Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ανοιχτή συνέλευση κατά των πλειστηριασμών

Κινηματικά τα εργαλεία, παραδέχονται ακόμα και οι νομικοί. Της Αφροδίτης Τζιαντζή από την ΕφΣυν
 
Μαζικά ανταποκρίθηκαν πολίτες και συλλογικότητες στο κάλεσμα σε συντονισμό ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κατηλειμμένο θέατρο «Εμπρός».
Η «Αλληλεγγύη για Όλους», που καλούσε, διένειμε ενημερωτικό οδηγό με συμβουλές για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών, ενώ νομικοί ανέλυσαν τη σημερινή κατάσταση και όσα μας περιμένουν. «Χτίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν παλεύουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα μεθοδεύσουν σταδιακά την άρση των πλειστηριασμών, ώστε κάποιοι να νομίζουν ότι δεν τους αφορά», σημείωσε η δικηγόρος Κατερίνα Κνίτου, ομολογώντας ότι τα νομικά εργαλεία είναι περιορισμένα, καθώς ο νόμος Κατσέλη αφορά μόνο τα υπερχρεωμένα σε τράπεζες νοικοκυριά και όχι μικρο-εμπόρους, ενώ χιλιάδες είναι τα ειδοποιητήρια που καταφθάνουν καθημερινά από εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ σε οφειλέτες.
Το αίτημα της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών για άλλα τρία χρόνια διατύπωσε εκ μέρους της ΕΚΠΟΙΖΩ ο νομικός Βίκτωρας Τσιαφούτης, παραδέχτηκε όμως ότι «αν δεν υπάρξει λύση, η μόνη απάντηση είναι το ραντεβού κάθε Τετάρτη πρωί στα ειρηνοδικεία. Εκεί γίνονται οι πλειστηριασμοί». Ένα τέτοιο ραντεβού δίνει πάγια κάθε Τετάρτη η κίνηση πολιτών Ηρακλείου Κρήτης, καταφέρνοντας μέχρι στιγμής να μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς. Ο «Συντονισμός Συλλογικότητων Αττικής», (λαϊκές συνελεύσεις και Επιτροπές Αγώνα «Δεν πληρώνω»), έχει συστήσει ειδική ομάδα για τους πλειστηριασμούς, λειτουργώντας τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης.
Την ισπανική εμπειρία μετέφεραν η Τζέζα και ο Μίκυ, δύο νέοι από την Ισπανία που συμμετέχουν στο κίνημα της 15 Μάη. Η «Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Υποθήκες» έχει δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό κοινωνικό κίνημα, που ωστόσο δεν έχει ανακύψει το τσουνάμι των εξώσεων: Αποτράπηκαν περίπου 700 πλειστηριασμοί, ενώ ξεσπιτώθηκαν πάνω από 420.000 οικογένειες τα τελευταία πέντε χρόνια. «Πλέον μόνος δρόμος είναι η ανυπακοή», είπε η Τζέζα, περιγράφοντας το φαινόμενο των καταλήψεων άδειων σπιτιών, από ξεσπιτωμένες οικογένειες, τις οποίες προστατεύει η Πλατφόρμα και η αστυνομία απλώς δεν τολμά να τις πλησιάσει. Μάλιστα καταληψίες σε κενά διαμερίσματα, από τα οποία τους είχαν κάνει έξωση οι τράπεζες, δικαιώθηκαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, που έκρινε ως πρωτεύον το ανθρώπινο δικαίωμα στην στέγη.

Μέλη του κινήματος «Αντίσταση Τώρα!» (antistasitora.blogspot.gr), και του δικτύου Human Support» (humansupport.gr) τόνισαν ότι «δε χρωστάμε ούτε ευρώ στις τράπεζες, που έχουν ήδη πληρωθεί για τα δάνεια με υπέρογκα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων», το οποίο επικαλούνται και νομικά. Στις ιστοσελίδες τους περιλαμβάνονται φόρμες για εξώδικα σε τράπεζες και ασφαλιστικά μέτρα στον ΟΑΕΕ.
Πέρα από τη συλλογική αντίσταση, που όλοι οι ομιλητές έθεσαν ως προτεραιότητα, υπάρχουν συγκεκριμένα, αν και περιορισμένα νομικά βήματα: Όταν έρθει διαταγή πληρωμής, υπάρχει η δυνατότητα αίτησης αναστολής εντός 15 ημερών για να μη συνεχιστεί η εκτέλεση, καθώς πολλά δάνεια περιέχουν όρους που έχουν κριθεί παράνομοι και καταχρηστικοί. Σε δεύτερη επίδοση, η προσφυγή πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών. Σε περίπτωση πλειστηριασμού υπάρχει δυνατότητα ανακοπής τους τουλάχιστον πέντε μέρες πριν, λόγω λαθών ως προς την περιγραφή των κατασχεθέντων και την τιμή εκκίνησης – ωστόσο η νομική οδός είναι πολυέξοδη και χρονοβόρα.
«Σημασία έχει να σπάσει ο φόβος που αδρανοποιεί. Να βγούμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν στο δρόμο» είπε η Τόνια Κατερίνη, εκ μέρους της «Αλληλεγγύης για όλους», στην πρώτη διερευνητική συνάντηση, όπου δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις.
Όλοι παραδέχονται ότι οι πλειστηριασμοί που δρομολογούνται πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και μαζικά. Δε συμφωνούν όμως όλοι στον τρόπο: Ηλεκτρονικές υπογραφές που θα σταλούν στον πρωθυπουργό; Νομικές προτάσεις και μικρο-βελτιώσεις; Η ένα μαζικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής, που δεν θα φοβάται να προχωρήσει ως και σε καταλήψεις εκκενωμένων σπιτιών, προτάσσοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της στέγασης πάνω από την κερδοφορία των τραπεζών και των αρπακτικών «distress funds»; Η συζήτηση στο Εμπρός, απέδειξε αν μη τι άλλο ότι οι απαντήσεις δεν είναι μονολεκτικές και όλα τα μέσα πρέπει να δοκιμαστούν επειγόντως στην πράξη, καθώς ο κίνδυνος του ξεσπιτώματος βρίσκεται κυριολεκτικά στο κατώφλι της πόρτας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου