Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το Σχέδιο Νόμου Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων

 
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail:  emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 23-6-2014 
Αρ. Πρωτ. : 6737     
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχέδιο Νόμου Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων
 Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, προετοιμάζοντας νέα έφοδο στις θέσεις ευθύνης, σε μια προσπάθεια να ελέγξει πλήρως την διοικητική ιεραρχία και να επιβάλλει πλήρη συμμόρφωση προς τα μνημονιακά σχέδια στο χώρο του δημοσίου, συνεχίζοντας και διευρύνοντας την άλωση της δημόσιας διοίκησης από το καταρρέον πολιτικό σύστημα και τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγεται μια προσχηματική διαδικασία εξετάσεων και κυρίως μια διάτρητη διαδικασία συνεντεύξεων με υπέρμετρα αυξημένο ειδικό βάρος για την επιλογή των νευραλγικών θέσεων των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (σε ποσοστό 70% και 60% αντίστοιχα). Να σημειωθεί η αντεργατική θεσμοθέτηση της συμμετοχής ιδιωτών μάνατζερ στα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε αντιδιαστολή με την παντελή απουσία εκπροσώπων των εργαζομένων.
Με την ισχύ των νέων οργανισμών επέρχεται αυτοδίκαιη λήξη της θητείας των προϊσταμένων των προϋφιστάμενων οργανικών μονάδων. Για το μεταβατικό διάστημα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει χρόνια, με βάση την μέχρι σήμερα πρακτική των κυβερνώντων, αλλά και την πολυπλοκότητα και το κόστος του προτεινομένου συστήματος, η επιλογή προϊσταμένων κάθε βαθμίδας θα γίνεται με πρακτικές αναθέσεων, με τοποθετήσεις βάσει υπουργικών αποφάσεων !!! Το άκρως προκλητικό μάλιστα είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στους οικείους υπουργούς να τοποθετήσουν προϊσταμένους αυτούς που είχαν αυθαίρετα ορίσει (με αναπλήρωση), αντί να εφαρμόζουν το νόμο, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει (επιλογή με βάση τα όποια αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο) !!!
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης και οι βερμπαλισμοί περί «αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας» δεν μπορούν να πείσουν κανένα. Είναι πασιφανές ότι η απουσία αντικειμενικών κριτηρίων, η σημαντική υποβάθμιση των ουσιαστικών κριτηρίων που σχετίζονται με την εργασιακή εμπειρία και ικανότητα του κρινόμενου, η υπέρμετρη ενίσχυση των στοιχείων του υποκειμενισμού και της αυθαιρεσίας μέσω μιας αόριστης εξέτασης και της παρωδίας των συνεντεύξεων, η εισαγωγή ιδιωτών αξιολογητών, ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων, ο εξοβελισμός εκπροσώπων των εργαζομένων από κάθε διαδικασία επιλογής των στελεχών που καλούνται να τους διοικήσουν, οι προκλητικές μεταβατικές διατάξεις με τον αυθαίρετο και μικροκομματικό διορισμό προϊσταμένων, διαμορφώνουν ένα αποκρουστικό και αντίθετο με τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων σύστημα ημετέρων και άκρατης κομματικοποίησης, που μας γυρίζει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Οι απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, μαζί με τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, την αξιολόγηση - λαιμητόμο, την κατάργηση υπηρεσιών κλπ, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών για περαιτέρω υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και εκχώρηση νευραλγικών τομέων του δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρηματικά συμφέροντα κατ’ επιταγή των μνημονιακών πολιτικών.
Καλούμε τους συναδέλφους να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στις βάρβαρες και αντικοινωνικές αυτές πολιτικές και την δικομματική συγκυβέρνηση και την τρόικα (Ε.Ε. -Ε.Κ.Τ. -Δ.Ν.Τ.) που τις υπηρετούν. Να ακυρώσουμε την απαράδεκτη διαδικασία αξιολόγησης, με συλλογή υπογραφών όλων των υπαλλήλων και τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία – αποχή από το συγκεκριμένο καθήκον που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

1 σχόλιο:

  1. Έσταξε η ουρά της γαιδάρας. Απολύσεις, ο μισθός από 3000 στα 1000 σκάρτα, το ΤΣΜΕΔΕ ετοιμοθάνατο.
    Χεστήκαμε στο φινάλε για τα προισταμενιλίκια.
    Κλασσική ΕΜΔΥΔΑΣ... Για αυτό έμειναν 3 και ο κούκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή