Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Προς αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ η Attica bank με τιμή 1 ή 0,9 ευρώ – Το ΤΣΜΕΔΕ θα συμμετάσχει μερικώς - Το σχήμα των επενδυτών θα αποκτήσει έως 50%

Από εδώ. και εδώ.Έχουν ήδη εξανεμιστεί 400 εκατ. ευρώ από τις εισφορές μας στην τράπεζα. Πόσα ακόμα?

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank θα αποτελέσει εφαλτήριο ριζικής αλλαγής της στρατηγικής της τράπεζας
Με την αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ ευρώ η Attica bank αλλάζει ριζικά στρατηγική καθώς το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος με 50% ουσιαστικά αποδέχεται να συνεταιριστεί με ομάδα βασικών ξένων μετόχων ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα και να διατηρήσει την αυτόνομη της πορεία.
Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθεί ότι η απόφαση του Γιάννη Γαμβρίλη που είναι  πρόεδρο της Attica bank  και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που είναι βασικός μέτοχος με 50% στην τράπεζα είναι στρατηγικά σωστή.
Ήρθε λίγο καθυστερημένα θα μπορούσε να πει κανείς  αλλά είναι σίγουρα στρατηγικά σωστή κίνηση και θα είναι επιτυχής.
Η Attica bank έχει την στήριξη στο εγχείρημα αυτό και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με βάση τα stress tests η Attica bank χρειάζεται 397 εκατ και μπορεί να δημιουργήσει μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου 100 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει 3 επιλογές στην αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ που θα υλοποιήσει εντός βάθος χρόνου.
1)Ή να αποφασίσει να δώσει το 50% της Attica bank και μαζί και τον έλεγχο της τράπεζας σε ξένο επενδυτή
2)Να συμμετάσχει και το ΤΣΕΜΔΕ στην αύξηση και να αναζητήσει σχήμα στρατηγικών επενδυτών – μετόχων τύπου Eurobank.
3)Να συνδυάσει αυτές τις δύο επιλογές.
Η Attica bank διαθέτει 400 εκατ κεφάλαια συμπεριλαμβανομένων και των 100 εκατ των προνομιούχων μετοχών και των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές.
Με τα 300 εκατ που θα προσθέσει στα κεφάλαια της και αφαιρώντας τα 100 εκατ των προνομιούχων μετοχών θα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια ακόμη και με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ.
Οι επιλογές στο μοντέλο του στρατηγικού επενδυτή είναι συγκεκριμένες όπως προαναφέραμε.
Αν επιλέξει να διαθέσει το 50% της Attica bank σημαίνει ότι θα υποχωρήσει το ΤΣΜΕΔΕ από 50% στο 18% ή στο ακραίο σενάριο στο 16% αν δεν συμμετάσχει καθόλου στην αύξηση κεφαλαίου.
Όμως το ΤΣΕΜΔΕ επειδή πρέπει να προστατεύσει την διαχρονική επένδυση του αλλά να μην αυξήσει περαιτέρω το επενδυτικό ρίσκο η πλέον ορθή στρατηγική θα ήταν η μερική συμμετοχή με περίπου 70 ή 80 εκατ ευρώ ή το πολύ 100 εκατ και τα υπόλοιπα 200 εκατ της αύξησης να διατεθούν σε ομάδα στρατηγικών επενδυτών δηλαδή μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης τύπου Eurobank...που ίσως είναι καλύτερο χωρίς να αποκλείεται και το μοντέλο υψηλής διασποράς ξένων μετόχων.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank θα είναι 100% επιτυχής γιατί η τράπεζα με αυτή την νέα μετοχική της αναδιάρθρωση δίνοντας π.χ. και θέση αντιπροέδρου στην τράπεζα.....στην ομάδα των στρατηγικών επενδυτών θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές που θα δουν την Attica bank ως ευκαιρία.
Όμως για να καταστεί η επένδυση ελκυστική χρειάζεται….τιμή αύξησης κεφαλαίου όχι απλά ελκυστική αλλά άριστη.
Με δεδομένα τα χρηματιστηριακά δεδομένα η μετοχή της Attica bank θα χρειαστεί reverse split 10 προς 1.
Με τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο (20/5/2014) τα 0,1280 ευρώ η τιμή της αύξησης θα πρέπει να καθοριστεί μεταξύ 0,9 -0,8 ευρώ με 1 ευρώ μετά το reverse split προ reverse split περίπου 0,10 με 0,09 ή 0,08 ευρώ.
To RS είναι υποχρεωτικό λόγω του ότι η χρηματιστηριακή τιμή διαπραγματεύεται κάτω της ονομαστικής αξίας τα 0,30 ευρώ.
Υπό τέτοιες προϋποθέσεις ο έλληνας ιδιώτης μέτοχος αν έχει δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει να αποτιμήσει την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank με ενδιαφέρον καθώς μπορεί να έχει ζημιωθεί από την πρώτη αύξηση αλλά είναι 100% σίγουρο ότι η δεύτερη αύξηση θα προσφέρει μεγάλες υπεραξίες...
Η Attica bank μπορεί να αποτελέσει χρηματιστηριακό hot story.
Η Attica Bank ανέθεσε τη διαδικασία άντλησης νέων κεφαλαίων, αλλά και την εξεύρεση του κατάλληλου στρατηγικού εταίρου για τον βασικό μέτοχό της, το ΤΣΜΕΔΕ, σε μεγάλους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους και συμβούλους όπως η UBS, η PricewaterhouseCoopers και η Clayton.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Attica εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό η τράπεζα εντάσσεται δυναμικά στο «κάδρο» της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα η συνεργασία αυτή αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης προς την στρατηγική που έχει χαράξει η διοίκηση και η οποία θέλει την Attica Bank να διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός μετοχικού σχήματος που θα πλαισιώνει το ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η τεχνογνωσία, αλλά και η δυναμική που διαθέτει η τράπεζα.
Οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν ως βασικό όπλο της τράπεζας τον επιχειρηματικό της σχεδιασμός, ο οποίος στηρίζεται στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου.

Υπογραμμίζουν δε πως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων του ιδρύματος αναμένεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την θετική εικόνα της τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου