Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Διαμάχη για την ασφάλεια των λούνα παρκ

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ατύχημα σε λούνα παρκ, αναδημοσιεύουμε παλαιότερο σχετικό άρθρο. Αν οι κυρίαρχες πολιτικές δεν είχαν καθιερώσει μια αντιφατική, πολυδαίδαλη και σκοπίμως αντιφαντική νομοθεσία και δεν είχαν διαλύσει - απαξιώσει τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες, θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη θέση.

Διαμάχη με σημείο αιχμής την ασφάλεια που προσφέρουν τα λούνα παρκ της χώρας στους δεκάδες χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις εταιρίες επιθεώρησης και πιστοποίησης και στους ιδιοκτήτες των ψυχαγωγικών επιχειρήσεων που λειτουργούν τις μικρές «παιχνιδουπόλεις».
Οι πρώτοι λένε ότι η ασφάλεια των λούνα παρκ διαφυλάσσεται μόνο μέσα από τον έλεγχο και την πιστοποίηση από διαπιστευμένους φορείς, που δεν είναι παρά ιδιωτικές εταιρίες που πραγματοποιούν ελέγχους και δίνουν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας, οι δεύτεροι ότι τόσο η ελληνική, όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι τόσο αυστηρή, που η αδειοδότηση και λειτουργία ενός λούνα παρκ γίνεται ήδη ιδιαίτερα πολύπλοκη, αλλά παράλληλα διασφαλίζει και την ασφάλεια για τους επισκέπτες τους.
Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς η θερινή περίοδος διευκολύνει τις εξόδους παιδιών και μεγάλων, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί δήμοι και κοινότητες για να δώσουν άδεια λειτουργίας στα περιφερόμενα λούνα παρκ ζητούν πιστοποίηση, προφανώς μη γνωρίζοντας ότι η νομοθεσία δεν επιβάλλει κάτι τέτοιο.
Πιστοποίηση
Πάντως, την αντίθετη άποψη έχει ο κ. Λ. Ζάχος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της TUV Hellas, διαπιστευμένου οργανισμού επιθεώρησης για ελέγχους και πιστοποιήσεις βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου «ΕΝ 13814/2004: Παιχνιδομηχανές και Κατασκευές Λούνα Παρκ και Ψυχαγωγικών Πάρκων – Ασφάλεια», που ορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις, που είναι αναγκαίες για να εξασφαλίσουν τον ασφαλή σχεδιασμό, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία των παιχνιδομηχανών που έχουν τα λούνα παρκ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζάχο, «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η επιθεώρηση των παιχνιδιών είναι νομοθετημένη και επιβάλλεται στους λειτουργούς των εγκαταστάσεων των ψυχαγωγικών πάρκων και λούνα παρκ», ενώ η αρμοδιότητα του ελέγχου και της πιστοποίησης ανήκει στους διαπιστευμένους φορείς και της αδειοδότησης στους κρατικούς.

Με δεδομένο ότι, βάσει της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας, η άδεια λειτουργίας των λούνα παρκ χορηγείται από δημόσιες υπηρεσίες (δήμους, νομαρχίες, επιτροπές ελέγχου θεάτρων και θεαμάτων), ο κ. Ζάχος υποστηρίζει ότι «τα παιχνίδια δεν υποβάλλονται στους πρέποντες ελέγχους και δοκιμές όπως αυτές αναφέρονται στα ισχύοντα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή τεχνικά πρότυπα».
Τα περιοδεύοντα
Για τα περιοδεύοντα λούνα παρκ σημειώνει ότι «λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, με παλαιό εξοπλισμό ή ιδιοκατασκευασμένο, με ελλείψεις ως προς τις απαιτήσεις ασφαλείας» και ότι «θα πρέπει να ενημερωθούν τόσο οι λειτουργοί λούνα παρκ όσο και οι αρμόδιες κρατικές αρχές (δήμοι, νομαρχίες κ.λπ.) για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν επιτρέποντας τη λειτουργία τους χωρίς προηγούμενο έλεγχο και πιστοποίηση από το διαπιστευμένο φορέα».
«Οι άνθρωποι πεινούν και προσπαθούν να βγάλουν χρήματα», δήλωσε στον «Α», ο Σάββας Δακανάλης, ιδιοκτήτης της αλυσίδας λούνα παρκ «Κατερίνα» και γενικός γραμματέας του Σωματείου Ψυχαγωγικών Επιχειρήσεων Λούνα Παρκ Ελλάδος.
Οπως είπε, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 2-3 εταιρίες πιστοποίησης μηχανημάτων διαφόρων μορφών και τύπων. Οι εταιρίες αυτές, πρόσθεσε, προσπαθούν, είτε πιέζοντας τους ιδιοκτήτες των λούνα παρκ, είτε τους δήμους και τις νομαρχίες «να μας οδηγήσουν να απευθυνθούμε σε εκείνους, για τον έλεγχο, κάθε έξι μήνες, των παιχνιδομηχανών μας έναντι 600 ευρώ για κάθε μηχάνημα».
«Μιλάμε για πολλά χρήματα, σε μία δύσκολη εποχή που ο τζίρος μας έχει πέσει σε ποσοστό 40%, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες λούνα παρκ έχουν τουλάχιστον από 86 μηχανήματα και οι υπόλοιποι από τουλάχιστον 10 έως 20, με εξαίρεση κάποιους που έχουν 2 έως 3».
Ο κ. Δακανάκης επισήμανε ότι τα λούνα παρκ περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους, όχι μόνο για να λάβουν την άδεια λειτουργίας τους, αλλά υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο. Οσο για τα περιοδεύοντα, για να λάβουν άδεια λειτουργίας σε δήμους και νομαρχίες, ακόμη και για λίγες ημέρες, ελέγχονται κάθε φορά από ειδικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι εξειδικευμένων φορέων (από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία μέχρι και από μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους).
Ο κ. Δακανάκης επισήμανε, τέλος, ότι «η Ελλάδα κατέχει το νούμερο 1 στον κόσμο με το χαμηλότερο ποσοστό ατυχημάτων σε λούνα παρκ, αφού από το 1971 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί μόλις 4 θάνατοι, όταν στην Αμερική πεθαίνουν από τέτοια ατυχήματα 2.500 άνθρωποι το μήνα».
Καλή συντήρηση - έλεγχοι
«Δουλειά θέλουν, αλλά εγώ γνωρίζω ότι στο εξωτερικό, μετά από πιστοποίηση, έχουν γίνει ατυχήματα», δήλωσε στον «Α» η Ελπίδα Δεστούνη, συνιδιοκτήτρια του Magic Park, που λειτουργεί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ένα από τα τρία μεγαλύτερα λούνα παρκ της χώρας.
«Από το 1952 που είχε ο πατέρας μου το λούνα παρκ και κάλυπτε όλες τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό ατύχημα. Κι αυτό, γιατί τα 20 άτομα που αποτελούν το μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας φροντίζουν για την καλή συντήρηση και τον έλεγχο των μηχανημάτων, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο τα μηχανήματα περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο της αρμόδιας δημόσιας επιτροπής», κατέληξε η κ. Δεστούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου