Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

… αυτό το Ταμείο ποιος τραπεζίτης θα το πάρει;

Μόνο αγανάκτηση μπορεί να μας προκαλέσουν οι αντικρουόμενες δηλώσεις και διαρροές στον τύπο για την πιθανή διάθεση μεγάλου τμήματος από τα ελάχιστα εναπομείναντα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για την στήριξη των τραπεζών.
Η οργή μας αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τις επίσημες δηλώσεις του «εκ του ΤΕΕ εκπορευόμενου» προέδρου της Τράπεζας Αττικής (ΤΑ) και του ΤΣΜΕΔΕ κου Γαμβρίλη για την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει κατά 50% στην ύψους 400 εκατ. Ευρώ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.
  • Λες και δεν φτάνουν οι απώλειες του ΤΣΜΕΔΕ από την συμμετοχή στην ΤΑ  μέχρι σήμερα (άνω των 200 εκατ. Ευρώ) ή τα 600 εκ € χρωστούμενα του κράτους, που ακόμα τα περιμένουμε.
  • Λες και δεν καταλάβαμε τίποτε από το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο για το ποια θα είναι η τύχη των Τραπεζών μέσα στην κρίση.
  • Λες και δεν μας έδειξε και ειδικότερα τις προθέσεις της η κυβέρνηση μέσω του διορισμένου προέδρου του ΕΤΤΑ Κου Σελλιάνακη που σε τελική ανάλυση έχει και τα κλειδιά του ΤΣΜΕΔΕ.
Αυτό όμως που θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν τραγικό είναι η αγωνία των ανθρώπων  που μεταπηδώντας από το ΤΕΕ στο ΤΣΜΕΔΕ και από το ΤΣΜΕΔΕ στην ΤΑ  έχουν γίνει «τραπεζίτες» μην χάσουν την κουτάλα από την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει την ΤΑ στην ΕΘΝΙΚΗ.
Είναι σαφές συνάδελφοι ότι τούτη την ώρα που τα βουβάλια τσακώνονται για το μοίρασμα του τραπεζικού κλάδου με την ενεργό παρέμβαση της κυβέρνησης και των ΕΕ – ΔΝΤ, τα αποθεματικά των ταμείων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στα σχέδια τους. Αν κρίνουμε μάλιστα από την μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων, το πιθανότερο είναι «και τα αποθεματικά να ριχτούν στην τράπεζα Αττικής – και τελικά η ΤΑ να δοθεί προσφορά σε κάποια μεγάλη τράπεζα».
Σε όσους φοβούνται μήπως οι μηχανικοί χάσουν την τράπεζα τους – τους απαντάμε: «ποτέ δεν ήταν των εργαζόμενων μηχανικών η τράπεζα – αλλά των διαδρόμων, των κολλητών και των μηχανισμών».
Σε όσους θέλουν να ρίξουν και τα λίγα αποθεματικά που έμειναν σε τραπεζικά παιχνίδια λέμε : «κάτω τα ξερά σας – αρκετά πια».
Απαιτούμε:
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα Ταμεία και όχι οι Τράπεζες – δεν χαρίζουμε τις απώλειες του κουρέματος.
  • Να σταματήσει κάθε χρηματιστηριακή και επενδυτική αξιοποίηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ – να αποδεσμευτούμε από την Τράπεζα Αττικής.
  • Να αναλάβει το κράτος την κάλυψη των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων που με την καθοδήγηση των προηγούμενων κυβερνήσεων έγιναν βορά της «ισχυρής Ελλάδας» και της «ελληνικής επιχειρηματικότητας».
  • Να περάσει στον έλεγχο του κράτους το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, ήδη αρκετά δις από τις θυσίες όλων μας έχουνε φάει οι τραπεζίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου