Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι αγρότες κατεβαίνουν Αθήνα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (19/2) ΣΤΗΝ ΠΛ. ΒΑΘΗΣ ΣΤΗ 1 μ.μ.
Με παναγροτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη (19/2) στην Αθήνα,αποφάσισαν να απαντήσουν οι αγρότες στην κυβέρνηση, η οποία εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της και δεν ανταποκρίθηκε στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Το παναγροτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει με συγκέντρωση  στην πλατεία Βάθη στις 2 μ.μ. την Τετάρτη και θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.
Οι αγρότες καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει όλους τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα.
Μέχρι την Τετάρτη θα υπάρξει κινητοποίηση σε κάθε νομό ξεχωριστά για μεγαλύτερη συμμετοχή και επαφές με άλλους φορείς που θέλουν να συμπαρασταθούν στους αγρότες.
Την παραπάνω απόφαση-πρόταση έλαβαν το απόγευμα της Παρασκευής (14/2) οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης που είχαν χθες εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Την πρόταση δε αυτή, κατέθεσαν το Σάββατο (15/02) και στους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, κατά τη διεξαγωγή της συνάντησης στο μπλόκο της Νίκαιας για τον συντονισμό του αγώνα τους.
Τέλος, την Κυριακή (16/02),  οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν προγραμματίσει νέο μαζικό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας, το τρίτο μέσα σε μία εβδομάδα.


Ιδιαίτερη κινητικότητα εμφανίζεται στον αγροτικό κόσμο, με στόχο να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, με συγκέντρωση στη 1μμ στην πλατεία Βάθη. Ήδη έχουν ναυλωθεί πούλμαν από διάφορα σημεία της χώρας.

Μετά τις ομιλίες που θα γίνουν στον τόπο συγκέντρωσης, θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Στα πλαίσια συμπαράστασης, την Τετάρτη έχουν κηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 13:00 έως τη λήξη της βάρδιας οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι, διά μέσου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Στις διεκδικήσεις των αγροτών, κυριαρχούν τα σχετικά με το φορολογικό τους καθεστώς αιτήματα, όπως να υπάρχει για τους μικρομεσαίους αγρότες αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μην συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων- εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επίσης διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί άμεσα η τιμή του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Πάντως σε τοπικό επίπεδο, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις, όπως το κλείσιμο της Εγναντίας Οδού Σερρών- Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων, για περίπου ένα ημίωρο.
Συμπαράσταση
Στο αγροτικό συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και μη αγροτικοί φορείς, στα πλαίσια συμπαράστασης, όπως το εργατικό κέντρο Αθήνας. Το ΕΚΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Οι αγρότες κατεβαίνουν την Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014 στην Αθήνα. Συνεχίζουν το αγώνα τους στα μπλόκα επιμένοντας στην ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης τους.
Οι εργαζόμενοι της Αθήνας, που έχουν υποστεί τις συνέπειες των πολύχρονων αντεργατικών πολιτικών πριν αλλά και κατά την διάρκεια των μνημονίων, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.
To EKA καλωσορίζει τους αγρότες στην μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνουν στην πλατεία Βάθης, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 13:00, και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Σύνταγμα και καλεί τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές, και τους εργαζόμενους, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Τα μέτρα εξαθλίωσης των αγροτών δεν θα περάσουν. Βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο εργάτες και αγρότες για να βάλουμε τέρμα στις καταστροφικές αντιλαϊκές πολιτικές των Κυβερνήσεων, της Τρόικας και του ΔΝΤ που καταδυναστεύουν τη ζωής μας".
Για «Παλλαϊκή στήριξη του αγώνα των αγροτών» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του το τμήμα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο πανελλαδικός αγώνας των αγροτών για την ανατροπή της μνημονιακής λαίλαπας, που κορυφώνεται με το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη, 18 Φλεβάρη στη 1 μ.μ., στην πλατεία Βάθη, είναι αγώνας όλης της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι αγώνας για το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην τροφή, για την επιβίωση της υπαίθρου και την ανάπτυξη της χώρας σε όφελος των κοινωνικών αναγκών. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για δέσμη άμεσων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και η ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των κοινωνικών αναγκών και χαιρετίζει το αυριανό παλλαϊκό συλλαλητήριο και την συμπαράταξη του κόσμου της εργασίας, όλων των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων στην μάχη για την ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής και το άνοιγμα του δρόμου της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Με όλες μας τις δυνάμεις συμμετέχουμε ενεργά στις αγροτικές κινητοποιήσεις και αγωνιζόμαστε για την δυναμική ανασυγκρότηση του ενωτικού, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, σαν θεμελιώδη προϋπόθεση για την νικηφόρα έκβαση των αγώνων και την ανατροπή των μνημονίων σήμερα, αλλά και για την υλοποίηση του ριζοσπαστικού προγράμματος ανόρθωσης του πρωτογενή τομέα και της υπαίθρου αύριο".
Aπό την πλευρά του το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι: "o ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι αγρότες αύριο Τετάρτη 19/2 και ώρα 1 το μεσημέρι στην Αθήνα (Πλατεία Βάθης)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου