Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Κοινό κείμενο των αντιπροσώπων συσπείρωσης - ΑΕΠ - ΑΜΑΚ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


Οι τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ βρήκαν τους εργαζόμενους και άνεργους μηχανικούς, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που διαλύει τα πάντα. Ο χρόνος που μεσολαβεί από το 2010 έως σήμερα δεν είναι απλά τέσσερα χρόνια, αλλά πολλά χρόνια πίσω για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Ζούμε το αδιέξοδο που μας οδηγεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που θυσιάζει τα πάντα στο σφαγείο της χρεομηχανής, των τραπεζικών και πολυεθνικών συμφερόντων. Με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση να βαθαίνει και με την ανεργία να βρίσκεται στο 27%, η κυβέρνηση εξαντλεί την πολιτική της στην επικοινωνιακή χυδαιότητα του success story της δήθεν «εξόδου στις αγορές» και του υποτιθέμενου «τέλους των μνημονίων», την ίδια στιγμή που τα έχει πλέον εγκαταστήσει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας με πάνω από 400 εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αθρόες απολύσεις, χαράτσια πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών είναι αποτελούν μέρος του σχεδίου που από κοινού επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τα επιτελεία οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ που ακολουθεί και επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση κατά γράμμα η κυβέρνηση ενάντια στον ελληνικό λαό, την ίδια στιγμή που η συστηματική προπαγάνδα που εξαπολύει από τα ελεγχόμενα καθεστωτικά ΜΜΕ προβάλλει την δήθεν ‘’διαπραγμάτευση’’ με τους δυνάστες μας.

Η καπιταλιστική κρίση εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ αλλάζουν τα πάντα. Θέλουν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των λαών, να ξεμπερδέψουν με τις εργατικές κατακτήσεις, να επιβάλλουν συνθήκες εξαθλίωσης, να λεηλατήσουν τον παραγόμενο πλούτο, να εγκαθιδρύσουν την απόλυτη οικονομική και πολιτική κυριαρχία του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει τον κοινωνικό εφιάλτη, προχωρά πλέον σε πρακτικές κοινοβουλευτικής δικτατορίας. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες καταπατούνται βάναυσα. Με τα αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, την επιτροπεία της Τρόικα, την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας και την προσπάθεια απαγόρευσης στη συλλογική διεκδίκηση. Η δράση της χρυσής αυγής και των φασιστικών συμμοριών γενικότερα (με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), όπως επίσης και η φανερή πλέον ύπαρξη διαύλων και συντονισμού μεταξύ των φασιστικών συμμοριών, της κυβέρνησης και του κράτους που ανέδειξε η περίπτωση Μπαλτάκου, αποδεικνύουν πως οι φασιστικές παρακρατικές ομάδες αποτελούν εφεδρείες του συστήματος, στον πόλεμο απέναντι στο λαό και τη νεολαία και κάποιοι τις προετοιμάζουν συστηματικά για αυτό το ρόλο.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΙΦΤΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η επίθεση δεν αφήνει αλώβητους τους εργαζόμενους μηχανικούς. Σε συνθήκες συγκεντροποίησης του κατασκευαστικού κλάδου, κατάργησης των δημοσίων επενδύσεων σε αναγκαίους τομείς της παραγωγής, με σκληρές αναδιαρθρώσεις σε κλάδους όπως οι νέες τεχνολογίες και οι τηλεπικοινωνίες, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο επιχειρούν να αναπροσαρμόσουν εκ βάθρων τους όρους άσκησης του επαγγέλματος και τις συνθήκες εργασίας μας. Τα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ που εμφανίζουν ως λύση, θα πραγματοποιούνται σε ασφυκτικά καθορισμένους τομείς, με κριτήρια των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και πάντα με ιδιωτική λειτουργιά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η διάλυση του τεχνικού κλάδου, η επιστημονική και επαγγελματική μας απαξίωση και η κατάργηση της απασχόλησης για χιλιάδες μηχανικούς.
  • Η κατάργηση των ΣΣΕ, έχει δημιουργήσει ένα βολικό πλαίσιο για την εργοδοσία. Η προστασία των κερδών του κεφαλαίου επιτάσσει απλήρωτη εργασία, μειώσεις μισθών, απολύσεις σε εργαζόμενους με δελτίο χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων, καθώς βαφτίζονται «εργολάβοι» ή «συνεργάτες» ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Στην ημερήσια διάταξη είναι η «αντικατάσταση» παλαιότερων «ακριβών» εργαζόμενων με νέους με χειρότερους εργασιακούς όρους. Παράλληλα με την επανεκκίνηση των οδικών έργων οι ναυαρχίδες του κατασκευαστικού κεφαλαίου διασφαλίζουν, ακόμα περισσότερο, τα κέρδη τους σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
  • Οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι μηχανικοί αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως κομμάτι, ενώ χωρίς δεν τους αναγνωρίζεται καν η ιδιότητα του ανέργου. Οι «ενέσεις» των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των αυθαιρέτων, των ενεργειακών επιθεωρητών, των voucher και των μαθητειών όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά αποτελούν μέσο κάλυψης του. Ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών οι μηχανικοί απομακρύνονται από τον κοινωνικό τους ρόλο και μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορα της τρόικα.
  • Στο δημόσιο μετά τις διαδοχικές μειώσεις στους μισθούς, την αύξηση του ωραρίου εργασίας, τις εκστρατείες εκφοβισμού - πειθάρχησης, και την αξιολόγηση - λαιμητόμο, η κυβέρνηση και η τρόικα συνεχίζουν με ένα νέο κύμα διαθεσιμοτήτων – απολύσεων. Παράλληλα προχωρούν σε ένα «αναμορφωμένο- επιτελικό» κράτος, που εκχωρεί με fast track διαδικασίες στο κεφάλαιο τις λειτουργίες του, για ιδιωτικοποίηση και κερδοσκοπία. Σε αυτό το πεδίο εξοντώνονται και οι μηχανικοί του δημοσίου που έχουν μείνει να ασκούν τον όποιο δημόσιο έλεγχο.
  • Η περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματός μας, η υπερφορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους, τα χαράτσια, πάνε μαζί με την ικανοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου να μην πληρώνει καθόλου φόρους.
  • Το ταμείο ξεζουμίζει συστηματικά τους ασφαλισμένους, ενώ συμπιέζει διαρκώς τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου μηχανικού, θεσπίζεται ληστρικό επιτόκιο για τις οφειλές των ασφαλισμένων, επανέρχεται η απειλή των υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών. Κυβέρνηση και τρόικα επιδιώκουν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε όσους χρωστούν. Ήδη μετράμε την καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με το κούρεμα των ομολόγων, όπου το ταμείο έχασε 1.5 δις ευρώ από το PSI, καθώς και την "συμμετοχή" του ΤΣΜΕΔΕ στις διαρκείς ανακεφαλαιοποίησεις της τράπεζας Αττικής (200 εκατ πριν ένα χρόνο, 400 εκατ συνολικά, ενώ η ΤτΕ ζητά επιπλέον 400 εκατ).

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Το τελευταίο διάστημα προωθείται και θεμελιώνεται νομοθετικά με τη συνδρομή του ίδιου του ΤΕΕ η πλήρης διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών και η μετατροπή του ΤΕΕ σε φορέα πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων και ατομικών επαγγελματικών προσόντων. Μέσα από τη διεξαγωγή σεμιναρίων, εξετάσεων αλλά και την ατομική καταγραφή πρακτικής προϋπηρεσίας, το ΤΕΕ προορίζεται πλέον όχι να απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα που να αντιστοιχούν στις σπουδές των μηχανικών κατά επιστημονικό κλάδο, αλλά να ελέγχει και να πιστοποιεί ατομικά επαγγελματικά προσόντα και να κατατάσσει σε βαθμίδες ατομικού επαγγελματικού δικαιώματος τα προσόντα αυτά. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης», που εδώ και χρόνια προωθεί η ΕΕ και η λογική της Μπολόνια για την πλήρη αποσύνδεση των σπουδών από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Όψη αυτής της πολιτικής αποτελεί και η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών.

Με βάση αυτή την πολιτική οι μηχανικοί θα εξετάζονται και θα πιστοποιούνται για να αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στη δουλειά, όχι σε συνολικά επαγγελματικά δικαιώματα αλλά σε τεμαχισμένες και εξειδικευμένες δραστηριότητες. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο, σε επιπλέον εξετάσεις, ατομικό κόστος της δια βίου μάθησης & πιστοποίησης, αέναη περιπλάνηση για συλλογή ατομικά πιστοποιημένων προσόντων και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης. Η πολιτική αυτή ήδη εφαρμόζεται με την πολυδιάσπαση του επαγγέλματος όπως για παράδειγμα με τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές & τους ελεγκτές δόμησης, στην οποία πρωτοστατεί το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ. Παράλληλα με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05 και το πρόσφατα πολυνομοσχέδιο, επαγγελματικά «δικαιώματα», έχουν και οι απόφοιτοι των τριετών κολεγίων, ενώ γενικεύεται η ισοπέδωση προς τα κάτω όλων των δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα το ΤΕΕ μετατρέπεται σε φορέα διαμόρφωσης τιμολογίων και τιμών τεχνικών έργων και μαζί με άλλους ιδιωτικούς φορείς και ανώνυμες εταιρείες (που μπορεί να ιδρύει το ΤΕΕ), αποκτά αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα είχε το δημόσιο όπως η εποπτεία και ο έλεγχος της κατασκευαστικής δραστηριότητας κλπ. Το γεγονός αυτό θα σημάνει την πλήρη υπαγωγή των τεχνικών έργων στον έλεγχο από τους μεγαλοκαρχαρίες του κατασκευαστικού κλάδου.

Συνολικά οι ρυθμίσεις αυτές μετασχηματίζουν το τοπίο στον κλάδο σε βάρος τόσο των εργαζόμενων μηχανικών όσο και της κοινωνίας. Επιπλέον, η μεταβίβαση της εποπτείας του κατασκευαστικού κλάδου στο ΤΕΕ και στους ιδιώτες θα εντείνει την αποχαλίνωση των τεχνικών εταιριών.

Είμαστε συνολικά αντίθετοι στην λογική της απελευθέρωσης του επαγγέλματος και την Μπολόνια που προωθούν η ΕΕ και προσφάτως η τρόικα μαζί με την κυβέρνηση. Διεκδικούμε εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζόμενων τεχνικών ενάντια στην αγορά "επαγγελματικών προσόντων". Διεκδικούμε τον κοινωνικό ρόλο του τεχνικού έργου. Θεωρούμε ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τους όρους άσκησης του επαγγέλματος κάθε βαθμίδας και ειδικότητας εμπλεκόμενων στις κατασκευές πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι οι μεγαλοεργολάβοι του κατασκευαστικού κλάδου, η κυβέρνηση και το ΤΕΕ που θέλουν να επιβληθούν σε όλους και για όλα.

Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

Η οργάνωση του αγώνα και της αντίστασης για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, για τον χώρο των μηχανικών, απαιτεί τη λήψη πρωτοβουλιών με ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο, που να θέσει τον κλάδο σε ανυποχώρητη κινητοποίηση. Είναι επείγουσα ανάγκη η δημιουργίας ενός μετώπου αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζόμενων μηχανικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας σε κάθε εργασιακό χώρο και συνολικά. Η μάχη δεν μπορεί να αρκείται σε διακηρύξεις η σε κάποια κλαδικά αιτήματα. Απαιτεί συνολικό μέτωπο κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ε.Ε. του ΔΝΤ και του κεφαλαίου.

Σήμερα γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η επανακατάκτηση των διαδικασιών βάσης, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συνελεύσεις και τον συντονισμό τους, η υπέρβαση των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η ανάγκη για να υπάρξει το επόμενο διάστημα πανεργατικός ξεσηκωμός με στόχο την ανατροπή της επίθεσης.

Η λαϊκή οργή και αγανάκτηση πρέπει να πάρει χαρακτήρα πολιτικού κινήματος με χαρακτηριστικά όπως:

  • Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.
  • Κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων. Έξω η τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ από τη χώρα
  • Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση, για διαγραφή του χρέους, ούτε ένα ευρώ στους ξένους και ντόπιους δανειστές και κερδοσκόπους.
  • Ρήξη με την πολιτική και τις δομές της ΕΕ και της ΟΝΕ
  • Απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της ελαστικής και μαύρης εργασίας. Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων.
  • Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα με όφελος για την κοινωνία, να μην περάσουν τα ΣΔΙΤ, οι χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης σε τράπεζες και επενδυτές
  • Να μην περάσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ενέργεια - νερό - συγκοινωνίες), για δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, ενημέρωση συγκοινωνίες
  • Εθνικοποίηση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας
  • Να περιέλθουν οι παραγωγικές μονάδες που καταστρέφονται και εγκαταλείπονται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, στον έλεγχο των εργαζομένων
  • Αντίσταση στην φορολογική ληστεία. Άρνηση - ανυπακοή στην πληρωμή όλων των χαρατσιών, αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου,
  • Συντριβή του ναζιστικού φαινόμενου, αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό, στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων
  • Όχι στην προγραμματισμένη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, αξιοπρεπείς συντάξεις. Καμιά αύξηση, δραστική μείωση των εισφορών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από το psi και από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Έξω το ταμείο από την Τράπεζα Αττικής. Να πληρώσουν επιτέλους κράτος, τράπεζες, εργοδότες.
  • Να ακυρωθεί ο νόμος ν. 4172/2013 (περί ΚΕΑΟ). Να μην γίνει καμία αποστολή ειδοποιητηρίων –κατασχετηρίων στους ασφαλισμένους από το ΕΤΑΑ. Άμεση αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας. Κατάργηση της απαίτησης καταβολής εισφορών για το διάστημα της ανεργίας. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.

Οι εργαζόμενοι -και οι μηχανικοί ως μέρος τους- σήμερα πρέπει να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο, να ανοίξουμε δρόμους συνολικότερης αντεπίθεσης και ανατροπής. Η απάντηση πρέπει δοθεί και συνολικά, στο ζητούμενο της εποχής μας που είναι η ενίσχυση μέσα από τους αγώνες, ενός αριστερού πολιτικού ρεύματος ανατροπής, καθώς και της ανάδυσης μέσα από αυτό, μιας άλλης αριστεράς, ανεξάρτητης, ριζοσπαστικής, ενάντια στο σύστημα, που θα απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες τόσο στο χώρο των εργαζόμενων μηχανικών αλλά και στην κοινωνία.

­­ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η κοινή δράση των μισθωτών, των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. Έτσι θα αποκρούσουμε τη συνεχή υποβάθμιση της θέσης μας και θα αποδυναμώσουμε την κυριαρχία και την πίεση της εργοδοσίας. Σε αυτή τη κατεύθυνση επιμένουμε ότι είναι απαραίτητο να ενδυναμωθούν και να υποστηριχτούν όλα τα σωματεία του κλάδου, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η ΕΜΔΥΔΑΣ αλλά και κάθε άλλη προσπάθεια κλαδικής ή επιχειρησιακής συσπείρωσης κατάφερε να κινητοποιήσει εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το εγχείρημα της ανοιχτής συνέλευσης μηχανικών, που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από διαδικασίες βάσης, ενάντια σε λογικές ανάθεσης.

Επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε, τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών:

  • Τους μισθωτούς μηχανικούς, σε έναν ιδιωτικό τομέα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της επιβολής του δελτίου παροχής υπηρεσιών, των απολύσεων, της κατάργησης των ΣΣΕ και των μισθών πείνας
  • Τους μηχανικούς του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, που απειλούνται με χιλιάδες απολύσεις, σε ένα υπό εξαφάνιση κοινωνικό κράτος, σε ένα δημόσιο υπηρέτη των ευνοούμενων του ΤΑΙΠΕΔ
  • Τους άνεργους μηχανικούς που κινούνται μεταξύ μετανάστευσης και διαγραφής από το επάγγελμα
  • Τους αυτοαπασχολούμενος μηχανικούς, τους όλο και περισσότερο κακοπληρωμένους «συνεργάτες» των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών γραφείων, εν τέλει εργαζόμενους σε πολλούς εργοδότες
  • Τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, που ζουν την απαξίωση του σημερινού σχολείου - πανεπιστημίου και της εργασίας τους.

ΤΟ ΤΕΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ

Το ΤΕΕ – εκτός από φορέα απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών- αποτελεί ταυτόχρονα μέρος του κρατικού μηχανισμού, επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους, σταθερό υποστηρικτή του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πίσω από τα καλέσματά του για συσπείρωση όλων των μηχανικών, φθίνει όλο και περισσότερο ο επιμελητηριακός του χαρακτήρας, ενώ δεσπόζει η επιβλητική κυριαρχία των προτεραιοτήτων του αστισμού και των αντιδραστικών αλλαγών, καθώς και η υλοποίηση - εκπόνηση μιας πολιτικής εχθρικής για τα συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών και των αυτοαπασχολουμένων. Κυριαρχείται από τα εργοδοτικά συμφέροντα, είναι συμμέτοχο – σε πολλές περιπτώσεις - στη διαμόρφωση της κυρίαρχης πολιτικής σε σύμπλευση με την εκάστοτε κυβέρνηση και σε αλληλοδιαπλοκή με τους μηχανισμούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι το ΤΕΕ μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των πληττόμενων μηχανικών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το ΤΕΕ στάθηκε αρωγός στις βασικές επιλογές του κεφαλαίου και της τρόικα. Συναίνεσε και πρωτοστάτησε σε αντισυνταγματικές και φορομπηχτικές πολιτικές όπως της «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, Συναίνεσε αρχικά στη ληστρική αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, δεν αντιστάθηκε στο «κούρεμα» των αποθεματικών του και οργάνωσε την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής. Με τη σιωπή του αποδέχθηκε την κατάργηση των ΣΣΕ και των Ελάχιστων Αμοιβών. Συμπαρατάχθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μικρότερο και ιδιωτικοποιημένο «δημόσιο» τομέα. Πρωτοστάτησε στο σκλαβοπάζαρο νέων μηχανικών μέσω των επιταγών κατάρτισης (training voucher) και στην επιχειρηματικοποίηση της μετεκπαίδευσης των μηχανικών μέσω του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ. Προϋπόθεση για να γίνουν όλα τα παραπάνω όσο το δυνατόν στα μουλωχτά, ήταν και το σταμάτημα της έκδοσης του ενημερωτικού δελτίου.

Σήμερα που οι κυρίαρχες πολιτικές προωθούν τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων προωθείται και η μετατροπή του ΤΕΕ από επιμελητήριο το οποίο απέδιδε επαγγελματικά δικαιώματα, σε φορέα πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων, διαδικασιών και προτύπων, και απόδοσης πλέον ατομικής πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων κοινωνικά και τεχνικά ιεραρχημένων, όπως επίσης προωθείται και η μετατροπή του σε φορέα με δυνατότητες ανάληψης αυτόνομων επιχειρηματικών δράσεων. Με τον τρόπο αυτό Το ΤΕΕ θα κινείται προς ένα ιδιωτικό, επιχειρηματικό, φορέα πιστοποίησης, και με τους μηχανικούς, χωρίς διασφαλισμένα δικαιώματα στο επάγγελμα και την εργασία.

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΕΕ

Στη βάση όλων των παραπάνω, θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της πάλης των εργαζόμενων μηχανικών, και της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Η παρέμβαση μας, «εντός, εκτός και εναντίον» του ΤΕΕ, η συμβολή στο ανοιχτό στοίχημα της συγκρότησης ενός μαζικού αγωνιστικού ρεύματος στο χώρο μας αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, με στόχο την ανατροπή της επίθεσης, αποτελεί σταθερή επιδίωξή μας.

Οι τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ, ανέδειξαν ότι η συσπείρωση των μηχανισμών των καθεστωτικών δυνάμεων, εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή. Η διαχρονικά ενεργή συναίνεση του ΤΕΕ στις αντεργατικές πολιτικές, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση του. Με βάση τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν οι κυρίαρχες παρατάξεις θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να «διοικήσουν» με τον γνωστό τρόπο απέναντι στα συμφέροντα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών. Ωστόσο η «νίκη» τους είναι υπονομευμένη, καθώς η μεγάλη αποχή εκφράζει την αποστασιοποίηση μεγάλων τμημάτων των μηχανικών από τις καθεστωτικές παρατάξεις και το ΤΕΕ. Η παρέμβαση μας εντός του ΤΕΕ στοχεύει αποφασιστικά στην ακύρωση κάθε απόπειρας χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων μηχανικών και τεχνικών με τη συναίνεση του ΤΕΕ. Παλεύουμε να ανατρέψουμε τις πλατιές συναινέσεις που σήμερα απολαμβάνουν οι κυρίαρχες παρατάξεις. Η παρέμβασή μας διαχωρίζεται από συντεχνιακές λογικές και έχει σαφές αντισυνδιαχειριστικό στίγμα και πρακτικές. Παρεμβαίνουμε όχι για να συνδιαχειριστούμε, αλλά για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μηχανικών, της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αποκαλύπτουμε, καταγγέλλουμε και αντιπολιτευόμαστε την κυρίαρχη πολιτική και τις παραλλαγές της.

Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμενοι τη σημασία οι μηχανικοί να διεκδικούν τον κοινωνικό τους ρόλο, την αξιοπρέπεια και τον έλεγχο στο αντικείμενο της δουλειάς τους, ενάντια στους νόμους της αγοράς θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης και προβολής θέσεων, αιτημάτων και στοιχείων ενός αγωνιστικού προγράμματος πάλης, που θα προτάσσει το κριτήριο της κοινωνικής ωφέλειας, ενάντια στις λογικές του κέρδους και της ανταποδοτικότητας.

Κυρίως όμως θέλουμε να συγκροτήσουμε εκείνες τις συλλογικές μορφές μέσα από τις οποίες χιλιάδες συνάδελφοι θα παλέψουν για την υπεράσπιση των συμφερόντων. Η δράση μας μέσα από τα σωματεία του κλάδου και την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, αποτελούν μορφές που υπερβαίνουν το ΤΕΕ. Επιδίωξη μας είναι να προχωρήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου κοινωνικής και πολιτικής ανατροπής, για να οικοδομηθεί ένα άλλο αντίπαλο δέος και μια άλλη καθημερινότητα της αλληλεγγύης και της οργάνωσης της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΤΕΕ

Συνεχίζουμε την κοινή παρέμβαση στο πλαίσιο των οργάνων του ΤΕΕ, στην Α και στη ΔΕ με την κατάθεση ενός αριστερού αντιδιαχειριστικού ψηφοδελτίου για τη ΔΕ.

Μετράμε ήδη την κοινή μας δράση την προηγούμενη τριετία στην πάλη μας μέσα στα σωματεία, στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, στην ανοιχτή συνέλευση μηχανικών, στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Μέσα στα όργανα του ΤΕΕ επιδιώξαμε την ακύρωση κάθε απόπειρας χειροτέρευσης των δικαιωμάτων μας. Αναγνωρίζουμε ότι η Α, και πολύ περισσότερο η Δ.Ε. –ειδικά με τους παρόντες συσχετισμούς- είναι ναρκοθετημένα πεδία για τις δυνάμεις της εργασίας και της αριστεράς. Στόχος μας είναι η αποκάλυψη της δράσης τους που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους μηχανικούς, η ακύρωση αρνητικών αποφάσεων, το μπλοκάρισμα της λειτουργίας τους όταν ανοιχτά στρέφονται ενάντια στον κόσμο της εργασίας (όπως εξάλλου κάναμε πολλές φορές στο παρελθόν). Η ΔΕ είναι κατά κανόνα εχθρική προς τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μηχανικών. Εμείς χωρίς καμία αυταπάτη θέλουμε να αποκαλύψουμε τα στοιχεία της δράσης της και να παλέψουμε με κάθε τρόπο να ανατρέπονται, να καθυστερούν, να ακυρώνονται αποφάσεις της που κινούνται ενάντια στους εργαζόμενους μηχανικούς, την κοινωνία και το περιβάλλον. Επιδιώκουμε η παρουσία μας στα όργανα του ΤΕΕ να αποτελεί τη φωνή των αγωνιζόμενων μηχανικών και της αγωνιζόμενης κοινωνίας.

Η εκπροσώπηση στη ΔΕ, αποτελεί την συλλογική έκφραση όλων των μελών της Α που στηρίζουν το ψηφοδέλτιο αυτό, με εναλλαγή στην θητεία και δημοκρατικό τρόπο απόφασης στα ζητήματα που θα προκύπτουν.

Σε κάθε περίπτωση η στάση μας στη ΔΕ και στην Α θα κινείται αντιπολιτευτικά στην κυρίαρχη πολιτική και θα φροντίσουμε από κοινού να προβάλλουμε επεξεργασίες, να εισάγουμε θέματα, να απαντήσουμε αποτελεσματικά στα ζητήματα που προκύπτουν.

Το πλαίσιο αυτό αποτελεί τη βάση της δημόσιας συμφωνίας μας, πάνω στην οποία καλούμε σε ανοιχτό συντροφικό διάλογο τις δυνάμεις της αριστεράς στο χώρο των μηχανικών με στόχο την οικοδόμηση της πάλης των εργαζόμενων μηχανικών.



  • οι αντιπρόσωποι της συσπειρωσης αριστερων μηχανικων

Πάνου Γιάννης

Κατερίνη Τόνια

Πετρόπουλος Δημήτρης

Κοντομάρης Σπύρος

Μπέτσης Λευτέρης

Μελισσαρόπουλος Γιώργος

Σαμδάνης Κώστας

Μπερδούσης Φίλλιπος

Σουρούνης Ανδρέας

Μεγαλιός Πάνος

  • οι αντιπρόσωποι της Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας – Εργαζόμενοι Μηχανικοί

Βασιλειάδης Τάσος

Βλαχαδάμης Σπύρος

Κοιλάκου Σύλβια

Μασούρας Κωστής

Παπασπυρίδης Αλέξανδρος

Τσελεπίδης Σάββας

  • οι εκπρόσωποι της ΑΜΑΚ

Μπάκιντας Κώστας

Κατσαράκης Νίκος

  • ο αντιπρόσωπος του ΑΧ.Μ.ΜΕΤ. – Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία – Εργαζόμενοι Μηχανικοί

Λάσκαρης Γρηγόρης

  • ο αντιπρόσωπος της ανεξάρτητης αριστερής συσπείρωσης ηλεκτρολόγων

Νάκος Χρήστος

  • ο αντιπρόσωπος της αριστερής συσπείρωσης εργαζόμενων χημικών μηχανικών

Κέκος Δημήτρης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου