Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

για τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

για τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής
Οι φετινές εκλογές στο σωματείο μας, έγιναν μετά από μια διετία καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών που σταδιακά ξηλώνουν ότι κέρδισαν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας μετά από δεκαετίες αγώνων. Στην περίπτωση μας ο μισθός μειώθηκε πάνω από 50%, η μονιμότητα μετατράπηκε σε εφεδρεία, η ασφάλιση σε μακρινό όνειρο, το τεχνικό αντικείμενο εργασίας σε τροχονόμο fast track σχημάτων. Η διετία αυτή όμως σημαδεύτηκε και από μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Από τις 19 μεγάλες πανεργατικές απεργίες, το κίνημα «δεν πληρώνω», τις λαϊκές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας έως τα περιβαλλοντικά και τοπικά κινήματα αναπτύχθηκαν ισχυρότατες αντιστάσεις που όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανατρέψουν τις μνημονιακές κυβερνήσεις και το ειδικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ
Η ΕΜΔΥΔΑΣ ήταν παρούσα στις περισσότερες από αυτές τις μάχες (πολλές φορές μετά από δική μας πίεση), έδωσε και κάποιους περιορισμένους κλαδικούς αγώνες, δεν έκανε όμως τη διαφορά. Καθυστέρησε να αντιληφθεί το μέγεθος της επίθεσης, δεν ανέβασε τον πήχη της αντιπαράθεσης (μέχρι πριν λίγους μήνες δε ζητούσε καν να πέσει η κυβέρνηση του ΓΑΠ), δεν προετοίμασε τον κόσμο για σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες. Δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι στη σημερινή εποχή χωρίς ευρύτερες ανατροπές δε μπορείς να εξασφαλίσεις ούτε τοι αυτονόητο.
Το «νέο» μισθολόγιο φτωχολόγιο έδωσε στο σωματείο ένα ισχυρότατο χτύπημα με την κατάργηση των κλαδικών επιδομάτων 6 και 7 %0. Ο Καλλικράτης, η κατάργηση των πολεοδομιών, τα σταμάτητα των δημοσίων έργων αφαίρεσαν μεγάλο μέρος του αντικειμένου εργασίας των μηχανικών. Η εφεδρεία και οι καταργήσεις Οργανισμών (όπως ο ΟΕΚ) έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι οι απολύσεις είναι πλέον εδώ (με «αξιολόγηση» ή χωρίς).
Στο έδαφος αυτό αναπτύσσονται αντιφατικές συμπεριφορές στους εργαζόμενους. Ένα αξιόλογο μέρος κινητοποιήθηκε, απέργησε, κατέλαβε υπουργεία, γέμισε τις πλατείες, αντιστάθηκε. Σε ένα άλλο κυριάρχησε η απογοήτευση, η ιδιώτευση, ο φόβος για το αύριο. Ένα ακόμα μικρότερο συνεχίζει να κινείται με βάση προσωπικά, ιδιοτελή κίνητρα (ανέλιξη, διαφθορά κλπ). Αυτές οι συμπεριφορές καταγράφηκαν και στις πρόσφατες εκλογές. Η απογοήτευση του «τίποτα δε γίνεται» ενίσχυσε το ρεύμα της αποχής, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό συντηρητικό πρόσημο. Δευτερευόντως οφείλεται στις συνταξιοδοτήσεις, στην εποχή (καλοκαίρι), στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν πρέπει τέλος να υποτιμούμε τη σημαντική απαξίωση, έλλειψη εμπιστοσύνης στον παραδοσιακό συνδικαλισμό και τη ρουτινιάρικη - γραφειοκρατική διέθεση με την οποία διαχειρίζονται τα σωματεία.
Οι παρατάξεις του πρώην δικομματισμού δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, διατηρώντας όμως ακόμα ένα ορισμένο επίπεδο εκπροσώπησης. Ο χώρος της πρώην ΠΑΣΚ (διατηρώντας τις αντιλήψεις και τον πολιτικό λόγο του χώρου αυτού, αλλάζοντας το όνομα σε ΕΔΑΚ) έχασε περίπου 480 ψήφους, 1 έδρα και 15% σε ποσοστό, κράτησε όμως ένα ποσοστό αξιοπρεπές (24%), διπλάσιο του πασοκ. Η ΔΑΚΜη δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί το ρεύμα που παραδοσιακά συσπειρώνεται γύρω από την εκάστοτε πολιτική εξουσία για ιδιοτελή συμφέροντα και ανέβηκε λίγο από το ιστορικά χαμηλό της ποσοστό (16%).
Κερδισμένες σαφώς οι παρατάξεις της αριστεράς που για πρώτη φορά συγκεντρώνουν συνολικά το 60%. Στις πρώτες εκλογές σωματείου μετά τις εθνικές εκλογές καταγράφεται ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ της αριστεράς, το οποίο είναι πλέον σαφώς πλειοψηφικό. Το ρεύμα αυτό παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις του εκφράζει τον κόσμο του αγώνα. Δίνεται πλέον ξεκάθαρα η δυνατότητα σχηματισμού αριστερής αγωνιστικής πλειοψηφίας (3 έδρες ΑΣΥΝ, 2 έδρες συσπείρωση, 1 έδρα ΔΕΜ σε σύνολο 11) στο σωματείο και αυτή είναι η πρόταση μας όπως την είχαμε διατυπώσει και προεκλογικά. Σε αυτήν θα επανέλθουμε αναλυτικότερα με επόμενη μας ανακοίνωση.
Η συσπείρωση σε αυτές τις εκλογές έχασε λόγω συνταξιοδοτήσεων ένα μεγάλο μέρος της (το ¼ των παλιών μας υποψηφίων) και ιστορικά της στελέχη. Παρόλα αυτά ανεβήκαμε ποσοστιαία κατά 5% (15%), κερδίζοντας μία επιπλέον έδρα (2 από 1) χάρη στην ανανέωση μας με νέους συναγωνιστές αλλά και στην αναγνώριση ευρύτερου κόσμου που μας στήριξε. Ευχαριστούμε θερμά όσους μας στήριξαν και αφιερώνουμε την επιτυχία μας αυτή στους συναγωνιστές που συνταξιοδοτήθηκαν. Ο αγώνας συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου