Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Έρχονται ενοποιήσεις Ταμείων - Τί θα γίνει με ΙΚΑ, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικού

Έξι βήματα που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου, προτίθεται να κάνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πρόκειται για ενοποιήσεις των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης και των φορέων χορήγησης εφάπαξ σε ανεξάρτητους τομείς. Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ). Ένταξη στο ΙΚΑ του νέου μεγάλου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ με βάση το μοντέλο που επελέγη για το μεγάλο επικουρικό, το ΕΤΕΑ, γεγονός το οποίο ενδεχομένως παραπέμπει στην υιοθέτηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και για τον κύριο φορέα ασφάλισης αγροτών.
Το σχέδιο έφερε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Β. Κροκίδης με τον επικεφαλής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητή κ. Νικ. Φίλιππα. Η διαδικασία ενοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η καθιέρωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου και Κοινού Κανονισμού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επικράτηση ενιαίων όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
Ο κ. Φίλιππας δήλωσε στην «Κ» ότι ο στόχος της έκθεσης που έχει αναλάβει το ΚΕΠΕ και πρέπει να καταθέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου στο υπουργείο Εργασίας δεν είναι να υποδείξει το πώς θα γίνουν οι ενοποιήσεις. Η έκθεση -για την κατάρτιση της οποίας γίνονται συναντήσεις με όλους τους φορείς- θα αποτελεί μια ευρεία βιβλιογραφική αναφορά σε χώρες και παραδείγματα συγχωνεύσεων ασφαλιστικών οργανισμών και μια παρουσίαση «καλών πρακτικών» ανά τον κόσμο και ειδικότερα στην Ενωμένη Ευρώπη και τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Πάντως, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το σύστημα θα έχει όχι μόνο κεντρική διοικητική υποστήριξη, αλλά και κεντρική οικονομική και τεχνολογική. Στον προγραμματισμό φέρεται ότι είναι η δημιουργία φορέα (εκτός ΗΔΙΚΑ) που θα αναλάβει την υποστήριξη όλων των φορέων, η δημιουργία σημείων εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και τηλεξυπηρέτηση.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να έχει νομοθετηθεί η μεταρρύθμιση προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή της από τον Ιανουάριο. Η ΕΣΕΕ έχει εκφραστεί θετικά ως προς τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης με τρεις κλάδους, έναν για μισθωτούς, έναν για ελεύθερους επαγγελματίες κι έναν για αγρότες. Ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό της για το ύψος της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ καθώς και για τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ και την υφιστάμενη κατηγοριοποίηση των κλάσεων του ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου