Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Willkommen Angela...

Αναδημοσίευση από Ίσκρα. Πορεία καλούν σωματεία εργαζομένων και οργανώσεις της Αριστεράς, αύριο Παρασκευή, στις 5:30μμ στην πλ. Κλαυθμώνος



ΠΡΙΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ «ΜΙΝΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»...12 ΝΕΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΖΗΤΑ ΤΟ EUROGROUP

ΕΡΧΕΤΑΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ, Η «ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Πριν από το Πάσχα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 11 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως την «υποτελή» δικομματική κυβέρνηση. Βέβαια, όπως, φάνηκε από το χθεσινό Eurogroup η τρόικα συνεχίζει να «χορεύει την κυβέρνηση στο ταψί» , καθώς την χρέωσε με 12 προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να λάβει τη δόση και μάλιστα σε τρείς υπο-δόσεις (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).


Η επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα κατ΄αρχάς, αλλά και η σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση Σαμαρά στο κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων, με διαδικασίες «εξπρές», που διαλύουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και ρημάζουν ακόμα περισσότερο τον επαγγελματικό κόσμο της χώρας και γενικότερα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της χώρας. όπως π.χ. η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – «μίνι μνημονίου» στη Βουλή, φαίνεται λοιπόν ότι οδήγησαν το Βερολίνο στο να οριστικοποιήσει την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Την επικείμενη επίσκεψη επιβεβαιώνει και δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, η οποία μάλιστα αναφέρει ότι σκοπός του ταξιδιού της Μέρκελ στην Αθήνα είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, βρίσκεται εσωτερικά υπό πολιτική πίεση.

Μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ στο εσωτερικό τους, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επενδύουν σημαντικά σε αυτή την επίσκεψη, έστω κι αν η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα...

Και αυτό γιατί η επιβεβαίωση δια στόματος Μέρκελ ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο μπορεί να δώσει πόντους σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εν όψει της κάλπης του Μαΐου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ, όπως άλλωστε και το σημερινό Eurogroup, δεν αναμένεται να πουν στους Έλληνες ότι θα «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος.

Χαρακτηριστικά, νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, εν μέσω της χουντικής έμπνευσης απαγόρευσης του συναθροίζεσθαι στην πρωτεύουσα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα λόγω των άτυπων συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ε.Ε. (Ecofin),  απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για τις επόμενες κινήσεις των δανειστών, λέγοντας μόνο «ότι θα ελεγχθούν τα στοιχεία, αν υπάρχει πλεόνασμα και θα αποφασίσουμε, αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη».

12 ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΑ ΤΟ EUROGROUP 


12 νέα μέτρα θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση εκτός από αυτά που προβλέπονταν στο Πολυνομοσχέδιο – «μίνι μνημόνιο» που ψηφίστηκε την Κυριακή σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα θα πλήξουν περαιτέρω και καίρια τη χειμαζόμενη κοινωνία!

Συγκεκριμένα τα προαπαιτούμενα που χρέωσε το Eurogroup την κυβέρνηση είναι τα εξής:

  1. Εντεκάμιση χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο
  2. Επέκταση ενιαίου μισθολογίου
  3. Κυνήγι για την είσπραξη οφειλών
  4. Λεηλασία του δασικού πλούτου
  5. Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων
  6. Μαχαίρι στη χρηματοδότηση των κομμάτων (σ.σ με σκοπό την δημιουργία κομμάτων που θα εξαρτώνται απόλυτα από τη χορηγία μεγάλων οικονομικών συμφερόντων)
  7. Διάλυση ΔΕΗ και δημιουργία μικρότερης
  8. Ξήλωμα διευθύνσεων και υπηρεσιών
  9. Νόμος για υπαίθριο εμπόριο
  10. Εξάλειψη διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση
  11. Πρόσβαση ανασφάλιστων σε ασφάλιση και φάρμακα
  12. Περικοπή επικουρικών συντάξεων με την ενοποίηση των ταμείων

Σε τρεις δόσεις θα διατεθούν τα 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με την πρώτη να ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ειδικότερα, 6,3 δισεκ. ευρώ θα διατεθούν στα τέλη Απριλίου κι από τα υπόλοιπα, 1 δισεκ. τον Ιούνιο κι 1 δισεκ. τον Ιούλιο, με έξι προαπαιτούμενα ανά δόση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή του Eurogroup η χώρα θα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα για να χορηγηθούν οι δύο υπο-δόσεις Καλοκαίρι.

Ο έλεγχος της Τρόικας θα συνεχιστεί κανονικά τον Ιούνιο ενώ ο Όλι Ρεν σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγει η χώρα στις περίφημες αγορές το 2014 και όπως απάντησε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος σε σχετική ερώτηση είπε ότι ''θα το δούμε'' αφήνοντας εύκολος να εννοηθεί ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.


Η «ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» ΑΝΤΕΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Έρχεται, μέχρι τον Οκτώβρη, η λεγόμενη κρυφή ατζέντα αντεργατικών μέτρων για την οποία γινόταν καιρό λόγος από πολιτικούς αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί το δεύτερο κύμα αντεργατικών απορρυθμίσεων ενώ αναμένεται μετά τον Οκτώβρη και τρίτο!

Νέο κύμα σφαγιαστικών αλλαγών, λοιπόν, στα εργασιακά αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο. Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, εκτός από τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, υπάρχει σαφής αναφορά σε συμφωνία που αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, των διατάξεων για τις απεργίες, ενώ επισημαίνεται ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η επιτευχθείσα μείωση του ονομαστικού μοναδικού κόστους εργασίας κατά 15%.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

-Προσαρμογή του υφιστάμενου κατώτατου μισθού για τους μακροχρόνια άνεργους. Η αλλαγή που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή αφορά τη μείωση των προσαυξήσεων λόγω ωριμάνσεων, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για τις προσλήψεις υπαλλήλων σε μακροχρόνια (πάνω από ένα χρόνο) ανεργία. Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος των τριετιών εξισώνεται για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτηες.

-Αναπροσαρμογή στο σύστημα ομαδικών απολύσεων και για τους εργαζομένους που προσλαμβάνονται μέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης («ενοικιαζόμενοι»).

Σε αυτόν τον τομέα η άρση των περιορισμών σημαίνει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης των απολύσεων από τους 6 στους 3 μήνες για μεμονωμένους εργαζόμενους και από 12 στους 6 μήνες για τις ομαδικές απολύσεις.

Επίσης, από τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει η πολιτική εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου