Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Περιοδικό "αρχιτέκτονες"

Το περιοδικό αρχιτέκτονες χρειάζεται τη στήριξη μας Download (PDF, 6.33MB) 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Περιοδικής Έκδοσης ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
“αρχιτέκτονες”

Προς
Το Προεδρείο και τα Μέλη
της  Συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας
του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 05-07-2014                                                                                                                                                                                                          Αθήνα, 04 Ιουλίου 2014

                                                  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
                                 της Σ.Ε. της περιοδικής έκδοσης “αρχιτέκτονες”

Συνάδελφοι 
Η Σ.Ε. της περιοδικής έκδοσης "αρχιτέκτονες" θεωρούν αναγκαία την ενημέρωση της Αντιπροσωπείας για την κατάσταση της έκδοσης.
Όπως θα γνωρίζετε η Σ.Ε. με την έγκριση του Δ.Σ. από τον Οκτώβριο- Νοέμβριο του 2012 επανεκκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση σε μορφή free press: 16σέλιδο, δίχρωμο σε καινούργιο format.
Έτσι από τον Μάρτιο του 2013 - με το πιλοτικό Τ_00-, οι αρχιτέκτονες κυκλοφορούν ανελλιπώς σε μηνιαία βάση, 10 τεύχη ετησίως.
  • Τα τεύχη Τ_02 και Τ_03 (Απρίλιος, Μάιος 2013), κατέγραψαν τις αντιθετικές απόψεις για την επιχειρούμενη ιδιωτική προβολή και τις διαδικασίες εμπλοκής των ιδρυμάτων  στα του δημόσιου χώρου: Πανεπιστημίου.
  • Στη συζήτηση για "το παρόν και το μέλλον του αρχιτεκτονικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου", που πραγματοποιήθηκε  στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς,  τον Δεκέμβριο του 2013, στην ημερίδα Ορέστη Δουμάνη,  οι “αρχιτέκτονες”, καταγράφηκαν ως σημαντική δύναμη του χώρου, η οποία και παράγει πρωτότυπο λόγο, για την αρχιτεκτονική τους αρχιτέκτονες και τους προσανατολισμούς τους, μέσα στο τοπίο της κρίσης.
  • Η νέα ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, εμπλουτίζει το περιεχόμενό της με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και  υλικό πρωτότυπων κειμένων από την έκδοση.
  • Στο Τ_11, Απρίλιος 2014,τα Mega Projects αμφισβητούνται σθεναρά.
  • Ήδη εκδόθηκε το Τ_12/13 (56σέλιδο), ένα τεύχος που ανοίγει στην ελληνική σκηνή,  για πρώτη φορά και σε τέτοια  έκταση, το θεσμό "Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία και Ελληνική Συμμετοχή". Η προσέγγιση επιχειρείται μέσα από την ιστορική καταγραφή του διεθνούς θεσμού και την παράλληλη παρουσίαση  όλων των Ελληνικών Συμμετοχών, από την αρχή της συμμετοχής της Ελλάδας. Επίσης γίνεται παρουσίαση  των Εθνικών Επιτρόπων, και καταγραφή των προβληματισμών και των προβλημάτων που κάθε φορά αντιμετωπίζει η Ελληνική συμμετοχή. Συζητιέται η εκάστοτε επιλογή του Εθνικού Επιτρόπου καθώς και οι διαδικασίες που ακολουθούνται. 
  • Το τεύχος Τ_14/ Ιούλιος- Αύγουστος ασχολείται με την επανάχρηση σε καιρό κρίσης υπό τον τίτλο: Δεύτερη ευκαιρία
  • Τα τεύχη Τ_15/16, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι αφιερωμένα στην καυτή τρέχουσα επικαιρότητα: Αιγιαλός, ΡΣΑ-Θ, Χωροταξικό.
  • Μέλος της Σ.Ε., έχει αναλάβει το ανέβασμα της περιοδικής έκδοσης στην ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.
Η Σ.Ε. “ανέλαβε”  αναγκαστικά και την παραγωγή διαφήμισης αλλά και τη διακίνηση, διανομή, μεταφορά και εξεύρεση χώρων διάθεσης της  περιοδικής έκδοσης.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι όροι έκδοσης έχουν επιβαρυνθεί δραματικά. Η διαφημιστική αγορά είναι εντελώς αρνητική, πράγμα που επιδεινώνει την δυνατότητα της έκδοσης. Πόροι από εισφορές- συνδρομές,  δεν δίνονται προς την έκδοση.
Η όλη διαδικασία πέραν της σύνταξης είναι αρκούντως επιβαρυμένη και θεωρούμε απαραίτητη  την άμεση και  εκ του σύνεγγυς συμβολή όλων.

                                                                               Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                                                  Η Σ.Ε. της περιοδικής έκδοσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου