Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πέρασαν τη τροπολογία-σκάνδαλο


Με αυτήν απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας διοικήσεις και στελέχη τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε κόμματα και όχι μόνο…Θυμίζουμε στους συναδέλφους ότι αυτό αφορά και στην Attica Bank, βλέπε παλαιότερη σχετική ανάρτηση.

Του Χάρη Ιωάννου από την ΕφΣυν

Παρά την κατακραυγή της κοινής γνώμης και τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και ενός κυβερνητικού εταίρου (ΔΗΜΑΡ), η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να περάσουν χθες την τροπολογία–σκάνδαλο που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των τραπεζών που έδωσαν τα υπέρογκα δάνεια των 250 εκατ. ευρώ στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.

Μετά τα δύο απανωτά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και μέσα σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, κατά την οποία ο Κανονισμός της Βουλής έγινε «λάστιχο», το προεδρείο προέβη σε πρωτοφανείς διαδικαστικές ακροβασίες, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση παγιδεύτηκε μεταξύ των δικών της αντιφάσεων και των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει η εικόνα του «μπάχαλου» ή καλύτερα της «αναμπουμπούλας», στην οποία ο (κυβερνητικός) λύκος χαίρεται, καθώς έβγαλε «λάδι» τους τραπεζίτες και τους ταμίες των κομμάτων από την εποχή Σημίτη έως και σήμερα.

Αρχικά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα, καταγγέλλοντας τα απίστευτα γεγονότα. Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο η Κουμουνδούρου, που δηλώνει ότι θα επιμείνει στο θέμα, ενώ τη λέξη «κομπίνα» χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αυτή απαλλάσσει από το αδίκημα της απιστίας τις διοικήσεις και τα στελέχη των τραπεζών για δάνεια σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Θεωρείται φωτογραφική για τα κόμματα, τα επιτελεία των οποίων είναι πανικοβλημένα, ειδικά τώρα που ολοκληρώνεται η επί 1,5 χρόνο έρευνα για τα ταμεία τους από τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ασκήσουν και τις πρώτες ποινικές διώξεις.

Ονομαστική ψηφοφορία

Στόχος Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι να μπλοκάρουν την έρευνα των εισαγγελέων, καθώς αν απαλλαγούν τα τραπεζικά στελέχη από τις ευθύνες τους, το ίδιο θα συμβεί και με την ηθική αυτουργία στην απιστία που θα βαρύνει τα αντίστοιχα γαλαζοπράσινα…

Ηδη από την Τρίτη ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης είχε ανακοινώσει την ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του επενδυτικού νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται η εν λόγω διάταξη, για χθες το μεσημέρι, την οποία είχαν ζητήσει από κοινού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Χθες τον λόγο έλαβε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τη σκανδαλώδη ρύθμιση και να «μη μετατρέπει τη Βουλή σε βιοτεχνία παραγωγής νέων σκανδάλων». Κατηγόρησε το προεδρείο ότι παρ’ όλο που ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική για το άρθρο 78 (όπως έχει ενσωματωθεί πλέον η τροπολογία), «τίθεται ψηφοφορία επί του συνόλου. Κατόπιν αυτού εμείς λέμε: όποιος ψηφίσει “ναι” στο σύνολο, ψηφίζει “ναι” στο σκάνδαλο».

Ο κ. Τραγάκης απάντησε πως δεν μπορεί να γίνει ονομαστική σε ήδη ψηφισμένο από την προηγούμενη Πέμπτη άρθρο (σ.σ. τότε είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων) και πρόσθεσε πως «η ονομαστική αυτή μεταβάλλεται σε ψηφοφορία για το σύνολο του νομοσχεδίου, όπως ακριβώς αναφέρουν και οι επιστολικές ψήφοι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απουσιάζουν (σ.σ. Δραγασάκης, Δούρου κ.λπ.)».

Στην παρέμβασή του (σ.σ. τη μόνη από πλευράς ΠΑΣΟΚ) ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έκανε εκ νέου λόγο για «εκπρόθεσμη και απαράδεκτη τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να προστατέψει τη Βουλή και να την αποσύρει. Μετά από πρωτοφανή φασαρία μέσα στην αίθουσα ο κ. Κακλαμάνης ακούγεται να λέει ότι «ως ΠΑΣΟΚ την καταψηφίζουμε», χωρίς ωστόσο να καταγραφεί στα πρακτικά.

Αμέσως μετά όμως ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης υπενθυμίζει σε έντονο ύφος πως «η αίτηση είναι για το άρθρο 78. Δεν υπάρχει αίτηση για το σύνολο». Την αποστροφή αυτή αμέσως εκμεταλλεύεται ο κ. Τραγάκης, ο οποίος αναφωνεί: «Αρα, δεΝ μπορεί να γίνει η ψηφοφορία».

Ακολουθεί πανδαιμόνιο στην αίθουσα και ο Δημ. Παπαδημούλης λαμβάνει εκ νέου τον λόγο: «Εμείς ζητήσαμε ονομαστική για μια διάταξη, εσείς ανακοινώσατε για το σύνολο. Προχωράμε λοιπόν, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο».

«Το αφήσατε στη διακριτική ευχέρεια του προεδρείου, το οποίο κρίνει ότι δεν υπάρχει αίτημα ονομαστικής. Επομένως το νομοσχέδιο γίνεται δεκτό στο σύνολό του;», ρώτησε ο κ. Τραγάκης.

«Κατά πλειοψηφία», διευκρίνισε καταψηφίζοντας η Ασ. Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ, όπως και έγινε τελικά, διά βοής.

…………………………………………………………………………………………………………

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ήδη τη διαδικασία για να ακυρωθεί η επίμαχη διάταξη  

Η λήξη της διαδικασίας πυροδότησε νέο γύρο αντεγκλήσεων. «Αυτό είναι ντροπή. Αυτό το πραξικόπημα δεν θα περάσει. Εξευτελίζετε το Κοινοβούλιο», αναφώνησε ο Δημ. Παπαδημούλης. «Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε κατά, και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο κ. Κακλαμάνης και είπε ότι το καταψηφίζει. Είναι άκυρη η ψηφοφορία», συμπλήρωσε ο Παν. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο προεδρεύων Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής Λ. Γρηγοράκος, αδειάζοντας στην ουσία τον Απ. Κακλαμάνη, καθώς είπε πως «ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τον εαυτό του, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ».

«Συνεχίζουμε να νομοθετούμε προχείρως. Αν αυτή η διάταξη αφορά κόμματα, πρέπει να αποσυρθεί», αντέδρασε άμεσα ο πρώην πρόεδρος.

«Ακόμη και αν αυτή η διάταξη δημοσιευτεί και στη συνέχεια αναιρεθεί, τότε οι όποιοι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν, γιατί θα έχει ισχύσει έστω και για μια ώρα η προτέρα ευνοϊκότερη διάταξη», επισήμανε ο Π. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Χαρίζετε 250 εκατ. σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.». «Είστε συκοφάντης», απάντησε ο κ. Γρηγοράκος.

Ο εμφανώς ικανοποιημένος Μ. Βορίδης (Ν.Δ.) επέπληξε από την πλευρά του το προεδρείο για «αντίληψη εκπτώσεων», λόγω της διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, καθώς δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό.

«Εγινε γκάφα. Η τοποθέτηση Λαφαζάνη ανέτρεψε τα δεδομένα σε μια ψηφοφορία που έβαινε καλώς», επισήμανε ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν αφήσατε να ολοκληρωθεί; ».

Για απαράδεκτα φαινόμενα έκανε λόγο και ο Ν. Μωραΐτης (ΚΚΕ) και ζήτησε είτε την απόσυρση της τροπολογίας είτε τη διεξαγωγή ονομαστικής.

«Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν είναι εκπρόθεσμες. Να καταφύγετε σε άλλη πρόταση», ξεκαθάρισε ο προεδρεύων Λ. Γρηγοράκος.

Λίγο αργότερα ο Δημ. Παπαδημούλης εξηγούσε στους δημοσιογράφους πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ήδη τροπολογία που ακυρώνει τη διάταξη αυτή σε άλλο νομοσχέδιο και προϊδέαζε για νέο γύρο αντιπαράθεσης σήμερα στην Ολομέλεια. Από την πλευρά του ο Παν. Λαφαζάνης άφηνε να εννοηθεί πως η διάταξη πιθανώς θα υπερψηφιζόταν και με την τακτική που ακολουθήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα παραμένει ανοιχτό και μετέωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου