Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Καταγγελία για το Υπουργείο Πολιτισμού

Αναρτούμε καταγγελία της συναδέλφου (και μέλους της συσπείρωσης) Ρ. Μαγιάφα προς το Υπ. Πολιτισμού.

Στις 16 Ιανουαρίου 2014 συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων για την επαναλειτουργία των Λατομείων Σελίνου που έκλεισε το 2009 με απόφαση της Υπηρεσίας Μεταλλείων  για δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις της νομοθεσίας και της αρχικής άδειας λειτουργίας του.Για παραβιάσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτό, των διερχομένων και των κατοίκων της περιοχής Καντάνου.
Το καταστροφικό λατομείο βρίσκεται σε επαφή με κηρυγμένο ιστορικό μνημείο βιομηχανικής περιόδου, τον παλιό επαρχιακό δρόμο  Χανίων-Κανδάνου , μήκους 6,5 χιλιομέτρων, αρχιτεκτονικό επίτευγμα της δύσκολης εποχής των αρχών του 20ου αιώνα, ιερός τόπος που εκεί πραγματοποιήθηκαν γεγονότα από τις Μάχες της Κρήτης .
Το μνημείο χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικός Τόπος για την ιστορικότητα της περιοχής,για το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής  και για το ίδιο το τεχνικό έργο του 1920 [Ο παλιός γερμανικός δρόμος όπως ονομαζόταν ]] που διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι σήμερα και διέρχεται μέσα από το ομώνυμο φαράγγι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς,δημιουργώντας κατά τον τρόπο αυτό ένα σύνθετο έργο αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης  ανθρώπου και φύσης.ΥΠΠΟ\ΔΝΣΑΚ\50219\1085\4-6-2010
 Η κήρυξη του μνημείου ήταν δύσκολη και περιπετειώδης αφού πέρασε από τα χέρια ατόμων κατάπτυστων όπως ο Λιάπης και ο Ζαχόπουλος  υπουργός και Γ.Γραμματέας του ΥΠΠΟ εκείνη την εποχή  [2007]
Ο παλιός δρόμος τελικά  κηρύχθηκε  τον Απρίλιο του 2010  ως μνημείο χάρις στην επιμονή των κατοίκων της Κανδάνου και των κ.κ.Γερουλάνου και Μενδώνη Υπουργού και Γ.Γραμματέα του ΥΠΠΟ.
Σήμερα επανέρχονται τα  Λατομεία Σελίνου αφού έχουν εξαντλήσει όλο τον χώρο τον αδειοδοτημένο των 59 στρεμμάτων και  άλλων 40 στρεμμάτων που έχουν καταπατήσει χωρίς άδεια από το φαράγγι και το δάσος και ζητούν επαναλειτουργία και  έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Και Άκουσον Άκουσον έρχεται το ΚΑΣ να εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους  λατομείου ,για την επαναλειτουργία του καταστροφικού λατομείου αντί να προστατεύσει το μνημείο όπως θα έπρεπε. Μήπως να καλέσουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να προστατεύσει το μνημείο αφού το Υπουργείο Πολιτισμού νοιάζεται για το λατομείο???
Από πότε το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους για την λειτουργία λατομείου που αποδεδειγμένα καταστρέφει το περιβάλλον και δε προστατεύει χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο αρμοδιοτήτων του???
Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι Σελίνου επανήλθαν με ΠΛΗΡΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ανά 50 μέτρα του ιστορικού τόπου με οριακά σημεία των γεγονότων και των θέσεων τους  και άλλων χαρακτηριστικών σημείων επί του δρόμου με συντεταγμένες επί του χάρτου που προσκομήθηκε  σε όλο το μήκος των 6,5 χιλιομέτρων όπως απαιτεί ο Νόμος Επίσης οριοθετήθηκαν  τοπογραφικά και τα όρια των 59 στρεμμάτων του λατομείου σε συνάρτηση με τον χαρακτηρισμένο ως μνημείο δρόμο, που ουδέποτε είχαν δειχτεί .Φωτογραφίες και νέα τεχνική έκθεση που συνοδεύει τους χάρτες οριοθέτησης του μνημείου ζητούν την επέκταση ζώνης προστασίας στα 300 μέτρα μέσα στο φαράγγι  .
Η απόφαση αναβλήθηκε.Ας  ελπίσουμε πως το Υπουργείο θα αποφασίσει για το αίτημα που αφορά στο μνημείο του και όχι σε ότι είναι αναρμόδιο να αποφασίσει.
Άραγε ο σημερινός Υπουργός θα αποφασίσει να  σώσει το μνημείο και το φαράγγι ή θα βοηθήσει και αυτός τον επιχειρηματία και τα λατομεία Σελίνου να συνεχίσουν να καταστρέφουν ότι απέμεινε στην περιοχή.
Μήπως το θέμα θα έπρεπε να παραπεμφθεί  στον Εισαγγελέα ή  στα Ευρωπαικά  Δικαστήρια Περιβάλλοντος ?
Στην σημερινή εποχή που καθημερινά μας  βομβαρδίζουν με μίζες και με αργύρια που εισπράττονται για να μην λειτουργήσει το κράτος με συνεχόμενη καταστρατήγηση του Συντάγματος και των Νόμων με το ξεπούλημα ολόκληρης της χώρας,ίσως το φαράγγι της Κανδάνου και ο Ιστορικός της Δρόμος να μοιάζουν  μια μικρή λεπτομέρεια αξιών σε αυτόν τον χαμό.Η απόφαση όμως από το ΚΑΣ να προστατευτεί ο Ιστορικός Δρόμος και το υπέροχο περιβάλλον του θα είναι μια λαμπρή απόφαση όπως και η κήρυξη του που θα τιμά τους ανθρώπους που τάσσονται για την προστασία του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος.
Αυτό άλλωστε 
είναι και ο σκοπός του Υπουργείου Πολιτισμού!
Όσον αφορά δε τα άτομα που σήμερα [και πάντοτε] σαν εκτελεστικά όργανα του κάθε είδους επιχειρηματία και όχι σαν υπάλληλοι που ορκίστηκαν να τιμούν το κράτος, να θυμούνται πως δεν θα γλυτώσουν, θα τους πετάξουν αφού τους χρησιμοποιήσουν και θα τους αποξενώσουν από όλους αφού τους ξεφτιλήσουν με τις ίδιες τις πράξεις τους που είναι ενάντια στο αυτονόητο ΒΛΕΠΕ Λιάπη.
Ας σκεφτούν  ότι την  διαθεσιμότητα δεν την γλυτώνεις αν παραβλέψεις τα οράματα σου και την συνείδηση σου, αν είχες βέβαια, μόνο για να διατηρήσουν την θέση τους.
Ρένα Μαγιάφα  Αρχιτέκτων Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου