Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Όχι στις εκδικητικές απολύσεις στη WIND

 Στις 9/1/14 εκδικάζεται η προσφυγή της συναδέλφου Ε.Δ. εναντίον της εταιρίας Wind, για την καταχρηστική και άδικη απόλυσή της που έγινε για την συνδικαλιστική δράση που είχε αναπτύξει.
Τα μέλη της διοίκησης του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της Wind είχαν την εξής τακτική απόλυσης: κυριολεκτικά προσήγαγαν συνοδεία από τον χώρο εργασίας (Κολωνός) στο τμήμα του HR (Μαρούσι) εργαζόμενους χωρίς να τους ενημερώνουν τον λόγο της προσαγωγής αυτής. Εκεί τελικά ενημερώνονταν για την απόλυσή τους... Την άνοιξη του 2011, στα πλαίσια πογκρόμ απολύσεων σε διάφορα τμήματα,  προσπάθησαν να εφαρμόσουν την ίδια τακτική στην συνάδελφο Ε.Δ., στην οποία είχε ασκηθεί το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της διεύθυνσης μεγάλη πίεση που αφορούσε μεταξύ άλλων αξιολογήσεις που τεχνητά και σκόπιμα απεικόνιζαν μειωμένη έως μηδενική απόδοση (ενώ εργαζόταν τουλάχιστον 11 χρόνια ο βαθμός τεχνογνωσίας ήταν μηδενικός!!) και απαξιωτική συμπεριφορά με απώτερο σκοπό τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση. Η αιτία για την άσκηση αυτής της πίεσης είναι ότι η συνάδελφος ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος στο σωματείο, συμμετείχε στις απεργίες και σε κάθε δράση που είχε να κάνει με διεκδικήσεις δικαιωμάτων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Στην προσπάθεια της διεύθυνσης του τμήματος να την στείλουν συνοδεία στο HR, για μια κουβεντούλα , όπως είπαν αργότερα λίγες ώρες πριν της στείλουν το εξώδικο της απόλυσης, η συνάδελφος αντιστάθηκε αρνούμενη να μεταβεί οπουδήποτε, αρνούμενη την απόλυσή της και κάθε προσπάθεια σπίλωσης της αξιοπρέπειάς της. Έτσι, από την πρώτη στιγμή που επιχειρήθηκε η απόλυση, οι συνάδελφοι που βρίσκονταν στο χώρο σταμάτησαν τη δουλειά, ενώ επί τόπου προσέτρεξε και το Σωματείο και καλέστηκε άμεσα Γενική Συνέλευση.
Εντός της εορταστικής περιόδου διεξήγαμε τον μεγαλύτερο αγώνα που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα στην Wind. Με απόφαση των γ.σ. έγινε 3μερη και στη συνέχεια 2ήμερη απεργίαπου ήρθαν σε πέρας με τη συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων, που συγκεντρώνονταν καθημερινά έξω από τις εγκαταστάσεις της Wind πανελλαδικά, έφτιαχναν ομάδες δράσης και κινητοποίησης, συγκέντρωναν χρήματα για την υποστήριξη της απολυμένης συναδέλφισσας. Η διοίκηση, βλέποντας αυτή την αντίσταση, κατέφυγε στις γνωστές άθλιες μεθόδους της, χωρίς όμως καμία επιτυχία :
-       mail προς τους συναδέλφους όπου συκοφαντούσε ενάντια στο Σωματείο και τους αγώνες
-      συστηματική απεργοσπασία (με εργαζόμενους που τους έστελναν να εργαστούν αλλού, ακόμα και σε κτήρια τρίτων εταιριών, π.χ. Teleperformance)
-    Προσπάθεια να αποφύγει τις απεργιακές συγκεντρώσεις, καλώντας μέσω των προϊσταμένων τους εργαζόμενους να μην προσέλθουν σε αυτές.
- επιστράτευση διαφόρων δήθεν «πρόθυμων» και «αγανακτισμένων», που έστελναν mail κατασυκοφάντησης του σωματείου.
Αν και η Ε.Δ. δεν επαναπροσλήφθηκε, όλοι οι εργαζόμενοι κερδίσαμε απ’ αυτό τον αγώνα, με μπροστάρη την ίδια. Πρώτο, εμφανώς θορυβημένη, η διοίκηση αναγκάστηκε ν’ αναδιπλωθεί και να σταματήσει το πογκρόμ απολύσεων. Δεύτερο, η δύναμη αυτού του αγώνα  ουσιαστικά επέβαλλε την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με μια (έστω ελάχιστη) αύξηση, την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα είχε ξεκινήσει τσουνάμι κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και μειώσεων μισθών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, πρέπει όλοι να δείξουμε τώρα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Ε. στις 9/1. Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα: ΧΤΥΠΗΜΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.
Ζητάμε τη δικαίωση της συναδέλφισσάς μας. Δεν την εγκαταλείπουμε. Είμαστε περήφανοι που μαζί μας σήκωσε το κεφάλι, αντιστάθηκε στην απόλυση και τη συκοφαντία. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη και τους αγώνες μας, μπροστά στις νέες μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας (εφαρμογή μνημονιακών νόμων, μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, διώξεις αγωνιστών).
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 9/1/14  και ώρα …
 Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ.
Παρακαλώ να προωθούνται προς το Σωματείο για να τα έχουμε στο δικαστήριο στις 9/1 και εφόσον το επιθυμείτε και προς την wind στο email crm@wind.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου