Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Δημήτρης Μπάτσης : Eκδήλωση για την εποχή, τη ζωή και το έργο του

Τα μέλη του νεοσύστατου Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης(το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σχεδίου Β), έχουν δώσει με δύναμη και ορμή τα επιστημονικά δείγματα της γραφής τους: συνδιοργάνωση συνεδρίου, εκπόνηση μελετών, δημοσιοποίηση εκτιμήσεων και προτάσεων για την ελληνική οικονομία, αρθρογραφία, συνεντεύξεις, ομιλίες, καθώς και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις και προβληματισμούς.

Ωστόσο, ο επιστημονικός λόγος και το ερευνητικό εύρος του ΙΚΕ Δημήτρης Μπάτσης δεν περιορίζονται, αποκλειστικά, στην συγκαιρινή ανάλυση της κρίσης και των επιστημονικών προτάσεων εξόδου από αυτήν. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εξακτινώνονται σε ερευνητικές ομάδες και διεπιστημονικές θεματικές που άπτονται της διερεύνησης και μελέτης είτε παροντικών είτε παρελθοντικών ποικίλων όψεων της νεοελληνικής κοινωνίας. Υπό το πρίσμα αυτό, η ενασχόληση με την ιστορική εποχή, την σύντομη ζωή και το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Αντωνίου Μπάτση (1916-1952), εγγράφεται στην ιστορική απαίτηση κατανόησης των όρων και των συνθηκών εντός των οποίων αναπτύχθηκε, ξεδίπλωσε τον ατομικό και τον συλλογικό εαυτό, την επαγγελματική, επιστημονική και κοινωνικο-πολιτική δράση της, η κορυφαία -συνάμα και τραγική- προσωπικότητα του Ανθρώπου, που για λόγους συμβολικούς και ρεαλιστικούς ‘’δανειστήκαμε’’ το όνομά του για την επωνυμία του Ινστιτούτου μας.
Η εκδήλωση, που οργανώνει το Ινστιτούτο Δημήτρης Μπάτσης σημασιοδοτεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον μαρξιστή διανοούμενο. ο οποίος ενσυνειδήτως αποσκίρτησε από την τάξη του και εθελουσίως προσήλθε στο αντιστασιακό- κομμουνιστικό κίνημα της εποχής του, θέτοντας  τα διανοητικά του εργαλεία και την Τιμή του στην υπηρεσία του Λαού και της Πατρίδας.
[Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη, 9Απριλίου 2014, ώρα 7 μ. μ., στην Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου