Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Στο ΚΕΑΟ 350 εκατ. ευρώ εισφορές

Στα 350 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές
Στο ποσό των 350.000.000 ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και αυτό θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως το τέλος του 2014, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
 
Για τα έσοδα του ΚΕΑΟ είχαν καταθέσει ερώτηση 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής τους κ.κ. Αλέξη Μητρόπουλο και Δημήτρη Στρατούλη ζητούσαν από τον κ. Βρούτση να ενημερωθούν αν τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν για τη βιωσιμότητα των Ταμείων ή αν θα εξυπηρετήσουν το χρέος της χώρας.
 
Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο έγγραφό του, «τα έσοδα του ΚΕΑΟ από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν έσοδα των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, στους οποίους αποδίδονται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η κεντρική διαχείριση της απόδοσης οφειλών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Διοικητικής Υποστήριξης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΚΕΑΟ». Όπως εξάλλου ενημερώνει ο υπουργός, «το ποσό από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και πρέπει να εισπραχθεί έως το τέλος του 2014 είναι 350.000.000 ευρώ».

Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/73233/Sta-350-ekat-euro-oi-liksiprothesmes-asfalistikes-eisfores

Μόνο τις “φρέσκες” οφειλές (του τελευταίου 6μήνου) θα “κυνηγά” για να εισπράξει - με αναγκαστικά μέτρα - το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Την “οδηγία” έδωσαν οι ξένοι εμπειρογνώμονες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετά τη διαπίστωση ότι το ΚΕΑΟ δεν μπορεί να “πιάσει” τους στόχους που είχαν τεθεί για τα έσοδα.

Η “οδηγία” περιλαμβάνεται και στα...ψιλά γράμματα του νέου Μεσοπρόθεσμου (στη σελ. 168 του αγγλικού κειμένου) αναφέροντας, συγκεκριμένα, ότι “τα 4 κύρια ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) μεταφέρουν στο ΚΕΑΟ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ μόνο αν είναι πρόσφατες – έως 6 μηνών.

Αν είναι 6μηνών και υπάρχει και παλαιότερο χρέος για τον ίδιο οφειλέτη, θα “ενοποιούνται” και θα μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ για είσπραξη. Για την αλλαγή αυτή αναμένεται σύντομα υπουργική απόφαση ενώ, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, οι αρχές θα πρέπει να προωθήσουν, εντός του Ιουνίου, νέο νόμο που θα “εγγυάται” τον τρόπο αναζήτησης των ανείσπρακτων χρεών.

πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου