Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Δελτίο Τύπου – Αποχή από τις εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών είναι ενάντια στη διαδικασία των εξετάσεων για την πιστοποίηση Ενεργειακών Επιθεωρητών, που ξεκινάει αυτές τις ημέρες και καλεί όλους τους συναδέλφους μηχανικούς να απέχουν από τις εξετάσεις.
Όπως είναι και το αυτονόητο τα επαγγελματικά δικαιώματα μας απονέμονταν μέχρι τώρα με βάση το αντικείμενο των σπουδών μας. Ως μηχανικοί μαθαίνουμε τον τρόπο σκέψης ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει στη διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματός μας. Και σε μεγάλο βαθμό έως τώρα το έχουμε καταφέρει, κόντρα σε αυτά που ζητά η «αγορά», δηλαδή τεμαχισμένες και εξειδικευμένες μικροδραστηριότητες και ουσιαστικά την αποσύνδεση των σπουδών μας από τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η υπόδουλη στην τρόικα και γενικά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κυβέρνηση προωθεί μία «αγορά επαγγελματικών προσόντων» κόντρα στα κατοχυρωμένα βάσει του διπλώματός μας πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Στη διάρκεια αυτή της ολοκληρωτικής διάλυσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, πληρώνουμε πανάκριβα κάποια χαμηλού επιπέδου σεμινάρια σε ιδιωτικά κέντρα και στη συνέχεια ξαναπληρώνουμε ακριβά για να εξεταστούμε ώστε να πιστοποιηθούμε, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξασκούμε ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων που είχαμε έως τώρα δικαίωμα να εξασκούμε.
Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση βρίσκει πρόθυμο συμπαραστάτη το ΤΕΕ, το οποίο αντί να ασκεί το ρόλο του ως επιστημονικός συνεργάτης της πολιτείας, προστατεύοντας τα συμφέροντα των μελών του και ολόκληρης της κοινωνίας, γίνεται το δεξί χέρι του συστήματος με τη μετατροπή του σε φορέα πιστοποίησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Δηλώνουμε με κάθε τρόπο ότι δεν δεχόμαστε την πιστοποίηση από κανέναν τρίτο για το αν είμαστε ικανοί να διενεργούμε ενεργειακές επιθεωρήσεις, αλλά και καμία πιστοποίηση από αυτές που θα ακολουθήσουν. Γνωρίζουμε ότι σήμερα οι ενεργειακές επιθεωρήσεις είναι αρχή. Η διοίκηση του ΤΕΕ έχει εκφράσει τη βούλησή της ώστε σε λίγο συνολικά να ελέγχει και να πιστοποιεί ατομικά επαγγελματικά προσόντα και να κατατάσσει σε βαθμίδες ατομικού επαγγελματικού δικαιώματος τα προσόντα αυτά με τελικό τους σκοπό, χωρίς να το έχουν εκφράσει έως τώρα, αυτό που έχουν ζητήσει τα μεγάλα συμφέροντα, τη μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου