Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ιδιωτικά πανεπιστήμια κατά παράβαση του Συντάγματος

Αναρτούμε δηλώση της Θεανώς Φωτίου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και μέλους της συσπείρωσης: Ιδιωτικά Πανεπιστήμια κατά παράβαση του Συντάγματος

Κυρώθηκαν χθες 6 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με τη δικαιολογία εκπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων και εκταμίευσης των δόσεων. 

Στις Πράξεις αυτές, εκτός της νομοθέτησης η οποία καταργεί την ασυλία της χώρας ως προς τις διεκδικήσεις των δανειστών, περιλαμβάνεται επίσης μεγάλος αριθμός άρθρων που δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με τις δανειακές υποχρεώσεις και εξυπηρετούν ευθέως την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 31 όπου δίνεται η «δυνατότητα» σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία και ΟΤΑ να ιδρύουν ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικά κολλέγια, δηλαδή Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ιδιωτικά ΙΕΚ και φροντιστήρια ξένων γλωσσών ως εταιρείες. Απελευθερώνεται η κερδοφόρα αγορά προϊόντων εκπαίδευσης για να δοθούν δώρα στους πολιτικούς φίλους της κυβέρνησης, μαζί τον εργαστηριακό εξοπλισμό και τα κτήρια που έχουν και χρησιμοποιούν τα ΑΕΙ! 
Όταν η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση υπολειτουργεί λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού και της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, η τρικομματική κυβέρνηση αποφασίζει να τη «βοηθήσει», με τη δημιουργία μαγαζιών εκπαίδευσης σε συνεργασία με επιχειρηματίες. Σε ποιους θα πουλήσουν τα πτυχία αυτά; Όχι βέβαια στα παιδιά της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά στους έχοντες και κατέχοντες.

Όπως περιγράφεται στις προς κύρωση διατάξεις, αφαιρείται κάθε δικαίωμα ελέγχου ακόμα και των Προγραμμάτων Σπουδών στα εν λόγω εκπαιδευτήρια, ενώ στους τίτλους σπουδών δίνεται πλήρης επαγγελματική ισοδυναμία με τα πτυχία των ελληνικών. Όλα τα παραπάνω ισχύουν από τις 19 Νοέμβρη 2012 και συμβαίνουν στη δεδομένη συγκυρία, όταν ήδη συζητούνται οι συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ και η επαναφορά της βάσης του 10, έτσι ώστε να βρεθεί έτοιμη «πελατεία». 

Το σχέδιο δεν σταματά εδώ. Το άρθρο του εν λόγω νομοσχεδίου, με το συμβολικό αριθμό 16, προσμετρά τους δημόσιους λειτουργούς στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, για να φτάσει στα επιθυμητά μεγέθη διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.   

Ας γνωρίζει η κυβέρνηση και οι πρόθυμοι σύμμαχοί της ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια καταλήστευσης των δημόσιων αγαθών, σε κάθε πράξη νομοθετικού εξαναγκασμού και συνταγματικής εκτροπής.

4 σχόλια:

  1. Η κα Φωτίου διατηρεί και ιδιωτικό γραφείο καθ' όσον γνωρίζω, εκτός της θέσης της στο Πολυτεχνείο....
    Αυτό είναι εκτροπή !

    Και πραγματικά υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι τα ΑΕΙ υπολειτουργούν λόγω του "οικονομικού στραγγαλισμού" ?

    Οι βασικοί λόγοι υπολειτουργίας είναι το χαμηλό επίπεδο των διδασκόντων, η ασυδοσία, οι πελατειακές σχέσεις, η έλλειψη αξιοκρατίας και ελέγχων και η συνεχιζόμενη στρεβλή αντίληψη ότι οι χώροι των ΑΕΙ αποτελούν κατά κύριο λόγο χώρους πολιτικοποίησης και όχι μόρφωσης και εκπαίδευσης.

    Και όλα αυτά σε μια κοινωνία που πρόσβαση στην πληροφορία έχει και το τελευταίο χωριό στο βουνό...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κακόβουλε Ανώνυμε των 10:50

      Για ενημέρωσή σου σε πληροφορούμε τα ακόλουθα:

      1. Η κυρία Φωτίου έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί και συνεπώς δεν συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.

      2. Το να διατηρεί ένας διδάσκων της Σχολής Αρχιτεκτόνων ιδιωτικό γραφείο εκτός των χώρων του ιδρύματος είναι απόλυτα νόμιμο και μάλιστα εν προκειμένω για διδάσκοντες του αντικειμένου της αρχιτεκτονικής είναι επιβεβλημένο, μιάς και η μελέτη και παραγωγή πραγματικού έργου αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του αρχιτεκτονικού εκπαιδευτικού έργου και αποτιμάται επίσης κατά την διαδικασία των κρίσεων για τις διάφορες βαθμίδες διδασκόντων.

      3. Αντίθετα, ΕΚΤΡΟΠΗ συνιστά η χρήση από αρκετούς διδάσκοντες των χώρων του πανεπιστημίου και τις δημόσιες υποδομές για εκτέλεση ιδιωτικών έργων και μελετών με δημόσιο χρήμα, πρακτική που έχει ντε φάκτο εγκατασταθεί στο χώρο των πανεπιστημίων με κριό τα δήθεν "ερευνητικά προγράμματα" που είναι στην πραγματικότητα ιδιωτικές επαγγελματικές μελέτες.

      Αν η τρικομματική χούντα που κυβερνάει με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου νομίζει οτι θα αλλώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο με νομοθετήματα νύχτας με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και με τα ΜΑΤ στα ΑΕΙ, θα καταλάβει σύντομα πως δεν τα μέτρησε καλά και το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρόκειται να παραδώσει το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας παιδείας στους σαλταδόρους της αγοράς. ΚΑΙ ΘΑ 'ΝΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

      Διαγραφή
  2. η κα Φωτίου εξόσον γνωρίζουμε είναι συνταξιούχος, όσον αφορά τις λοιπές σας εκτιμήσεις είναι προφανές ότι διαφωνούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχήν ευχαριστώ για την φιολοξενία και σας συγχαίρω για το επίπεδο που διατηρείτε σε αυτό το blog αλλά και προς εμένα που προφανώς δεν ανήκω στον χώρο σας.

    Τις δηλώσεις οποιουδήποτε υπερασπίζεται να μην αλλάξει τίποτα και να συνεχίσει η ίδια στρεβλή κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι, τις βλέπω εξ' αρχής αρνητικά.

    Όσον αφορά την κα Φωτίου μου είχε κάνει πολύ κακή εντύπωση, και η πορεία της (καθηγήτρια, πρώτη στις καταλήψεις, ιδιωτικό γραφείο, σύνταξη από το Δημόσιο, ιδιωτικό γραφείο, βουλευτής ...) προκαλλεί αποστροφή.

    Παραμένω Ανώνυμος να μην φάω και καμμιά ντομάτα..


    ΑπάντησηΔιαγραφή