Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Attica Bank - Γαμβρίλης (πρόεδρος): Η ΑΜΚ των 300 εκατ. θα πετύχει - Μάναλης (CEO): Το ενδιαφέρον στα NPLs - Γιατί πέφτει η μετοχή

Αισιοδοξία στο management της Attica bank για την κάλυψη της ΑΜΚ των 300 εκατ ευρώ
(upd2)Τη βεβαιότητα ότι η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank εξέφρασε ο Πρόεδρος της τράπεζας, Γ. Γαμβρίλης, στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, τονίζοντας ότι αυτό είναι και το στοίχημα της διοίκησης. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Attica δήλωσε ότι οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι δυσανάλογες του μεριδίου αγοράς της τράπεζας.
Παρόλαυτά ανέφερε ότι η διοίκηση στοχεύει σε μια ανεξάρτητη και υγιή τράπεζα που θα στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια.
Ο κ. Γαμβρίλης ανέφερε ότι η Attica έχει τη στήριξη των μεγάλων συμβούλων, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από το κλίμα εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην τράπεζα.
Η παρουσία της τράπεζας στο φόρουμ της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη ήταν σημαντική, ανέφερε ο κ. Γαμβρίλης.
Η παρουσία βασικού μετόχου ΤΣΜΕΔΕ μας δίνει δύναμη και στήριξη. Πρέπει να δικαιώσουμε τις θυσίες, ανέφερε.
Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Γαμβρίλης ανέφερε ότι τα χειρότερα πλέον δείχνουν να περνούν.
Τα διεθνή κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Άλλωστε σε αυτό βοήθησε και το σήμα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μάλιστα ο κ. Γαμβρίλης εξέφρασε την ελπίδα οι αλλαγές σε ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ θα σηματοδοτήσουν στροφή στην αναπτυξη.
Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα των εκλογών, ανέφερε.
Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Γκίκας Μάναλης, ανέφερε ότι η προοπτική διεξόδου από την κρίση διαγράφεται πλέον καθαρά.
Μάλιστα, προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης ανέφερε την επαναφορά της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο, με τη συμμετοχή των ξένων στις ΑΜΚ.


Τα προβληματικά δάνεια (NPLs) αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης συνεχώς επιβραδύνεται.
Σύμφωνα με τον Μάναλη, άμεση προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση προβληματικών δανείων, καθώς έχει  ανατεθεί σε διεθνείς συμβούλους να εκπονήσουν μελέτη.
Στόχος επίσης ο εξορθολογισμός δαπανών και η ανάπτυξη του εργασιακού περιβάλλοντος.
Η παρουσία βασικού μετόχου και ξένου επενδυτή θα καταστήσει πρωταγωνιστή την Attica ως αμιγώς ιδιωτική τράπεζα, σύμφωνα με τον Γκ. Μάναλη.
Όπως τόνισε ο Γκ. Μάναλης, τρεις είναι οι επιλογές της τράπεζας για την κάλυψη των 397 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο βασικό σενάριο και των 434 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο δυσμενές, ποσό το οποίο χαρακτήρισε υπερβολικό.
1 - Δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου
2- Εξεύρεση σττατηγικού επενδυτή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κάλυψή του από αυτόν ή και από τους υφιστάμενους μετόχους,
3- Συνδυασμός των δύο προηγούμενων λύσεων, δηλαδή δημιουργία εσωτερικού και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Με βάση του μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, προκρίνεται η τρίτη λύση.
Ο Αλ. Αντωνόπουλος, αναπληρωτής CEO της τράπεζας χαρακτήρισε πιεστική την πρόκληση για συνολική επαναφορά της οικονομίας, ενώ δήλωσε ότι η διοίκηση είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία συνεργασίας.

To www.bankingnews.gr νωρίτερα σημείωνε

Κοντά στην κάλυψη της αυξήσεως κεφαλαίου των 300 εκατ ευρώ βρίσκεται η Attica bank η οποία πραγματοποιεί σήμερα την ετήσια τακτική της γενική συνέλευση.

Στην αύξηση κεφαλαίου θα αυμμετάσχουν ομάδα ξένων μετόχων τύπου Eurobank και το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο ελέγχει το 51% της Attica bank.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Attica bank θα διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενώ θα αποπληρώσει και τις προνομιούχες μετοχές ύψους 100 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ είναι επαρκής για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας που καθορίστηκαν από την ΤτΕ στα 397 εκατ ευρώ στο βασικό και 437 εκατ στο δυσμενές σενάριο.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το ΤΣΜΕΔΕ θα κατέχει ποσοστό περίπου 30% και περίπου ανάλογο ποσοστό θα αποκτήσει και η ομάδα ξένων μετόχων.
Η Attica bank μπορεί να μείνει αυτόνομη, με διακριτή παρουσία στο banking.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου