Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ποιός φοβάται τις εξετάσεις; και ποιός φοβάται τις αντιδράσεις

Θαυμάστε ανώνυμη αθλιότητα που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ της 24/6. Οι δήθεν συγγνώμες της μεθεπόμενης ημέρας έκαναν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, μια και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά μέσω της συστηματικά καλλιεργούμενης "κόντρας" Πολυτεχνείων - ΑΤΕΙ. Διαβάστε και το πως αντέδρασαν δεκάδες συνάδελφοι στο δημοσίευμα αυτό στο michanikos.gr. Την ευθύνη για όσα μας περιμένουν εκτός από τη συγκυβέρνηση, τη φέρει ακέραια τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ όσο και οι παρατάξεις που τον στήριζαν και τον στηρίζουν. Την εικόνα από το μέλλον την έχουμε ήδη μπροστά μας με όλη την αθλιότητα των "προσωρινών" επιθεωρητών που "ανοίγουν" και "κλείνουν", των σεμιναρίων των 1000€ σε ιδιωτικά ΚΕΚ, των ενεργειακών πιστοποιητικών των 50€ που τη μία είναι υποχρεωτικά την άλλη όχι, των εξετάσεων και των παραβόλων υπερ ΤΕΕ, την αφαίρεση του αντικειμένου αυτού από τις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες κοκ. Θα τους κοιτάμε μοιρολατρικά ή θα τους σταματήσουμε?

Ποιός φοβάται τις εξετάσεις;

Πρόκειται για διαχρονικό και κατά κανόνα αναπάντητο ερώτημα που περιφέρεται σε διάφορους κλάδους, ιδίως μεταξύ εκείνων που από το «παράθυρο» θέλουν να ονομάζονται επιστημονικοί και να τυχαίνουν της ανάλογης μεταχείρισης.

Η άποψη ότι ακόμη κι αυτός που φοίτησε μοχθώντας για τη γνώση τουλάχιστον επί μια πενταετία, έχει ανάγκη μιας πρόσθετης εκπαίδευσης-επιμόρφωσης, καθ’ ότι στον επιστημονικό τομέα, τα τελευταία χρόνια, είναι ραγδαίες οι εξελίξεις από τεχνική και τεχνολογική πλευρά, είναι απολύτως ξένη στην αντίληψη όσων επί δεκαετίες επιδιώκουν το «χαρτί» που κάποτε πήραν - και κάτω από τις όποιες εκπαιδευτικές και μαθησιακές συνθήκες το πήραν - να συνιστά ένα «ανταλλακτικό» επαγγελματικής αποκατάστασης δια βίου.

Προφανώς όσοι πρεσβεύουν τέτοιες αντιλήψεις γνωρίζουν από την πράξη - έστω και αν δεν το ομολογούν - ότι το «χαρτί» στην ζωή και ιδίως στην παραγωγική διαδικασία, δεν αρκεί και δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα, ούτε στους ίδιους, ούτε στο κοινωνικό σύνολο, δίχως ανανέωση και εμπλουτισμό του γνωστικού αντικειμένου, περίπου κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δυστυχώς, η επιβεβαίωση των νέων γνώσεων με έναν - παλαιό και δοκιμασμένο τρόπο - είναι εφικτή: τις εξετάσεις.

Ποιός φοβάται, λοιπόν, τις εξετάσεις;

Είτε αυτός που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις, είτε την ικανότητα να κατανοήσει και να κάνει κτήμα του τις νέες γνώσεις, αφού οι προηγούμενες δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο…
και η "συγγνώμη"...
Το σημείωμα της στήλης τη Τρίτη 24/6 προκάλεσε ορισμένες, εύλογες αντιδράσεις, είτε γιατί παρερμηνεύτηκε, είτε γιατί η διατύπωση δεν ήταν σαφής. Οφείλουμε, λοιπόν, κατ΄ αρχήν μία συγνώμη για την αναστάτωση και κάποιες εξηγήσεις για άρση παρεξηγήσεων.
Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, a priori, ανήκουν στο χώρο των επιστημόνων και το ΤΕΕ είναι ο επιστημονικός τους φορέας. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε να συμπεριλαμβάνει τους διπλωματούχους μηχανικούς μεταξύ εκείνων των κλάδων «που από το «παράθυρο» θέλουν να ονομάζονται επιστημονικοί και να τυγχάνουν ανάλογης μεταχείρισης», όπως σημειώναμε εμφατικά στην πρώτη παράγραφο του σημειώματος της Τρίτης. Τέτοιοι «κλάδοι», κατά γενική παραδοχή είναι εκείνοι, προς τους οποίους με πολιτικές και πελατειακές αποφάσεις απονέμονται επαγγελματικές δραστηριότητες χωρίς η διάρκεια, ούτε το περιεχόμενο σπουδών τους, να καλύπτουν τις απαιτήσεις της επιστημονικής κατάρτισης. Άλλωστε από έναν τέτοιο κλάδο, με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ διατυπώθηκε δημόσια πριν λίγες ημέρες, η άποψη ότι ούτε οι γνώσεις, ούτε η πιστοποίησή τους χρειάζονται, για να τους ανατεθεί επιπλέον έργο (π.χ. των ενεργειακών επιθεωρητών, αλλά όχι μόνο). Το σημείωμα, με τη μορφή δημοσιογραφικού σχολίου, προς αυτούς τους κλάδους απευθυνόταν και ουδεμία πρόθεση παρέμβασης στον οποιοδήποτε εσωτερικό διάλογο των διπλωματούχων μηχανικών είχε.
Και κάτι ακόμα: Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, όπως είναι γενικώς παραδεκτό, διεθνώς αναγνωρισμένο και διαχρονικά επιβεβαιώνεται διαθέτουν υπόβαθρο σπουδών και επιστημονικής γνώσης, που τους επιτρέπει όχι μόνον να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άλλα να πρωτοπορούν διαμορφώνοντας οι ίδιοι τις τεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Με τις καλύτερες προθέσεις ευχαριστούμε για την κατανόηση.
http://portal.tee.gr...TER20140626.pdf

1 σχόλιο: