Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Το χωροταξικό τού «πάρ” τα όλα»

Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν. Το νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπει από δόμηση σε βραχονησίδες, τουριστικά καταλύματα ακόμη και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, μέχρι γήπεδα γκολφ σ' όλη την Ελλάδα.
39
«Γην και ύδωρ» σε κάθε επίδοξο επενδυτή παρέχει το σχέδιο για το χωροταξικό του τουρισμού, που έθεσε χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κυριαρχούν οι «τουριστικοί υποδοχείς», οι ζώνες με ειδικές επιδοτήσεις και όρους δόμησης, που δεν είχαν «χωρέσει» έως τώρα σε διάφορα νομοσχέδια, ενώ «φυτεύονται» γήπεδα γκολφ ακόμη και στην Αττική.

Προβλέπεται δόμηση σε μια κατηγορία βραχονησίδων, ενισχύονται χωρίς σχέδιο τα λιμάνια κρουαζιέρας και οι μαρίνες, δίνονται γενναία κίνητρα να μετατραπούν σε τουριστικούς πόλους εγκαταλελειμμένα χωριά. Ανοίγει ο δρόμος για δόμηση τουριστικών μονάδων σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και μέσω υπουργικών αποφάσεων μπορούν να «ξεφυτρώσουν» τουριστικά καταλύματα παντού, ακόμη και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Ποιές ρυθμίσεις προβλέπονται:

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο είναι οι εξής:

*Δίνονται κίνητρα αναβάθμισης ήδη λειτουργουσών τουριστικών μονάδων, που περιλαμβάνουν ακόμη και την «απόσυρση» απαξιωμένων τμημάτων τους. Στην ομάδα περιλαμβάνονται τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου προβλέπεται η ανάδειξή τους σε κέντρα συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού.

*Θεσπίζονται αυστηρότεροι όροι δόμησης ξενοδοχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές στις αναπτυγμένες τουριστικά ζώνες, που σε τελευταία ανάλυση ευνοεί τις υπάρχουσες μονάδες. Η ελάχιστη επιφάνεια είναι τα 20 στρέμματα, με συντελεστή 0,1 που αντιστοιχεί σε δόμηση 2.000 τετραγωνικών.

*Δημιουργούνται οργανωμένοι τουριστικοί υποδοχείς στα νησιά με εμβαδόν μεγαλύτερο από 70 τετρ. χλμ, εκτός από Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια όπου διατηρείται το σημερινό καθεστώς. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 0,05.

*Προβλέπονται τουριστικοί υποδοχείς σε εθνικά πάρκα και περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο NATURA, αρκεί η επένδυση να αξιολογηθεί ως «δημόσιου οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος»! Επιτρέπεται να κατασκευαστούν καταφύγια έως 200 τετραγωνικά. Προβλέπονται παρεκκλίσεις για δόμηση σε ιδιαίτερα τοπία, όπως τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, η Μάνη και οι καστροπόλεις της Χίου.

*Μετατρέπονται σε τουριστικά καταλύματα εγκαταλελειμμένοι ορεινοί οικισμοί, στους οποίους η δόμηση μπορεί να αυξηθεί κατά 20%, ενώ προβλέπονται κίνητρα για τους σημερινούς ιδιοκτήτες και τους επενδυτές.

*Κατηγοριοποιούνται οι βραχονησίδες και επιτρέπεται η δόμηση σε όσες έχουν επιφάνεια πάνω από 300 στρέμματα και δεν βρίσκονται σε ζώνη 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας ή σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από νησί με ακτοπλοϊκή πρόσβαση. Ο μικτός συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,05.

*Δημιουργείται παράκτια ελεγχόμενη ζώνη σε βάθος 350 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού, αλλά επιτρέπονται χρήσεις, ακόμη και βιομηχανία, που συνδέονται με τις προβλεπόμενες επενδύσεις.

*Γεμίζει η Ελλάδα με λιμάνια κρουαζιέρας, που χωροθετούνται σε Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Κω, Πάτμο, Μύκονο, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα και Κρήτη. Στην Αττική προβλέπονται σε Πειραιά, Λαύριο αλλά και στον Φαληρικό όρμο.

*Χωροθετούνται γκολφ σε Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κω, Ηλεία, Μεσσηνία, Χαλκιδική, Αχαΐα, Αργολίδα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά, καθώς και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ. από το κέντρο τους.

*Ανοίγει ο δρόμος για ξενοδοχειακές μονάδες σε ζώνες υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ.

*Αποκλείονται οι επιδοτήσεις για μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε τουριστικές περιοχές.

*Εισάγεται ο αλιευτικός τουρισμός σε εθνικά θαλάσσια πάρκα, καθώς και η κατασκευή υποδομών για καταδύσεις.

*Θεσπίζονται κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων σε υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ δίνεται έμφαση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές.

*Οργανώνονται σε ειδικές ζώνες τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν ή θα δημιουργηθούν σε τουριστικές ζώνες.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τουριστικές επενδύσεις που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου