Χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα χρειαστούν επιπλέον τουλάχιστον 250 εκ. ευρώ για να καταβάλλουν συντάξεις και παροχές μέχρι το τέλος του χρόνου, δίνουν Στουρνάρας και Βρούτσης, που, επικαλούμενοι δέσμευση προς τους δανειστές, ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που αποτελούν (για συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία) πηγή άντλησης εσόδων.
Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί ζητούν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία να δηλώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου εάν οι κοινωνικοί τους πόροι είναι ή όχι ανταποδοτικοί. Το θέμα γνωστοποιήθηκε χθες, όταν έγγραφο του υπουργείου Εργασίας στο οποίο επισυνάπτεται η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών έφθασε στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Συγκεκριμένα ζητείται να παραδοθεί από το ταμείο έως τις 30 Ιουνίου αναλυτική καταγραφή με τα "μη ανταποδοτικά τέλη των φορέων γενικής κυβέρνησης". Η εγκύκλιος αναμένεται να κοινοποιηθεί και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (έχει ήδη κοινοποιηθεί και στο ΤΣΜΕΔΕ), πλήττοντας ανεπανόρθωτα τα Ταμεία των Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ), το Ταμείο των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και βέβαια το ΤΑΔΚΥ (ΟΤΑ), το πλέον εύρωστο ταμείο στο Δημόσιο.
Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των κοινωνικών πόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να ακολουθήσει η κοστολόγησή τους. Από αυτή θα προκύψει ποιοι κοινωνικοί πόροι θα μετατραπούν σε φόρους, έτσι ώστε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, και ποιοι θα κοπούν εντελώς, όπως προβλέπεται και από τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου περί έμμεσων φόρων.
Αν υλοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών που είναι "κατοχυρωμένη" από το δεύτερο Μνημόνιο, στο ετήσιο έλλειμμα των ασφαλιστικών θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή το σενάριο μιας νέας γενικευμένης και οριζόντιας μείωσης των συντάξεων, που υποτίθεται θα μπορούσε να αποφευχθεί (σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας), όχι απλώς επανέρχεται, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, συμφωνώντας πλήρως με την τρόικα ότι οι "κοινωνικοί πόροι", που αποτελούν βασικό έσοδο για ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, είναι επιβαρύνσεις που οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και αποτελούν εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, απέστειλε τη σχετική εγκύκλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ολοκληρώσει τη σχετική λίστα με τους κοινωνικούς πόρους που λαμβάνουν τα ταμεία.
Η νέα "τρύπα" που θα δημιουργηθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, ενώ θεωρητικά το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με επιπλέον εισφορές, το υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενο επίσης μνημονιακή δέσμευση (και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της μεθεπόμενης δόσης), θα προχωρήσει μέχρι τέλος του χρόνου σε μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%!