Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Ζαφειρόπουλος

Μεταφέρουμε από τη σελίδα της ΕλΕΜ για ενημερωτικούς λόγους, προσθέτοντας από πλευράς μας ότι τη θητεία των προέδρων των ταμείων θα την κρίνουν οι εργαζόμενοι συνάδελφοι και όχι οι κυβερνήσεις και το τραπεζικό σύστημα.
 

Άρχισαν τα όργανα στο ΕΤΑΑ...
paraitithike-o-proedros-tou-etaa-k-zafeiropoulosΤην περασμένη Τετάρτη ενέσκηψε κορυφαίο ζήτημα για τον Ασφαλιστικό Φορέα των Επιστημόνων με την καρατόμηση του Προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Ζαφειρόπουλου που ανακοινώθηκε από τον ίδιο στο ΔΣ της Πέμπτης 10.01.2013. Η ωμότητα της συμπεριφοράς του υπουργείου προς στον Πρόεδρο, όπως την μετέφερε ο ίδιος στο ΔΣ, άφηνε να διαφανεί το κατεπείγον του ζητήματος καθώς η θητεία του θα έληγε ούτως ή άλλως σε 9 περίπου μήνες. Κάτω από αυτήν την πίεση ο Πρόεδρος ενέδωσε και παραιτήθηκε προ της συνεδρίασης του ΔΣ πράγμα που έφερε τα μέλη του προ τετελεσμένων γεγονότων.

Βεβαίως είναι γνωστό ότι εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια το προεδρείο του ΔΣ του ΕΤΑΑ έχει δημιουργήσει αρκετά προσκόμματα (στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του καθόσον δεν αποτελεί συνδικαλιστικό όργανο) σε κεντρικές επιλογές και αποφάσεις του υπουργείου προβάλλοντας τις αυτονόητες αντιστάσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η περαιτέρω διάλυση και ο εξευτελισμός των Ταμείων που συναπαρτίζουν το ΕΤΑΑ. Φαίνεται ωστόσο, ότι σε αυτή την διελκυστίνδα ήρθε η Κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος, στο πλαίσιο των τελευταίων μεταμοντέρνων δημοκρατικών μεθόδων του αποφασίζουμε και διατάζουμε. Έτσι την περασμένη Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ζήτησε την άμεση παραίτηση του Προέδρου αφήνοντας να διαφανεί ότι σε άλλη περίπτωση θα αποπεμφθεί δια νόμου (μάλλον με την συνήθη πλέον πρακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου).


Τα μέλη του ΔΣ μετά τις δηλώσεις του Προέδρου και το πραγματικά συγκινητικό κλίμα που επεκράτησε στις αποχαιρετιστήριες παρεμβάσεις τους, φάνηκε να μην αντιλαμβάνονται τις πιθανές επιπτώσεις της συγκεκριμένης παρέμβασης από την πλευρά του υπουργείου και τις ραγδαίες εξελίξεις που μπορεί να υποθέσει κανείς βασίμως ότι πρόκειται να επακολουθήσουν, όταν μάλιστα με τον νέο ισχύοντα νόμο οι Πρόεδροι των ΔΣ διορίζονται από την Κυβέρνηση χωρίς απολύτως κανένα έστω και από τα τυπικά προσόντα και τα διαδικαστικά προαπαιτούμενα που υπήρχαν προηγουμένως τα οποία περιέβαλαν με ένα ελάχιστο κύρος τον διορισμό και προσέδιδαν έναν τόνο αυτονομίας στην όποια ηγεσία. Ωστόσο, έστω και έτσι, διερωτάται κανείς σήμερα: ποιός δοτός Πρόεδρος σε διατεταγμένη υπηρεσία θα αναλάβει την διοίκηση, όντας μια θλιβερή μειοψηφία στο ΔΣ ενός ασφαλιστικού φορέα καταληστευμένου και απαξιωμένου με το σύνολο των συνταξιούχων του στα κάγκελα; Γι’ αυτό πολλοί φοβούνται ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και «νομοθετικά» αν χρειαστεί, στην αλλαγή του τρόπου σύστασης των ΔΣ προκειμένου να δημιουργήσει τις απαιτούμενες πλειονοψηφίες. Το ίδιο μπορεί να επιχειρηθεί και στις Διοικούσες Επιτροπές των Τομέων που απαρτίζουν το ΕΤΑΑ και επειδή τα μέλη των Διοικουσών Επιτροπών όπως και αυτά του ΕΤΑΑ είναι αιρετά και υπάρχει σχετική δυσκολία στην αποδόμηση τους είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα είναι η γενική κατάργηση των θεσμικών ή και των εθιμικών εκπροσωπήσεων των συλλογικών οργάνων στα διοικητά όργανα σε όσους οργανισμούς μπορεί η Κυβέρνηση να παρέμβει χωρίς να προσκρούσει στα καταστατικά τους.

Ειδικότερα δε σε ότι αφορά στο ΤΣΜΕΔΕ, το ζήτημα έχει πολύ ψωμί για την Κυβέρνηση λόγω της εμπλοκής της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ - ως βασικού μετόχου - στην διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, τόσο εν όψει της ανακεφαλαιοποίησής της όσο και του ρόλου που φαίνεται να της επιφυλάσσεται σε αυτό που τον τελευταίο καιρό αποκαλείται Αναδιάρθρωση του Τραπεζικού Συστήματος.

Πέραν ωστόσο, των ανωτέρω «προσιόντων», αυτό καθεαυτό το γεγονός της καρατόμηση του Προέδρου του ΕΤΑΑ δικαιώνει όσους εντός των κόλπων της ΕλΕΜ στήριξαν την στάση για την αμετακίνητη παρουσία με κάθε τρόπο των εκπροσώπων της στα όποια διοικητικά όργανα, όταν συντονισμένες πιέσεις διαφόρων προοδευτικών και άλλων ζητούσαν επίμονα και εκβιαστικά παραιτήσεις, προσφέροντας ακουσίως «βούτυρο στο ψωμί» του υπουργείου που τώρα θα αναγκαστεί να εξοστρακίσει τους «απρόθυμους», ακόμα και πολιτικούς φίλους όπως τον κ. Ζαφειρόπουλο, μετερχόμενο μεθόδους που τουλάχιστον θα το εκθέτουν. Επ’ αυτής της βάσης, είναι αδικαιολόγητη η συμπεριφορά του Προέδρου του ΕΤΑΑ να υπακούσει στην κυβερνητική εντολή και να παραιτηθεί αντί να υποστεί, με ένα συμπαγές ΔΣ πλάϊ του, την βάσανο της αποπομπής του που θα εξέθετε τους υπευθύνους και θα κέρδιζε ζωτικό χρόνο για την όποια ενδεχόμενη συντεταγμένη αντίδραση των συλλογικών οργάνων των επιστημόνων, καθώς η κυβερνητική πρεμούρα για την αλλαγή των ηγεσιών σε διάφορους Οργανισμούς, εδώ και τώρα και ειδικότερα στο ΕΤΑΑ, δεν προμηνύει τίποτα καλό για το εγγύτατο μέλλον. 

ΕλΕΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου