Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Καταλύτης οι τραμπουκισμοί της Παρασκευής για το γήπεδο της ΑΕΚ

Από το PressProject

Τίποτε δεν είναι ίδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τη βίαιη επίθεση τραμπούκων οπαδών της ΑΕΚ στα μέλη του Συντονιστικού Κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας την Παρασκευή το απόγευμα.
Το σκηνικό τρόμου που περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες και φαίνεται στις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν ως σήμερα, δρομολόγησε εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση και γενικευμένο προβληματισμό σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.

Το χρονικό της τρομοκρατίας

Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής, τα μέλη του Συντονιστικού Κατοίκων τραμπουκίστηκαν από οπαδούς της ΑΕΚ που είχαν συγκεντρωθεί μετά από δημοσιευμένη πρόσκληση της Original, προτού καν προλάβουν να φτάσουν καλά-καλά στο σημείο της προσυγκέντρωσης, έξω απ' το δημαρχείο της πόλης. Τέσσερις απ' αυτούς χτυπήθηκαν στο κεφάλι με κράνη και άλλα αντικείμενα και ο ένας απ' αυτούς διακομίστηκε αργότερα στο νοσοκομείο. Κάποιος απ' τους οπαδούς είπε σε μέλος του Συντονιστικού: "Δε γίνεται να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αβγά", σπάζοντας αμέσως μετά στο κεφάλι του ένα αβγό.
Την στιγμή των τραμπουκισμών ήταν παρούσες δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και ορισμένοι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Βιτσελά, οι οποίοι δεν παρενέβησαν, παρά την επιμονή δύο τουλάχιστον παρόντων δικηγόρων να αναλάβουν πρωτοβουλία. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον εισαγγελέα δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Λίγα λεπτά αργότερα, βρέθηκε στο σημείο ο εκλεγμένος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος (αναλαμβάνει καθήκοντα την 1 Σεπτέμβρη), ο οποίος έγινε δεκτός από τους οπαδούς της ΑΕΚ με το σύνθημα "Πουτάνας γιε Βασιλόπουλε", ενώ ορισμένοι διέσχισαν ανενόχλητοι την διάταξη των ανδρών των ΜΑΤ για να τον πλησιάσουν, να τον βρίσουν και να τον προπηλακίσουν.
Οι οπαδοί της ΑΕΚ φώναξαν συνθήματα όπως "Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια" και "Πουτάνας γιοι Ολυμπιακοί", το οποίο έγινε δεκτό με ειρωνικό χειροκρότημα απ' τους συγκεντρωμένους κατοίκους. Γύρω στις 7, αρκετές δεκάδες από τους οπαδούς της ΑΕΚ επιτέθηκαν στους κατοίκους περνώντας ανενόχλητοι μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ. Οι κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι στα στενά, ενώ πίσω τους έπεφταν πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Το κυνηγητό σταμάτησε αρκετά οικοδομικά τετράγωνα παρακάτω, ενώ ταυτόχρονα μηχανάκια με οπαδούς της ΑΕΚ γυρνούσαν στα στενά προσπαθώντας να εντοπίσουν απομονωμένους διαδηλωτές. Οι απειλές πήραν και προσωπικό χαρακτήρα. Ο Μάνος Καμπούρης, διαχειριστής του τοπικού μπλογκ krisseis.blogspot.gr, γράφει σχετικά: "Επειδή αρκετοί από τους επιτιθέμενους σε διάφορες στιγμές, σύμφωνα με όσα μου έχουν μεταφερθεί, ανάφεραν το όνομα μου συνοδεία σοβαρών απειλών για τη σωματική ακεραιότητα ή και τη ζωή μου, έχω να δηλώσω τα εξής: Δε θα σταματήσω να λέω τη γνώμη μου. Δε θα σταματήσω ακόμη κι αν κάτι μου συμβεί. Δεν έχω εχθρούς, κυκλοφορώ ελεύθερα, και συνεπώς αν… μου τύχει οτιδήποτε, η ευθύνη θα βαραίνει ακέραια την πλευρά της ΑΕΚ. Και συγκεκριμένα τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη".

Ενώ το κυνηγητό συνεχιζόταν, οι εναπομείναντες στο σημείο της συγκέντρωσης κάτοικοι, γύρω στα 30 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άκουσαν τα εξ αμάξης από τους οπαδούς. Γύρω στις 7.30, οι επιτιθέμενοι έστρεψαν το μένος τους προς τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο "Στρούγκα", που βρίσκεται απέναντι απ' το δημαρχείο, με τη δικαιολογία ότι είχε στεγάσει τις συναντήσεις του Συντονιστικού το προηγούμενο διάστημα, αλλά και είχε θέσει εξαρχής το ζήτημα μέσω της εφημερίδας "Το Χαμπέρι". Επί τρία τέταρτα οι οπαδοί βανδάλιζαν ανενόχλητοι τον χώρο, γράφοντας με σπρέι "Μόνο ΑΕΚ, γιατί έτσι μας αρέσει", τα σύμβολα της Original κά. Ορισμένοι, αφού ξήλωσαν ένα σήμα της τροχαίας το χρησιμοποίησαν για να παραβιάσουν τα κατεβασμένα ρολά του χώρου κι όταν τα κατάφεραν μπήκαν μέσα κι άρχισαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Φαίνεται ότι μπροστά στον κίνδυνο του εμπρησμού η αστυνομία αποφάσισε να επέμβει, απομακρύνοντας τους τραμπούκους, οι οποίοι σταδιακά διαλύθηκαν.

Δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι

Μετά τη διάλυση των τραμπούκων, άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος έξω από την "Στρούγκα". Βρέθηκαν εκεί οι άνθρωποι του Συντονιστικού, της Στρούγκας, ο νέος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, μέλη του νέου και του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ, άλλων αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, περίοικοι, αλλά και αλληλέγγυοι από άλλες περιοχές που είχαν μάθει τα γεγονότα και έσπευσαν σε βοήθεια. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή, περικυκλώνοντας ουσιαστικά το σημείο σε απόσταση 1-2 οικοδομικών τετραγώνων.
Γύρω στις 9.30 το βράδυ κι ενώ έξω από τη "Στρούγκα" βρίσκονταν τουλάχιστον 200 άνθρωποι που έκαναν πηγαδάκια συζητώντας τα γεγονότα, 30 περίπου τραμπούκοι επέστρεψαν κρατώντας διάφορα αυτοσχέδια όπλα όπως πέτρες, σπασμένες πλάκες πεζοδρομίου και το κλαδί της φωτογραφίας κι επιτέθηκαν στους πολίτες, οι οποίοι σκόρπισαν τρομαγμένοι στα γύρω στενά. Η συνταξιούχος καθηγήτρια Έλσα Βούλγαρη δέχθηκε επίθεση με πυροσβεστήρα στο κεφάλι, ο συνταξιούχος αρχιτέκτονας Πέτρος Περάκης έσπασε το χέρι του στην προσπάθειά του να προστατεύσει και να προστατευθεί, ενώ ένας νεαρός που προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του χτυπήθηκε με καρέκλα στο κεφάλι κι αφού έπεσε κάτω συνέχισε να δέχεται χτυπήματα σ' όλο του το σώμα. Ταυτόχρονα, οι τραμπούκοι επιχείρησαν να εισβάλλουν στον χώρο της "Στρούγκας", όπου βρίσκονταν περίπου δέκα άτομα που απέτρεψαν την εισβολή. Ωστόσο, όσο ήταν εγκλωβισμένοι μέσα, οι τραμπούκοι χρησιμοποίησαν τη βενζίνη από ένα παρκαρισμένο μηχανάκι για να βάλουν φωτιά. Ο υπαρκτός κίνδυνος μιας τραγωδίας και η παρέμβαση των παρευρισκομένων φαίνεται πως αποθάρρυνε τους τραμπούκους, οι οποίοι έφυγαν με τον τρόπο που ήρθαν, χωρίς να ενοχληθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Παρά τα συγκλονιστικά γεγονότα, ο κόσμος που είχε σκορπίσει ξανασυγκεντρώθηκε, πολλαπλασιάστηκε και παρέμεινε έξω από τη "Στρούγκα" ως τις δύο το βράδυ, που έγινε δυνατό να αποκατασταθεί η ασφάλεια του χώρου, και μετά διαλύθηκε ήρεμα, ενώ σταδιακά είχαν αποχωρήσει και οι αστυνομικές δυνάμεις. Διάχυτη στα πηγαδάκια ήταν η άποψη ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει.
Συνολικά διακομίστηκαν σε νοσοκομείο 7 άτομα που δέχτηκαν τις φροντίδες των γιατρών και επέστρεψαν σπίτια τους το ίδιο βράδυ ή την επόμενη μέρα. Ο Πέτρος Περάκης υπέστη συντριπτικό κάταγμα και πιθανότατα θα χρειαστεί να χειρουργηθεί. Πολύ περισσότεροι ήταν αυτοί που χτυπήθηκαν από τους τραμπούκους στη διάρκεια των γεγονότων.

Η υποδοχή των γεγονότων και η επόμενη μέρα

Το Συντονιστικό Κατοίκων εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως από τα γεγονότα έχει πληγεί όλη η πόλη και ότι "πλέον τίθεται ζήτημα βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της ελεύθερης έκφρασης και την απάντηση πρέπει να δώσει ο ίδιος ο λαός της Φιλαδέλφειας, και πρωτίστως οι τοπικοί σύλλογοι, φορείς, σωματεία και οι τοπικοί πολιτικοί συνδυασμοί".
Η σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η συλλογικότητα της "Στρούγκας" το Σάββατο κλείνει ως εξής: "Όπως λέει κι ο ποιητής, κάποτε “έρχεται η στιγμή ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις”. Στην περίπτωσή μας, η στιγμή αυτή έχει φτάσει". Σήμερα το πρωί εκδόθηκε και εκτενέστερη ανακοίνωση για τα γεγονότα της Παρασκευής.
Ανακοινώσεις καταδίκης των γεγονότων εξέδωσαν το γραφείο τύπου και η Ο.Μ. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας του ΣΥΡΙΖΑ, οι τοπικές κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η τοπική οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Συνέλευση Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ενώ πολλά γράφτηκαν και γράφονται από διάφορες πλευρές στο διαδίκτυο και τα social media. Δεν έχουν για την ώρα τοποθετηθεί η απερχόμενη δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη, οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις της πόλης, η ερασιτεχνική ΑΕΚ και η Original. Τα φιλικά προσκείμενα στην ΑΕΚ μέσα υποβάθμισαν, παραποίησαν ή αποσιώπησαν τα γεγονότα.

Κρίσιμη εβδομάδα για την τύχη του σχεδίου Μελισσανίδη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Άγγελου Κωβαίου στο Βήμα, ο νέος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο, είπε ότι το κόμμα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της τήρησης της νομιμότητας και ότι "ως αριστερός δήμαρχος, δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσω δάσος σήμερα". Υπέρ της αλλαγής της γραμμής του κόμματος τοποθετήθηκαν κι άλλα στελέχη, ενώ είναι βέβαια γνωστή από καιρό η κάθετη διαφωνία του τμήματος οικολογίας και περιβάλλοντος με τη συμφωνία της ηγεσίας με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.
Για την Δευτέρα 23/6 είναι προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και τις επιπτώσεις του στην πόλη, το οποίο, όμως, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να αναβάλλει για τον φόβο των ... Ιουδαίων. Ο Βασιλόπουλος έκανε πρόταση για διεξαγωγή του κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται εντός των επομένων ωρών η τελική απόφαση, αν και πολλοί τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι είτε γίνει είτε όχι, δε θα υπάρξει η απαραίτητη απαρτία.
Ωστόσο, ο Βασιλόπουλος έχει λάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης "ΑΛ-SOS. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και η ανάγκη προστασίας του Δάσους μας", μαζί με τον δήμαρχο της γειτονικής Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, την Τρίτη 24/6 στις 7 το απόγευμα στο ανοιχτό θεατράκι του ΠΠΙΕΔ, στο Άλσος. Η Original είχε προαναγγείλει την παρουσία της και στις δυο διαδικασίες πριν τα γεγονότα της Παρασκευής, χωρίς ως αυτή τη στιγμή να έχει ανακοινώσει κάποια αλλαγή στον προγραμματισμό της. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης μιλώντας το Σάββατο στο ραδιόφωνο της ertopen.com μετέφερε την πληροφορία ότι η Original προτίθεται να περιφρουρήσει την εκδήλωση της Τρίτης.
Την Τετάρτη το πρωί ξανασυζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για το νέο ΡΣΑ, που περιλαμβάνει και τις ειδικές ρυθμίσεις για την ΑΕΚ (άρθρο 81). Αναμένεται να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί εκεί και πώς θα σχολιαστούν τα γεγονότα της Παρασκευής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν ότι θα υπάρξει αλλαγή γραμμής σε σχέση με την άποψη που είχαν εκφράσει οι βουλευτές Στρατούλης και Πάντζας στις 29 Μάη στην ίδια Επιτροπή, μετά την συνάντησή τους με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Εκκρεμεί επίσης η δημοσίευση των τροπολογιών που ο Δημήτρης Στρατούλης είχε προαναγγείλει πως θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα απεικόνιζαν τη συμφωνία του κόμματος με τον μεγαλοεπιχειρηματία. Άραγε τα νέα δεδομένα θα την κλονίσουν;
Εκνευρισμός υπάρχει στην πλευρά της ΑΕΚ, αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα των φιλικών στην ομάδα ιστοσελίδων κι εφημερίδων, που προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τους αναγνώστες τους ότι όλα βαίνουν καλώς με την υπόθεση του γηπέδου.
Ο γνωστός ΑΕΚτζής δημοσιογράφος Κώστας Κετσετζόγλου έγραψε χθες για πρώτη φορά στην "Ώρα των Σπορ": "αυτό που έχει την τεράστια σημασία είναι να περάσουν τα άρθρα 81, το 82, το 18 και το 19 του Ρυθμιστικού ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ. Όπως κατατέθηκαν". Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται απ' την μεριά της ΑΕΚ η σύνδεση του άρθρου 81 (γήπεδο της ΑΕΚ) με το άρθρο 82 (παραχώρηση του 5% του άλσους για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων) και με τα άρθρα 18 και 19 (αφαίρεση της κυριότητας του άλσους από τον δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και χαρακτηρισμός του ως Μητροπολιτικό Πάρκο).
Όσοι έχουν παρακολουθήσει κριτικά την υπόθεση απ' την αρχή, θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται έτσι ο ισχυρισμός τους ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν θέλει να φτιάξει γήπεδο στον ιστορικό χώρο που είχε παραχωρηθεί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ το 1934. Στόχος του, όπως λένε, είναι να βάλει χέρι, και μάλιστα δωρεάν, σ' έναν απ' τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής. Θυμίζουν, μάλιστα, τη δήλωσή του ότι "εγώ το Άλσος θα το κάνω Μόντε Κάρλο". Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Original, η οποία, καλώντας στην αντισυγκέντρωση της Πέμπτης 19/6, είχε τοποθετηθεί ανοιχτά εναντίον του άρθρου 82, κατηγορώντας όσους το συσχέτιζαν με το σχέδιο του γηπέδου: "Επίσης θεωρούμε τον οποιονδήποτε συσχετισμό του άρθρου 81 (που αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚΑΡΑΣ μας στην Νέα Φιλαδέλφεια) με το άρθρο 82 (που αφορά επιχειρηματικά σχέδια και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας ανά την επικράτεια από οποιονδήποτε) βρώμικο, ύπουλο και καθοδηγούμενο…".
Μια πυκνή εβδομάδα ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους οπαδούς της ΑΕΚ, τον Δημήτρη Μελισσανίδη, την τοπική πολιτική σκηνή της Νέας Φιλαδέλφειας, την Ελληνική Αστυνομία, αλλά, κυρίως, για τους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας - αυτοί, άλλωστε, θα είναι οι τελικοί αποδέκτες των συνεπειών της όποιας κατάληξης της αντιπαράθεσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου