Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών ΔΕΗ

Εκλογές Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ

Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Γενάρη



ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ!



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σε λίγες μέρες πραγματοποιούνται οι εκλογές στον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ. Μπορούν να είναι μία ακόμη μέρα, ή να αποτελέσουν την απαρχή μιας άλλης πορείας: για το σωματείο, για τον κλάδο, για τη δουλειά και τη ζωή μας.

Σας καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί, να αντισταθούμε στον αφανισμό της ΔΕΗ και των εργαζομένων της. Να γυρίσουμε την πλάτη στο σαθρό πολιτικό σύστημα και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που το υπηρετούν. Να ξανακάνουμε τα συνδικάτα όργανα πάλης.

Σας καλούμε, ενάντια στη λογική της κομματικής ψήφου, να στηρίξετε όσους παλεύουν για την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, όσους υπακούουν μόνο στις ανάγκες της χώρας, του λαού, των οικογενειών μας.

Σας καλούμε να κάνουμε τη διαφορά όλοι μαζί. Μαζί με αυτές και αυτούς που αντιστάθηκαν στη διάσπαση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιπάλεψαν τη «λύση» του ασφαλιστικού, την ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Μαζί με όσες και όσους είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων αλλά και στους χώρους εργασίας.

Σας καλούμε να στηρίξετε αυτούς που δεν χρησιμοποιούν το συνδικαλισμό σαν επάγγελμα, ούτε για να εξασφαλίσουν μια θέση στην ιεραρχία. Που δεν επιδιώκουν τις συνδικαλιστικές άδειες για αλλότριους σκοπούς ενώ απουσιάζουν από τους αγώνες. Γιατί οι συνδικαλιστές πρέπει πρώτοι να δείχνουν το δρόμο με ήθος, γνώση και να είναι το παράδειγμα.

Σας καλούμε να στηρίξετε αυτούς που θέλουν το Σύλλογο και για τα μικρά και για τα μεγάλα. Για να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με γνώση και τεκμηρίωση, με σύνθεση και με σταθερή προσήλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Σας καλούμε να συναντηθούμε όλες και όλοι σε αυτήν τη μάχη για την αξιοπρέπεια μας και τη ζωή μας, με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και όραμα.

Σας καλούμε να συμμετέχετε όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές. Να μην αδιαφορήσετε, γιατί τους κρίσιμους αυτούς καιρούς χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε τη συλλογική δράση, τα σωματεία μας.



Σας καλούμε να υπερψηφίσετε το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μηχανικών για το Δ.Σ. και τους αντιπροσώπους στη ΓΕΝΟΠ και στο ΕΚΑ.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!

Οι εκλογές του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών γίνονται σε πρωτόγνωρες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία. Στην απαρχή της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου καταγράφονται με τα πιο μελανά χρώματα οι προβλέψεις για τις συνθήκες διαβίωσης, την κοινωνική συνοχή, τα δικαιώματα σε εργασία, υγεία, παιδεία, σύνταξη για την συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι πολιτικές δυνάμεις που συστηματικά προπαγάνδισαν την ευημερούσα προοπτική εντός της Ε.Ε. και της ΟΝΕ συναγωνίζονται σήμερα για την παράδοση του πλούτου της χώρας σε πολυεθνικούς ομίλους (στρατηγικοί τομείς όπως η ενέργεια, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, ο ορυκτός πλούτος κλπ) με στόχο τη μετατροπή της σε νεοαποικία χρέους χωρίς παραγωγικές δυνατότητες με κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, συντάγματος και εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται τα χρόνια της κρίσης αποτελούν μηχανισμούς υλοποίησης των πολιτικών της Τρόικας. Οι πολιτικές «διαχείρισης» του χρέους αποτελούν μοχλό εφαρμογής περισσότερο υφεσιακών πολιτικών με στόχους:

- Τη βίαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και κατά του κόσμου της εργασίας και της επιστήμης. Με τις απανωτές μειώσεις μισθών, την αύξηση των φόρων που ζούμε καθημερινά στο πετσί μας.

- Την πλήρη απορρύθμιση του εργασιακού-ασφαλιστικού τοπίου: ληστρική «εξαφάνιση» αποθεματικών ταμείων και λοιπών φορέων την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι εισφορές. Κατάργηση των ΣΣΕ και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις ακόμη και στον δημόσιο τομέα, κατάργηση προνοιακών επιδομάτων. Τραγική κατάσταση ΕΟΠΥΥ, στον οποίο ανήκουν πλέον ο πάλαι ποτέ «διπλά εγγυημένος ΟΑΠ» και το ΤΣΜΕΔΕ, δύο ταμεία με τεράστια περιουσία και αποθεματικά. Οι μηχανικοί της ΔΕΗ πληρώνουν υψηλές εισφορές με ελάχιστη ανταποδοτικότητα στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

- Την εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας.

Τους επόμενους μήνες, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και γενικότερα η «απελευθέρωση» της ενεργειακής αγοράς θα βρεθούν σύντομα για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο των άμεσων πολιτικών επιδιώξεων κυβέρνησης και Τρόικας. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατη η μεταβίβαση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ που συνδυάστηκε με την κατάργηση το Σεπτέμβριο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του ελάχιστου ποσοστού που πρέπει να κατέχει το Δημόσιο στις ΔΕΚΟ. Ο δρόμος έχει ανοίξει και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τίποτε και κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει.



ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ;

Το τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, με τη σταδιακή υποβάθμιση της ΔΕΗ, τη διάσπαση της επιχείρησης (για να πουληθεί κομμάτι κομμάτι), την σκανδαλώδη εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας εις βάρος της ΔΕΗ, των εργαζόμενών της και των καταναλωτών, αλλά και τις προσπάθειες να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις, εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.

Όπως γνωρίζουμε και το ότι τα σωματεία μας όχι απλώς δεν αντιστάθηκαν, αλλά συνηγόρησαν και στη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση, και στη διάσπαση της επιχείρησης. Αποδέχτηκαν ως «δεδομένη» την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας όπως υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (και τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που καραδοκούν), προσπαθώντας να διαβεβαιώσουν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ότι με τέτοιες «προσαρμογές» θα γλιτώσουν τουλάχιστον τα δικά μας κεκτημένα. Άλλοι με αυταπάτες και άλλοι από συμφέρον, προσπαθούσαν διακαώς να κρατήσουν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ μακριά από αυτές τις διεκδικήσεις. Κρατούσαν τα σωματεία στην απόλυτη αδράνεια και υπόσχονταν «εξαιρέσεις».

Δεν έχουμε αυταπάτες. Κανείς δεν εξαιρέθηκε ως σήμερα και δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από την καταστροφή που απειλεί τις ζωές και τις οικογένειές μας. Όταν η ΓΕΝΟΠ υπέγραψε ΣΣΕ το καλοκαιρι που αποδέχεται τις απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, όταν ολόκληρη η χώρα βουλιάζει, όταν η ΔΕΗ διαλύεται στα εξ ων συνετέθη, όταν έχει ήδη αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που κατοχύρωνε το δημόσιο έλεγχο στις ΔΕΚΟ… τότε ποιος μπορεί να νιώθει ασφαλής;



ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο Σύλλογος Μηχανικών έχει παίξει σημαντικό ρόλο με τις μελέτες και τις δράσεις του στην ιστορία της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ. Οι Διοικήσεις του για πολλά χρόνια έχουν περιορίσει τη δράση του στις παρεμβάσεις για ανάθεση καθηκόντων και μικροεξυπηρετήσεις στους προθαλάμους των σαλονιών της Διοίκησης. Μακριά από τα προβλήματα και τους χώρους δουλειάς των Μηχανικών όπου χτυπάει η καρδιά της μεγαλύτερης Επιχείρησης της χώρας. Συνδικαλιστής δεν είναι ο συνομιλητής της διοίκησης για περικοπές μισθών, υπερωριών, εκτός έδρας και βαρδιών. Χρειαζόμαστε έναν Σύλλογο που θα σπάσει την παθητικότητα και θα οργανώνει τα μέλη του σε μαζική αγωνιστική δραση. Ο Σύλλογος Μηχανικών, με την πλούσια ιστορία του και την επιστημονική κατάρτιση των μελών του, τη θέση που αυτοί κατέχουν στην παραγωγική διαδικασία της ΔΕΗ, μπορεί και οφείλει:

-Να καταδείξει με επιχειρήματα τον καταστροφικό και αδιέξοδο δρόμο της ιδιωτικοποίησης σε κάθε της μορφή και έκφραση.

-Να βάλει φρένο στη διάλυση και παράδοση της ΔΕΗ στα μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα που λυμαίνονται τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας

-Να συντονιστεί με όλους εργαζόμενους της ΔΕΗ και όχι μόνο. Τα σωματεία στη ΔΕΗ οφείλουν να επιδιώξουν κοινή δράση με τα σωματεία όλων των ΔΕΚΟ, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών: υγεία, παιδεία, πολιτισμός, ενέργεια, νερό, επικοινωνίες, μεταφορές.

-Να δώσει στην ελληνική κοινωνία την τεκμηρίωση, τα στοιχεία, τις μελέτες, για κάθε τομέα δράσης της επιχείρησης, για την ανάπτυξη μιας δημόσιας ΔΕΗ προς όφελος του λαού.

-Να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπρέπεια των μηχανικών της ΔΕΗ, να σταθεί στο πλάι κάθε συναδέλφου στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, στις καθημερινές αντιστάσεις.

-Να διεκδικήσει τα εργασιακά δικαιώματα, το ωράριο, τους μισθούς, τους όρους εργασίας και ασφάλειας, την ασφάλιση όλων των συναδέλφων, μόνιμων και συμβασιούχων, κόντρα στις λογικές διαχωρισμού των εργαζόμενων.

ΤΙ –ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ– ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΕΗ;

Με απλά λόγια: σήμερα προετοιμάζεται μεθοδικά η «τελική λύση» για το ενεργειακό της χώρας που περνά κυρίως μέσα από τον πλήρη τεμαχισμό και διάλυση της ΔΕΗ. Σε όλες τις φάσεις της υπερδεκαετούς απελευθέρωσης της αγοράς μέχρι σήμερα, η ύπαρξη μιας ενιαίας και καθετοποιημένης ΔΕΗ με την τεράστια υποδομή και την υψηλή τεχνογνωσία (αποκλειστική κατ’ αντικείμενα) αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στην προσπάθεια των ιδιωτικών ομίλων να λεηλατήσουν την ελληνική αγορά ενέργειας. Ενδεικτικά θυμίζουμε:

  • Ουσιαστικά και τυπικά απαγορεύτηκε για μια δεκαετία σχεδόν στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέες μονάδες, ώστε να δοθεί ζωτικός χώρος σε ιδιωτικούς ομίλους για κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής με φυσικό αέριο. Απαξιώθηκε η δυνατότητα της ΔΕΗ (παρά την πρωτοπόρο δράση της στις αρχές του ’80) να αναπτύξει μονάδες ΑΠΕ, για να παραχωρηθεί το πεδίο σε κάθε λογής κερδοσκόπους από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους μέχρι αεριτζήδες που δημιούργησαν «υπεραξίες» από το εμπόριο αδειών.
  • Υπάρχει σκανδαλώδης πολιτική επιχορηγήσεων και τιμών λειτουργίας έργων ΑΠΕ που δημιούργησαν κλίμα ελντοράντο φορτώνοντας με υπέρογκα ελλείμματα τα δημόσια ενεργειακά ταμεία και νέες χρεώσεις το κοινωνικό σύνολο. Η ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ, παράλληλα με κάθε είδους καταπατήσεις και αδιαφορία για το περιβάλλον (από τα σχέδια για τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τα φαραωνικού τύπου σχέδια για Βιομηχανικές ΑΠΕ χιλιάδων MW στην ανατολική Κρήτη), συνεχίζει να πραγματοποιείται χωρίς κανένα κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό και επιπλέον με την «ελαστική» περιβαλλοντική νομοθεσία των fast track.
  • Υπήρξε συστηματική προπαγάνδα ενάντια στον ορυκτό πλούτο της χώρας, παραβλέποντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη λιγνιτοπαραγωγός χώρα της ΕΕ και επομένως έχει αντικειμενικά λόγους για την διατήρηση και ανάπτυξη της λιγνιτικής παραγωγής (διασφάλιση επάρκειας, ενεργειακή απεξάρτηση). Αλλά η «περιβαλλοντική ευαισθησία» τους δεν τους εμποδίζει να επιδιώκουν την απευθείας πώληση και εκμετάλλευση από τρίτους των ίδιων λιγνιτικών μονάδων που στιγμάτιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
  • Δημιουργήθηκαν μια σειρά αδιαφανείς μηχανισμοί (αγορά διαθεσιμότητας ισχύος, μηχανισμός κάλυψης μεταβλητού κόστους) ώστε οι επενδύσεις των ιδιωτών να είναι βιώσιμες και αποδοτικές ακόμα και αν δεν μπορούν στη πράξη να πουλήσουν σε ανταγωνιστική τιμή στην αγορά ενέργειας, ενώ το κόστος βαρύνει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές.
  • Διαχωρισμός δραστηριοτήτων της ΔΕΗ με τη δημιουργία θυγατρικών διανομής και μεταφοράς, που δημιουργούν de facto το «έδαφος» για την απευθείας ιδιωτικοποίηση των δικτύων, παρότι αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, μία υποδομή στρατηγικού χαρακτήρα για την εθνική οικονομία από την οποία εξαρτάται η αδιάλειπτη τροφοδότηση της ηλεκτροδότησης.
  • Όλα τα παραπάνω, εξελίσσονταν ταυτόχρονα με ένα σχέδιο αποδιοργάνωσης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, που αποτελεί η ΔΕΗ: αλόγιστη μείωση προσωπικού -και δη τεχνικών- με συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας και τον πολλαπλασιασμό των ευθυνών για ολοένα και μικρότερο αριθμό μηχανικών, συρρίκνωση μέσων και υλικών για την υλοποίηση του έργου, αναξιοκρατία-απαξίωση έμπειρων στελεχών-μηχανικών και αντικατάστασή τους με managers «yes men», κάλυψη αναγκών από συμβασιούχους μηχανικούς (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) που μετά από χρόνια εργασίας πετάχτηκαν στην ανεργία, αφήνοντας κενά κτίρια και γραφεία. Ισοπέδωση της μισθοδοσίας με τα πλαφόν και τις αλλεπάλληλες περικοπές, δραστική μείωση αποπληρωμής υπερωριών, εκτός έδρας και βαρδιών, μεταφορά τεχνογνωσίας από το κρατικό μονοπώλιο στην αγορά και στους εργολάβους. Εργολάβους που η ΔΕΗ εκπαίδευσε τα προηγούμενα χρόνια και αναλαμβάνουν σήμερα όλο πιο διευρυμένα αντικείμενα εργασιών χρησιμοποιώντας ανασφάλιστους, «αναλώσιμους» εργαζόμενους. Αποθέωση του outsourcing και των κάθε λογής συμβούλων τα κόστη των οποίων ουδέποτε συζητούνται...
  • Αποδοχή και προετοιμασία (θεσμική, νομοθετική κλπ.) για την εφαρμογή του Ενιαίου Μοντέλου Ευρωπαϊκής Αγοράς στο οποίο η κατανομή του φορτίου θα καθορίζεται απευθείας από τις χρηματιστηριακές περιφερειακές αγορές που θα ελέγχουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί κολοσσοί της ενέργειας στην Ε.Ε. (EON, RWE, ENEL, Gdf-Suez, Edf).

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ολόκληρη η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις-απελευθερώσεις της ενέργειας έχουν οδηγήσει σε μείζονες αποτυχίες: ακριβό ρεύμα λόγω ιδιωτικών μονοπωλίων, επισφαλή δίκτυα (μπλακ άουτ). Σε τελική ανάλυση αποτελεί κραυγαλέο παράδοξο για το ιδεολόγημα της «απελευθέρωσης» το γεγονός ότι, ενώ γίνεται στο όνομα της ανάπτυξης του ανταγωνισμού, έχει οδηγήσει στον έλεγχο της αγοράς σε επίπεδο Ε.Ε. από ελάχιστους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται διεθνώς και εξαγοράζουν αντί πινακίου φακής τις πάλαι ποτέ κρατικές επιχειρήσεις ενέργειας.

Γι’ αυτό για μας ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ταυτόχρονα αγώνας ενάντια στην «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, ο ορυκτός πλούτος να μην αποτελούν πεδία κερδοφορίας αλλά μέσα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως αγαθό προσβάσιμο για όλους και όχι ως εμπόρευμα πολυτελείας, όπως τα θέλουν οι οδηγίες της ΕΕ.

Παλεύουμε για: ΔΕΗ ενιαία και καθετοποιημένη, 100% Δημόσια με αποκλειστικότητα σε παραγωγή-μεταφορά-διανομή, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της χώρας. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να συνδυάζει αποτελεσματικά την αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου (ορυκτού και ανανεώσιμου) με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει αδιάλειπτο και φθηνό ρεύμα για το λαό, χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και δικαιώματα.

Αυτή είναι η ιδιαίτερη συμβολή του αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στον αγώνα όλων των εργαζόμενων της Ελλάδας για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, την «κυβέρνηση» και την τρόικα, για να κατοχυρώσουμε μια πραγματική δημοκρατία και αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας.

ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ!



Για τον κόσμο της εργασίας και της επιστήμης η διέξοδος βρίσκεται σε μια άλλη πολιτική. Πέρα από τα Μνημόνια, την κηδεμονία και επιτροπεία της χώρας. Με εκτεταμένη αναδιανομή πλούτου σε όφελος των εργαζόμενων και την παραγωγή νέου πλούτου για όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, με άξονες:



-Δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία στρατηγικών για την εθνική οικονομία επιχειρήσεων. Με νέο ρόλο στο δημόσιο τομέα ως μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης σε πλήρη ρήξη με τα συμφέροντα που απομύζησαν το δημόσιο πλούτο, τη κομματική πελατεία, το ρουσφέτι.

-Κατάργηση μνημονιακών νόμων

-Επαναφορά ΣΣΕ, μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

-Άρνηση πληρωμής επαχθούς χρέους

-Θωράκιση (θεσμική και ουσιαστική) των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Μόνο με αυτήν τη βάση διεκδίκησης μπορεί να υπάρξει έδαφος και λύση για κρίσιμα ζητήματα που μας αφορούν:

-Άμεση πρόσληψη μηχανικών για κάλυψη των πάγιων αναγκών. Να μη χαθεί η πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία.

-Να σταματήσουν οι εργολαβίες και οι ακριβοπληρωμένοι ‘’σύμβουλοι’’. Η ΔΕΗ πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως και αξιοκρατικά το έμπειρο και ικανό δυναμικό της.



ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!



Συνάδελφε, βοήθησε να ανοίξει μια άλλη προοπτική! Σήμερα, χρειαζόμαστε τα συνδικάτα μας περισσότερο παρά ποτέ. Πρέπει να γίνουν τα όπλα της αντεπίθεσής μας για να πάρουμε πίσω το χαμόγελο, την ελπίδα, τη ζωή μας. Για να κατακτήσουμε ξανά την αξιοπρέπειά μας.

Αρνούμαστε να γκρινιάζουμε γιατί «μας πούλησαν» η ΓΕΝΟΠ και οι συνδικαλιστές με κάλπικες «εγγυήσεις» για το ασφαλιστικό μας, με ψεύτικες «εξασφαλίσεις» για τις θέσεις εργασίας μας και συνεχείς «εξαιρέσεις» από τις μειώσεις των αποδοχών μας. Γιατί συμφώνησαν στη μετοχοποίηση και τη διάσπαση της ΔΕΗ, στις θυγατροποιήσεις. Γιατί υπηρέτησαν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Δεν αρκούν οι αντιμνημονιακές κορώνες του σήμερα, όταν η ουσία της πολιτικής για την ΔΕΗ που μας έφερε μέχρι εδώ, παραμένει η ίδια!



Αν θέλουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, δεν έχουμε περιθώριο να αφήσουμε τα συνδικάτα στα δικά τους χέρια. Δική μας είναι η ευθύνη για τις ηγεσίες τους. Έχουμε τις ηγεσίες που ψηφίσαμε. Σήμερα που όλο και περισσότερο γυρίζουμε την πλάτη στις πολιτικές παρατάξεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας, θα αφήσουμε τα συνδικάτα στις παρατάξεις εκείνες που τους βοήθησαν, τους στήριξαν και τους συνδράμουν ακόμα;



ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!



ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ



1.
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Γιάννης
ΔΕΔΔΗΕ/ΔΠΜΘ
2.
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Κυριάκος
ΔΕΔΔΗΕ/ΔΑΔ
3.
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης
ΔΜΑΟΡ
4.
ΚΑΡΑΒΑΣ Γιώργος
ΑΗΣ ΜΕΓ/ΛΗΣ Α’
5.
ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΣ Μιχάλης
ΑΔΜΗΕ/ΔΛΕΣ
6.
ΚΑΡΩΝΗΣ Θεόδωρος
ΔΕΘ/ΜΟΥΔ
7.
ΚΟΡΩΝΙΩΤΑΚΗΣ Μανώλης
ΑΔΜΗΕ/ΔΝΕΜ
8.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ Γιώργος
ΔΕΔΔΗΕ/ΔΔ
9.
ΚΟΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Μίνως
ΑΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
10.
ΜΑΚΡΙΔΟΥ Δέσποινα
ΑΔΜΗΕ/ΔΛΕΣ
11.
ΠΟΡΦΥΡΗΣ Γιώργος
ΔΛΚΔΜ
12.
ΣΤΑΘΑ Γιώτα
ΔΜΚΘ

Ποια είναι η Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών είναι ένα νέο ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα. Γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος, τις πλατείες και τις απεργίες. Γεννήθηκε από την ανάγκη να μην αφήσουμε τα σωματεία στα χέρια αυτών που τόσα χρόνια τα λυμαίνονται. Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, καθένας έχει τη δική του πορεία στο κίνημα, τις δικές του ιδεολογικές προτιμήσεις και αναφορές. Μοιραζόμαστε όμως την ίδια αγωνία:
Να αρθρώσουμε έναν καθαρό συνδικαλιστικό λόγο και να αγωνιστούμε για την ανάδειξη των προβλημάτων και την αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
Να χαράξουμε έναν ανεξάρτητο και νικηφόρο συνδικαλιστικό δρόμο, μακριά από τους στείρους κομματικούς εναγκαλισμούς, το συνδικαλισμό των «εξυπηρετήσεων» και τις συντεχνιακές λογικές που ταλαιπωρούν τα Σωματεία της ΔΕΗ.
Να ανανεώσουμε την ελπίδα στη συλλογική δράση των εργαζομένων, μακριά από κάθε λογής μικροπολιτικές ή και προσωπικές συνδιαλλαγές με την εκάστοτε Διοίκηση.
Να διαμορφώσουμε μια διαφορετική οπτική και πράξη για το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, και να συνδέσουμε τους αγώνες μας με τους αγώνες όλου του εργαζόμενου λαού.
Να συναντηθούμε με όλους τους συναδέλφους, αλλά και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, που συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες για την πραγματικότητα που όλοι αντιμετωπίζουμε.
Να διεκδικήσουμε το αναγκαίο: την οριστική ρήξη με το σημερινό πολιτικό σύστημα και πριν από όλα με αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και των πολιτικών-συνδικαλιστικών στηριγμάτων της από τη ΓΣΕΕ ως το τελευταίο σωματείο.
- Για να ανατραπεί η Τρόικα, οι εγχώριοι συνεργάτες της και η πολιτική τους. Για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τη δουλειά μας και το μέλλον των παιδιών μας.
- Για να κάνουμε τη ΔΕΗ τον δημόσιο πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
- Για να αποκτήσουμε μια Δημοκρατία άξια της ιστορίας, των αγώνων και των θυσιών του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου