρακολούθησης των επιστημονικών εξελίξεων με δωρεάν σεμινάρια από το φορέα μας που είναι το ΤΕΕ.

Η προσπάθεια όμως, μέσω των εξετάσεων, του διαχωρισμού της απόκτησης του διπλώματος από τα δικαιώματα ασκήσεως επαγγέλματος ευτελίζουν στην πράξη την ανώτατη εκπαίδευση και οδηγούν στον οριζόντιο και κάθετο κατακερματισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας του μηχανικού, με την ίδρυση μητρώων που θα περιλαμβάνουν τα «ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα» των μηχανικών και τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην άσκηση του επαγγέλματος.

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις αποτελούν για το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ «ειδικό επαγγελματικό δικαίωμα»! Εξεταζόμαστε δηλαδή για τις επαγγελματικές και επιστημονικές μας ικανότητες τη στιγμή που σε κανένα άλλο επιστημονικό κλάδο δε γίνεται αυτό.

Ομοίως ανοίγει η «κερκόπορτα» στην επιχείρηση διάσπασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ενιαία διπλώματα Πολυτεχνικών Σχολών.

Οι μηχανικοί δε μπορούν να βλέπουν αδιάφορα την καταστροφή του επαγγέλματος τους και τον οικονομικό μαρασμό τους, τη στιγμή μάλιστα που σε ό,τι αφορά στο επιστημονικό αντικείμενο δεν υπάρχει τίποτα καινούριο που να διαφοροποιείται μέχρι σήμερα.

Μετά από πέντε χρόνια φοίτησης δεν είναι δυνατό να καλούμαστε να δίνουμε εξετάσεις άσκησης επαγγέλματος για το χειρισμό ενός προγράμματος και για γνώσεις που ήδη εξεταστήκαμε στα Πολυτεχνεία.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μηχανικοί είναι οι κύριοι μελετητές των τεχνικών έργων, δεν είναι δυνατό να είναι ανίκανοι να επιθεωρήσουν το ίδιο τους το έργο.

Οι εξετάσεις πρέπει να καταργηθούν και ως προς αυτό καλούμε τα Περιφερειακά Τεχνικά Επιμελητήρια, το ΤΕΕ και τους Συλλόγους σε κοινές ενέργειες στην πράξη.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε να πετύχουμε την κατάργηση των εξετάσεων.»

Επιπλέον αποφάσισε:


1.              Τα εκλεγμένα μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας στην Αντιπροσωπεία του Κεντρικού ΤΕΕ να εισάγουν το θέμα των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών με το δεσμευτικό σκεπτικό της παραπάνω απόφασης στην Ημερήσια Διάταξή της.

2.              Να διενεργηθεί ηλεκτρονικό δημοψήφισμα των μελών του ΤΕΕ Μαγνησίας με τας παρακάτω ερωτήματα:

                    i.               Είστε ενάντια στην διενέργεια εξετάσεων ενεργειακών επιθεωρητών;

ΝΑΙ ΟΧΙ

                   ii.               Με ποιόν τρόπο θα επιθυμούσατε να υλοποιηθεί η απόφαση αν πλειοψηφήσει το ΝΑΙ;

1.         Με μπλοκάρισμα των εξετάσεων

2.         Με όποιο άλλο μέσο εκτός από το μπλοκάρισμα

3.         Με κάποιο άλλο τρόπο.

3.  Για την υλοποίηση του δεύτερου σημείου με ευθύνη της Αντιπροσωπείας του τοπικού Τμήματος νέα σύγκληση εντός 40 ημερών της Αντιπροσωπείας για την διευθέτηση των όποιων λεπτομερειών.

2.                   Απόφαση – Ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας που έγινε την Τετάρτη 30-07-2014 εκφράστηκε η κάθετη αντίδραση του σώματος στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή. Θεωρούμε ότι αυτός ο νέος Νόμος, πλέον, που κινείται στην πολιτική που επιβάλλει η Ε.Ε. μέσα από τις συνθήκες της Μπολόνια και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της διάλυσης των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και στην εμπορευματοποίηση της παιδείας που επιχειρείται μέσα από την απαξίωση, υποχρηματοδότηση και διάλυση των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ο Νόμος αυτός που επιχειρεί την αποσύνδεση άσκησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τους ακαδημαϊκούς τίτλους, μέσα από την επιβολή διαρκών πιστοποιήσεων και εξετάσεων επί πληρωμή, οδηγεί στην διάλυση των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών τεχνικών γραφείων αλλά και στην χειροτέρευση των εργασιακών όρων των μισθωτών μηχανικών με μόνο στόχο τη γιγάντωση των μεγάλων τεχνικών εταιρειών.

Το ζήτημα για τους Μηχανικούς είναι με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί η ανάπτυξη και όχι με ποιο τρόπο θα κατακερματιστεί ο κλάδος.

3.                   ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Την ώρα που ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα αδυνατούν να προστατεύσουν τους άμαχους σε καιρό πολέμου, την ίδια ώρα συνεχίζεται η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, που από τις 8 Ιουλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1400 Παλαιστίνιους από τους οποίους το 1/3 παιδιά και σε 61 Ιστραηλινούς, με 8220 τραυματίες παλαιστίνιους και πάνω από 100.000 εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των παλαιστινίων για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους και το δικαίωμα τους να ζήσουν ειρηνικά και ανθρώπινα στο τόπο που γεννήθηκαν ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Διεθνή κοινότητα να συμβάλουν με όλα τα μέσα:

1) Να σταματήσει άμεσα ο απάνθρωπος βομβαρδισμός και ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας καθώς και η ατιμωρησία των Ιστραηλινών που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

2) Να αναδειχθούν άμεσα οι παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων και αποφάσεων του ΟΗΕ από το Ισραηλινό κράτος όπως το ζήτημα των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Τα παιδιά των παλαιστινίων δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου