Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ανυπόστατοι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για την αξιολόγηση

Από το ΠΑΜΕ και το 902

Ανυπόστατοι είναι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί πως τάχα η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, και το αποδεικνύουν αναφέροντας τους νόμους που η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν προωθήσει.
Το κείμενο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
«Σε απάντηση της προπαγάνδας όλων των κυβερνητικών στελεχών (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και των στηριγμάτων της, ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις, παραθέτουμε τους δικούς τους νόμους:
  • Νόμος της αξιολόγησης (4250/2014), άρθρο 32 (Μεταβατικές διατάξεις), παράγραφος 5: «Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013, οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος... δεν θα ληφθούν υπόψη... για τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα...». Δηλαδή δεν συνδέονται με τη διαθεσιμότητα μόνο με τις περσινές εκθέσεις!
  • Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 (Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1: «Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό... λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση...».
  • Υπαλληλικός Κώδικας (3528/2007), άρθρο 95 (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται... υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά ένα βαθμό...».
Εξάλλου οι επιμερισμοί των ποσοστώσεων, που έχουν ήδη κάνει τα στελέχη της διοίκησης που τάχθηκαν με το μέρος της κυβέρνησης (γενικοί διευθυντές), αποτυπώνουν και τις προθέσεις της, αναδεικνύοντας ποιες είναι οι «προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής», στις οποίες αναφέρεται και ο νόμος της αξιολόγησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στην Περιφέρεια Αττικής ένας γενικός διευθυντής προσδιόρισε στο 24% των υπαλλήλων του Τμήματος της Φωτεινής Σηματοδότησης να βαθμολογηθούν με βαθμό κάτω από 6, και ένας άλλος προσδιόρισε για κάτω από 6 τις καθαρίστριες και τους οδηγούς! Στα περισσότερα Τεχνολογικά Ιδρύματα, κάτω από 6 βάλανε την καθαριότητα και τη συντήρηση. Δηλαδή απαξιώνουν υπαλλήλους σε τμήματα και αρμοδιότητες που εποφθαλμιούν πολυεθνικές και εργολάβοι, και θέλουν να τους τα παραδώσουν.
Δεν μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της να κοροϊδεύουν κανέναν. Η αξιολόγηση δεν αποτελεί μόνο μηχανισμό για να γεμίσει η δεξαμενή των 15.000 απολύσεων, αλλά και μόνιμο εργαλείο για τις συνολικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Και κανένας ελιγμός της συγκυβέρνησης ή η άμβλυνση κάποιων πλευρών, δεν μπορεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι υπάρχει περίπτωση αυτοί να τις σταματήσουν ή να τις διορθώσουν.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όλα τα λαϊκά στρώματα, χρειάζεται να ορθώσουν ένα τείχος λαϊκής αντίστασης όχι μόνο ενάντια στην αξιολόγηση και τις απολύσεις, αλλά στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απαιτώντας εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα».


Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζει τον επίμονο και ενωτικό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, οι οποίοι με την καθολική και μαζική συμμετοχή τους στην Απεργία – Αποχή από τις διαδικασίες «αξιολόγησης», δηλώνουν με σαφήνεια ότι δεν θα επιτρέψουν την επιχειρούμενη απορρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, την προωθούμενη διάλυση των Δημοσίων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου και μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που προωθούνται από την κυβέρνηση με μανδύα το σύστημα «αξιολόγησης», την συνέχιση της πολιτικής των διαθεσιμοτήτων και των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο, τις νέες μειώσεις μισθών από Σεπτέμβρη.
Η επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα της χώρας, ειδικά τα τελευταία γκρίζα χρόνια του μνημονίου, δεν θα χει τέλος, αν δεν το δώσουμε εμείς ως αποτέλεσμα της ενότητάς μας και του αγώνα μας.
Ενός αγώνα που δεν είναι συντεχνιακός. Είναι αγώνας για τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας.
Μπροστά σε αυτό τον αγώνα Κυβέρνηση και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με φανατισμό επιμένουν στις επιλογές της καταστολής, του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.
Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έχοντας πλήρη συναίσθηση των τραγικών συνεπειών των προωθούμενων μέτρων για το Δημόσιο συνολικά, τους εργαζόμενους σε αυτό και τους πολίτες-χρήστες των Υπηρεσιών του, δηλώνει για ακόμα μία φορά την πρόθεση και απόφασή της για συνέχιση με όλες τις δυνάμεις και με όλες τις μορφές, του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων επιτυχούς έκβασής του. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στο δρόμο του αγώνα, για τη μη εφαρμογή και την κατάργηση του Ν.4250. Συνεχίζουμε την Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες «αξιολόγησης».
Δεδομένης δε, της σοβαρής πολιτικής σημασίας που έχει η δίκη της Δευτέρας 28/7/2014 (11.00 π.μ), οπότε και εκδικάζεται η Έφεση της ΑΔΕΔΥ κατά της Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων)  κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας στο Δημόσιο από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους συναδέλφους με την ισχυρή τους παρουσία στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως 7) να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να καταδικάσουν τις επιλογές της Κυβέρνησης για ποινικοποίηση των εργατικών και συλλογικών αγώνων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου