Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Αλλάζουν όλα για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Τι προβλέπει το νέο σύστημα

Του Γιώργου Γάτου από την Ημερησία
Αλλάζουν όλα για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Τι προβλέπει το νέο σύστημα Την καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ από... λογαριασμούς που θα τηρούν τα Ταμεία τα οποία χορηγούν σήμερα τις κύριες συντάξεις, προβλέπει το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται -και θα παρουσιάσει έως τον Ιούνιο- το υπουργείο Εργασίας.
Η κατάργηση των Ταμείων - ΝΠΔΔ επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και η ένταξή τους, ως «διακριτών και αυτοτελών κλάδων - λογαριασμών», στα ταμεία κύριας ασφάλισης (με «άξονες» το ΙΚΑ για τους μισθωτούς και τον ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους), όπως υπογραμμίζουν στην «Η» κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα είναι το νέο μεγάλο «βήμα» για τον περαιτέρω περιορισμό των ασφαλιστικών ταμείων.
Με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές, χωρίς εγγυημένα ποσά, με μαθηματικό τύπο, συντελεστή βιωσιμότητας και ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους που έφερε, στη συνέχεια, στη Βουλή ο υπουργός Γ. Βρούτσης, καθιερώνοντας την κοινή δήλωση στο ΙΚΑ ενιαίων ποσοστών εισφορών τόσο για τις επικουρικές όσο και για τα εφάπαξ των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα.
Ο περιορισμός των Ταμείων μέσω της διοικητικής ενοποίησης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στους δανειστές και θα αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο «Μνημόνιο». Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Βρούτσης προγραμματίζει να συγκροτήσει «τεχνική επιτροπή» που θα αναλάβει να οργανώσει τη «μετάβαση» στο νέο καθεστώς και τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών κάθε φορέα και στο μεταβατικό στάδιο των διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των παροχών που διατηρούνται «ως έχουν» (με βάση τις καταστατικές διατάξεις των επιμέρους ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) για το χρόνο ασφάλισης, πριν από το 2014, των «παλαιών» ασφαλισμένων. «Ανοικτή» είναι η διαπραγμάτευση -και η λήψη αποφάσεων- για τον τρόπο ενοποίησης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ).
Ο ΟΟΣΑ έχει ζητήσει να συγχωνευτούν είτε στον ΟΑΕΕ (για τους ασφαλιζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες) είτε στο ΙΚΑ (για όσους ασφαλίζονται ως μισθωτοί) για κύρια σύνταξη, αν και θα προκύψουν δημοσιονομικές επιπτώσεις (αν καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι, το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την καταβολή της βασικής σύνταξης στα δύο Ταμεία), ενώ το «μοντέλο» της δημιουργίας λογαριασμών για τις επικουρικές και τα εφάπαξ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όσα Ταμεία είναι ΝΠΙΔ.
Συμπράξεις
Οι ενοποιήσεις των Ταμείων προβάλλουν ως «λύση» για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού που εξακολουθεί να υπάρχει και ως προς τις εισφορές και ως προς τις παροχές. Αποτελούν βασικό «εργαλείο» για εξοικονομήσεις εσόδων και δαπανών μέσω της συνείσπραξης εισφορών και ενιαίων ελέγχων, ενώ μπορούν να διευκολύνουν την επιβολή ενιαίων κανόνων.
Τον δρόμο της ενοποίησης ακολουθούν, το ένα μετά το άλλο και με βάση το νέο καθεστώς, όλα τα Ταμεία για την είσπραξη οφειλών από εισφορές μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το οποίο εποπτεύει το ΙΚΑ).
Ενοποιημένο αρχείο - ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλισμένων και συνταξιούχων τηρεί, ήδη, η ΗΔΙΚΑ για όλα τα Ταμεία - ΝΠΔΔ παρέχοντας τη δυνατότητα, στο μέλλον, να δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης.

1 σχόλιο:

  1. Δραματικές αλλαγές στις συντάξεις – Δραστικές μειώσεις και ένταξη όλων σε δυο ταμεία (ΟΑΕΕ-ΙΚΑ):
    http://www.koutipandoras.gr/article/111752/dramatikes-allages-stis-syntaxeis-drastikes-meioseis-kai-entaxi-olon-se-dyo-tameia

    ΑπάντησηΔιαγραφή