Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΕΜΔΥΔΑΣ: Στόχος των αριστερών παρατάξεων η πλειοψηφία

Ευχαριστούμε τις εφημερίδες της αριστεράς που πρόβαλαν και στήριξαν τη συσπείρωση στις προχθεσινές εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ.

Στόχος των αριστερών παρατάξεων η πλειοψηφία
Την Τρίτη, 26 Ιούνη, πραγματοποιούνται οι εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, του συνδικαλιστικού φορέα των μηχανικών του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα χώρο κρίσιμο, καθώς έχει σημαντική αγωνιστική διαδρομή εδώ και 25 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία. Η Αριστερά καταγράφει τα τελευταία χρόνια σημαντική άνοδο. Στις εκλογές που έγιναν πριν από δύο χρόνια οι τέσσερις παρατάξεις που πρόσκεινται στην Αριστερά (Αγωνιστική Συνεργασία, Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα-ΠΑΜΕ, Συσπείρωση και Αριστερή Παρέμβαση) πλησίασαν το 49% και υστέρησαν ελάχιστα από το μνημονιακό μπλοκ των ΠΑΣΚ και ΔΚΜ.
Στις επερχόμενες εκλογές γίνεται μάχη για να κατακτήσουν την πλειοψηφία και να ανοίξουν μια νέα φάση στους συνδικαλιστικούς αγώνες. Ο Δημ. Πετρόπουλος, υποψήφιος από τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, μας είπε ότι η Συσπείρωση είναι σταθερά προσανατολισμένη στη συγκρότηση ενωτικού προεδρείου από τις αριστερές παρατάξεις, χωρίς τη συμμετοχή των μνημονιακών δυνάμεων.
Η κατάσταση στο χώρο των μηχανικών του Δημοσίου έχει τραγικά χειροτερεύσει στη μνημονιακή περίοδο. Χαρακτηριστικά η «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Δημοσίου», που πρόσκειται στην «Αυτόνομη Παρέμβαση», αναφέρει: «Πλήρης διάλυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση του έργου τους (με Α.Ε., Συμβούλους, ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης κ.λπ.). Διεύρυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, δραματική μείωση των αποδοχών σε ποσοστό 50%, μέσω του κατάπτυστου ν.4024/2011. Πλήρης αποδόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με μειώσεις στις συντάξεις, μεγάλες αυξήσεις εισφορών, αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Νέα κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω του PSI, που σημαίνει για το Ταμείο απώλεια 1,5 δισ. ευρώ». Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, μια συλλογικότητα που έχει προβάλει το σύνθημα «Όχι σε μισθούς της πείνας-όχι στη λύση της κομπίνας», θέτει, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, το στόχο για ΕΜΔΥΔΑΣ χρήσιμη για τους πολίτες και τα κινήματα: «Θα πρέπει να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για το τι Δημόσιο θέλουμε: όχι πάντως αυτό που θα απομείνει από τη διάλυσή του ούτε αυτό που ζήσαμε, του κομματισμού και της διαφθοράς. Για το ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου μηχανικού. Για τις τεράστιες επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στην κοινωνία και το περιβάλλον. Θα πρέπει κυρίως να ανακτήσουμε την πολιτική στο λόγο μας, στην πράξη μας και στην κατεύθυνσή μας… Τίθενται επιτακτικά μια σειρά ερωτήματα όπως: με το λαό και τα κινήματα ή με την τρόικα και τους υπηρέτες της; Οι γνώσεις μας σε όφελος των κινημάτων ή θα οσφυοκάπτουμε για κάποια ψίχουλα; Με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (και όχι μόνο) ή μόνοι μας με το ναρκισσισμό μας;». Οι εκλογές θα γίνουν στο Πολυτεχνείο (Πατησίων) από τις 8π.μ. έως τις 7μ.μ. και για τη συμμετοχή απαιτείται ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

Την Τρίτη από τις 8π.μ. έως τις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Αττικής) στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη). Να σημειώσουμε ότι για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται βιβλιάριο υγείας και αστυνομική ταυτότητα.
Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών καλεί όλους μηχανικούς δημόσιους υπάλληλους να στηρίξουν την παράταξη, η οποία διεκδικεί: «Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Στάση πληρωμών σε δανειστές και κερδοσκόπους και διαγραφή του χρέους. Να ακυρωθούν όλοι, οι κατ’ επιταγή του μνημονίου, νόμοι και συμβάσεις. Να επιστραφούν τα κλεμμένα του ΤΣΜΕΔΕ, καμία αύξηση εισφορών. Επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα αξιοπρέπειας που ίσχυαν πριν από την επιδρομή. Καμία θυσία για το ευρώ, ρήξη με την ΕΕ. Ούτε μια απόλυση εργαζομένου, όχι στην “αξιολόγηση”. Άρνηση-ανυπακοή στην πληρωμή όλων των χαρατσιών. Όχι στο ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.  Δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες. Κατάργηση όλων των συμβάσεων, νόμων, μνημονίων της τελευταίας διετίας».

Εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για την ανάδειξη ΔΣ, αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και για τα τμήματα πραγματοποιούνται στις 26 Ιούνη στο Πολυτεχνείο (Πατησίων, κτίριο Γκίνη).
Οι μηχανικοί του δημόσιου συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, των επιθέσεων του Μνημονίου. Οι μισθοί τους έχουν κοπεί σχεδόν πάνω από το ένα τρίτο, ενώ η διάλυση των υπηρεσιών μέσα από τις συγχωνεύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις έχει ανοίξει το δρόμο για τις απολύσεις. Η Εργατική Αλληλεγγύη στηρίζει και συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών (ΣΑΜ) με δυο υποψήφιους: την Βάια Γκούμα από την Γ.Γ. Δημ. Έργων και τον Κώστα Πίττα από Υπ.Οι. Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου